Wat is Azure Stack?

Soraya Vogelzang
·
26/08/2018

Microsoft Azure stack is een hybride cloudservice. Dit betekent dat jij de keuze hebt om je gegevens intern op te slaan of bij een van de Microsoft datacenters. Voorheen was het alleen mogelijk om data in een public cloud bij Azure te verzamelen of gegevens privé bij Azure Pack op te slaan. Alle servicevoordelen van Azure blijven behouden, zodat je je kan blijven focussen op jouw eigen diensten. Azure Stack Hybrid staat in de top van de verschillende clouddiensten.

Bepaal zelf waar je data onderbrengt met Microsoft Azure Stack

Inmiddels biedt Microsoft drie verschillende clouddiensten aan: Azure, Azure Pack en Azure Stack. Wat zijn de verschillen precies? Bij Azure wordt de data extern beheerd in gedeelde datacenters. Dit wordt ook wel off-premise of public cloud genoemd. Wanneer data intern, ofwel in het bedrijf, wordt bewaard of wanneer door een derde partij in privé omgeving wordt gehost spreken we over on-premise. Bij Azure Pack en Azure Stack kan de data zowel on-premise als off-premise worden opgeslagen. Een voorwaarde bij Azure Pack is wel dat deze data in een privé omgeving wordt gehost. Azure Stack heeft de meeste flexibiliteit. Je kan kiezen of je de data zelf of door een ander laat beheren. Dat niet alleen, je hebt ook de keus of je de data in een gedeelde of on-premise wil plaatsen.

Data-integriteit is geen struikelblok meer

Een groot heikel punt voor bedrijven om hun data elders onder te brengen is de beveiliging. Er heerst angst dat deze gegevens op straat belanden. Veel ziekenhuizen willen hun data bijvoorbeeld niet in openbare datacenters opslaan. Het zou desastreus zijn als de persoonsgegevens van patiënten zouden uitlekken. Natuurlijk doet Microsoft er alles aan om hun openbare cloudomgeving zo goed mogelijk te beveiligen, echter zijn er bedrijven die hier liever zelf de hand in willen hebben. Met Azure Stack kan je zelf bepalen welke data je extern of intern opslaat.

Data verzamelen en analyseren op verschillende plekken

Een ander mooi voorbeeld zie je bij vliegmaatschappijen. In de lucht hebben vliegtuigen beperkte connectiviteit. Dat terwijl er enorme hoeveelheden data worden verzameld tijdens de vlucht. Bij terugkomst op de luchthaven worden de gegevens naar een grote dataverzamelplaats verstuurd. Met Azure Stack wordt de interne gegevens van het vliegtuig naar een externe database gestuurd om verder geanalyseerd te worden. Deze transfers gaan trouwens razendsnel. Hierdoor zijn wachttijden verleden tijd en wordt de productiviteit immens verhoogd. Met Microsoft Azure was dit nog wel eens anders wanneer data naar een andere clouddiensten werd verstuurd. Een ander veelvoorkomend voorbeeld is dat bedrijven gebruik maken van Azure Stack om zich aan de buitenlandse regelgeving te houden. Er zijn landen, zoals Rusland, waar bepaalde gegevens niet in het buitenland opgeslagen mogen worden.

De bestaande services van Azure blijven behouden

Ook Microsoft Azure Stack wordt gebruikt voor de opslag van data en om software mee te ontwikkelen en testen. Nog steeds is de schaalbaarheid de belangrijkste troef. Indien er ineens meer digitale ruimte nodig is, zoals bij hoge datapieken, blijft de omgeving draaien zonder prestatieproblemen. Voor deze processen ben je volledig ontzorgd door Microsoft. Zij zorgen ervoor dat alles soepel blijft draaien. Het verschuiven van data naar de verschillende clouds is een complexe bezigheid. Deze handelingen zijn een stuk eenvoudiger aangezien dit nu via Microsoft gaat

Welke clouddienst past het beste bij mij?

Elke type clouddienst heeft zo zijn voordelen. Welke het beste bij je past, hangt af van de functionaliteiten waaraan de cloudservice moet voldoen. Kan je geen data of wil je geen data in je eigen bedrijf faciliteren dan is Azure natuurlijk het meest interessant. Als je veel waarde hecht aan het zelf beveiligen van je data, dan beste kijken naar Azure Pack of Azure Stack. Zo zijn er meerdere specificaties die je kan overwegen bij het maken van een besluit.

Azure Stack Training Configuring and Operating a Hybrid Cloud

Wil je -beter- met Azure Stack leren werken? Na de training Configuring and Operating a Hybrid Cloud with Microsoft Azure Stack ben je zelf in staat Azure stack uit te rollen en te configureren. Deze training is bedoeld voor servicebeheerders, DevOps en cloud-ontwerpers. Weten wat je te wachten staat bij het behalen van je examen? Lees dan de 70-537 examen blog. Bij Master it Training hebben we Azure-trainingen op verschillende niveaus. Van beginnerscursussen tot de meest geavanceerde Azure-trainingen. Heb je nog te weinig kennis over Azure? Dan is de Microsoft Azure Fundamentals training iets voor jou! Twijfel je over welke training het beste bij jouw leerdoelen past? Neem dan contact met ons op. Een van onze opleidingsadviseurs zoekt graag voor je uit welke training het beste op jouw wensen aansluit. Bel 040 23 23 390 of mail naar info@master-it.nl. Als je rechtsonder op de chatknop klikt, dan kan je direct een vraag stellen aan een van onze opleidingsadviseurs! De nieuwste updates en trainingen van Azure direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je nu in voor onze mailserie over Azure!

Bij Master it Training leer je effectiever!

Je krijgt les via onze Active Learning methode. Dit houdt in dat je in kleine klassen van max 8 direct jouw lesstof in praktijk brengt. De kracht van een Active Learning klas zit hem in dat je zelf kan bepalen, waarop jij die dag wilt focussen. Het leertempo kan je zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld meer tijd steken in de onderdelen die je moeilijk vind en de dingen die je al kent overslaan. Dat is effectief gebruikmaken van je tijd en extra veel kennis op doen! Ook handig om te weten, je kan bij ons je trainingsdagen flexibel inplannen. Ben je alleen op een vrijdag beschikbaar? Dan kan je bijvoorbeeld op verschillende vrijdagen je training in plannen. Bij Master it train je wanneer jij dat wil. Zie ik je snel?

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen