Wat is Azure Stack HCI?

Azure Stack HCI is een hyper-converged infrastructuur oplossing die wordt geleverd als een Azure service waarmee Windows en Linux workloads in een hybride omgeving kunnen draaien. Dit maakt het mogelijk om gebruik te maken van Azure hybride services zoals: cloud-based monitoring, Site Recovery, VM-backups en een centrale weergave van al uw Azure Stack HCI-implementaties in het Azure-portaal. Azure Stack HCI wordt geïnstalleerd op de door jou gekozen server hardware. Het beheren van een cluster kan door middel van bestaande tools, zoals: Windows Admin Center, System Center en PowerShell. Door middel van automatische updates worden nieuwe functionaliteiten direct geïnstalleerd wanneer deze beschikbaar zijn. Ook is het mogelijk om Azure Kubernetes Services -AKS- on-premises te laten draaien. Implementeer en manage gecontaineriseerde applicaties en ontwikkel en rol applicaties, op dezelfde manier als in de cloud, uit in jouw eigen datacenter. Omdat Azure Stack HCI wordt geleverd als een Azure service, wordt het gefactureerd op een Azure-subscriptie.

Waarom Hybride cloud oplossing met Azure Stack HCI?

Wanneer organisaties te maken hebben met het feit dat workloads on-premises gedraaid moeten worden, kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn, zoals: latency, data soevereiniteit en Hoge IO-eisen. Er wordt vaak gezocht naar de mogelijkheid om te besparen op kosten, prestaties te verbeteren, beschikbaarheid te verhogen en werkzaamheden te vereenvoudigen. Door deze behoeften worden hyper-converged infrastructuur oplossingen steeds meer omarmt. Azure Stack HCI is gebouwd op reeds ingezette en bewezen technologieën zoals Hyper-V, Storage Spaces Direct en software-defined networking. Azure Stack HCI is robuust en geschikt voor alle workloads. Door de mogelijkheid om gemakkelijk connectie te maken met Azure services zoals backup, monitoring en security profiteer je van een allesomvattende hybride oplossing. De flexibiliteit in de keuze voor hardware vendoren maakt het mogelijk dat er geen nieuwe contracten nodig zijn voor het aanschaffen van een oplossing. De lage instapkosten maken Azure Stack HCI een oplossing die voor veel soorten organisaties bereikbaar is. Door deze hybride cloud oplossing in te zetten op verschillende locaties versimpelt het management, verhoogt de beschikbaarheid en verbetert de dienstverlening.

Use Cases

Datacenter consolidatie & modernisatie

Digitale transformatie begint vaak bij het in kaart brengen van jouw eisen en wensen voor je toekomstige IT-infrastructuur. Ervaring leert dat het vernieuwen van de datacenter infrastructuren vaak nog kan voldoen aan deze eisen en wensen. Door verouderde datacenter infrastructuur te vernieuwen, en daarmee te consolideren, kunnen innoverende technieken worden omarmt. Hierdoor kan de schaalbaarheid verbeterd worden, het beheer vereenvoudigen en wordt de beveiliging van de infrastructuur gewaarborgd. Door monolithische en legacy storage-area network -SAN–gebaseerde opslag te vervangen door Azure Stack HCI, is het mogelijk om de footprint van je datacenter 35%* te verkleinen en daardoor kunnen de totale kosten verlaagd worden.

Remote vestigingen en edge

Wanneer organisaties te maken hebben met verschillende vestigingen of filialen zijn er vaak restricties en beperkingen bij de infrastructuur waar rekening mee gehouden moet worden. Het ruimtegebrek, de koelsystemen en beperkte expertise zorgen vaak voor de nodige uitdagingen. Azure Stack HCI-oplossingen kunnen uit slechts twee nodes bestaan, zonder dat er een kostbare switch nodig is door middel van back-to-back networking. Omdat er daarnaast geen externe storage nodig is kan er voldaan worden aan de ruimtebeperkingen en blijven de kosten laag. De lage instapprijs van een Azure Stack HCI-oplossing maakt modernisatie van filialen, vestigingen en andere locaties een realistische mogelijkheid voor een organisatie.

Virtual Desktops Infrastructure -VDI-

De adoptie van remote werken is de laatste jaren sterk toegenomen. Hierdoor hosten veel organisaties Virtual Desktop omgevingen on-premises om te profiteren van een lage latency en data soevereiniteit. Azure Stack HCI heeft zijn dienst bewezen als betrouwbaar bouwblok voor VDI-omgevingen. Door Azure Stack HCI in te zetten binnen een organisatie is het mogelijk om lokale prestaties, zoals de organisatie gewend is, te behouden.

Data soevereiniteit

Data soevereiniteit is een sterk opkomend thema binnen Europa, zeker op IT-vlak. Dit heeft zowel te maken met wet- en regelgevingen die aangescherpt worden, als met de afspraken die tussen de Verenigde staten van Amerika en Europa gemaakt zijn. Deze gemaakte afspraken, genaamd “Privacy Shield”, zijn in 2020 door het Europese hof ongeldig verklaart. Door gebruik te maken van Azure Stack HCI ben je als organisatie verzekerd dat -gevoelige- data opgeslagen is op een fysieke plaats die binnen de jurisdicties van Europese wetgeving valt.

Azure Kubernetes Service -AKS-

Kubernetes is een framework om gedistribueerde applicaties uit te voeren. Er wordt gezorgd voor schaalbaarheid en automatische herstel van diensten bij onverwachte situaties. Azure Kubernetes Service -AKS- maakt het eenvoudig om een beheerd Kubernetes-cluster op Azure Stack HCI te implementeren. AKS verkleint de complexiteit en de operationele overhead die gepaard gaan met het beheer van Kubernetes door veel van deze taken aan Azure Stack HCI over te laten. AKS op Azure Stack HCI brengt een stabiel applicatie platform op robuuste infrastructuur die kan voldoen aan eisen zoals lage latency en data soevereiniteit.

We helpen je verder bij digitale transformatie

Wil jij meer weten over hoe Azure Stack HCI jouw organisatie kan helpen? Dan helpen we je uiteraard graag. Zo hebben we de WS-013 Azure Stack HCI training, waarin je leert om geavanceerde onderwerpen te behandelen die verband houden met Windows Server Software Defined Datacenter en Azure Stack HCI. Wil je meer weten over de inhoud van deze training en/of dit aansluit bij jouw IT rol? Dan kun je ons bellen op 0402323390, of stuur een mail naar info@masterit.nl. Liever chatten? Dat kan rechts onderin in beeld. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Deze blog is geschreven door Darryl van der Peijl, CTO bij Splitbrain en daarnaast MVP -Microsoft Most Valuable Professional-. Voor inhoudelijke vragen over deze blog kun je terecht bij Darryl via darryl.vanderPeijl@splitbrain.com

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen