Waarom is Python zo populair?

Robert van Dongen
·
24/10/2018

Python is wereldwijd de snelst groeiende programmeertaal en hoeft qua populariteit alleen het door Sun Microsystems ontwikkelde Java nog voor zich te dulden. Python wordt echter veel gebruikt bij development en data science projecten en dit zijn snel groeiende sectoren. Misschien dat Python in de toekomst dus ook qua populariteit de nieuwe nummer één wordt.

Python maakt een enorme groei door

Python is overduidelijk de snelst groeiende programmeertaal van dit moment”, zegt ook Stack Overflow data scientist Julia Silge -Stack Overflow is de grootste Q&A website op het gebied van computer programming-. Bedrijven beginnen eindelijk in te zien dat ze constant data genereren en dat die data gebruikt kan worden om betere beslissingen te maken. Python is gemakkelijk te leren en een belangrijk aspect op het gebied van waardetoevoeging voor organisaties. Je ziet dus dat steeds meer mensen hiervoor opgeleid of ingehuurd worden.

3 redenen die de populariteit van Python verklaren

Python is dus bijna het populairste jongetje van de klas, maar wat maakt Python nou precies zo populair? We hebben de drie belangrijkste redenen voor je op een rij gezet. 1- Python is gemakkelijk te leren. Python is misschien wel de makkelijkste taal om te leren wanneer je voor het eerst begint met programmeren. Python leest namelijk net zoals normaal Engels. Daarnaast hoef jij je als beginnende programmeur bijvoorbeeld niet bezig te houden met de wat meer ‘nerdy’ taken zoals het declaren van types of variables. Dit doet Python namelijk al voor jou. Samen met andere factoren maakt dit dat Python flexibel is in gebruik en gemak. Wil jij nu ook aan de slag in Python, maar weet je nog niet hoe? Misschien dat onze Training Introduction to Python -DEVIPYT- je kan helpen. 2- De explosie op het gebied van AI en Machine Learning. We zien het aantal gebruikers van Python snel toenemen. Nergens is deze toename echter zo duidelijk als bij Data Sciences. Vooral gebieden zoals Machine learning en AI zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid en dit is dan ook de voornaamste reden voor het succes van Python. Het blijkt namelijk dat Python een heel goed framework biedt voor specifieke challenges op het gebied van Artificial Intelligence of Machine Learning. Uiteraard is Python door de brede toepasbaarheid ook op andere gebieden flink populairder geworden. 3- Een grote en actieve community. Python wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Denk aan AI, videogames of verscheidene productivity tools. Hierdoor heeft Python over de jaren een zeer grote en gezonde gebruikers community opgebouwd. Handig wanneer je een vraag hebt, want deze wordt vaak snel beantwoord op een van de vele Python fora. Natuurlijk kun je deze vragen over Python ook altijd stellen tijdens een van de onze trainingen. Bijvoorbeeld bij onze Advanced Python Training -DEVAPYT-! Verder komt een grote en actieve community ook nog eens met vele open source Python libraries. Dit scheelt al snel veel onnodig werk, zeker voor beginnende gebruikers. De goede community en de voordelen die dat met zich meebrengt, zorgen er dus voor dat Python steeds populairder wordt.

Wat zijn de nadelen van Python?

Natuurlijk kleven er aan Python ook een aantal nadelen. Python is een scripttaal en moet geïnterpreteerd worden tijdens run-time. Daardoor zal Python nooit zo snel worden als andere talen die wél in machine code worden gecompiled. Verder is Python wegens de brede toepasbaarheid wat minder geschikt voor de ontwikkeling van specifiekere en serieuzere stukken software. Hiervoor zal een developer bijvoorbeeld eerder C gebruiken.

Leer in een paar dagen programmeren

Geïnteresseerd in C of andere programmeertalen? Kijk dan snel op onze developmentpagina om te zien welke trainingen wij je aan kunnen bieden! Daar staan trouwens ook onze Python trainingen waarin je met onze bewezen Active Learning methode en gedurende 4 dagen alles leert wat je moet weten om ook met Python aan de slag te gaan. Andere vragen? Neem gerust contact op!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen