Visualiseer de veiligheid van jouw gemeente met Tableau

Master it Training
·
18/04/2018

Onze trainers zijn dagelijks bezig om bedrijven te helpen beter gebruik te maken van data. Dit doen ze door het geven van onze Tableau trainingen, maar ook door bedrijven inzicht te geven in de mogelijkheden van het gebruik van datasets. Het blijkt dat er heel veel bedrijven zijn die niet weten wat ze met data kunnen en dat er datasets bestaan waar zij veel informatie uit kunnen halen. Er zijn veel datasets te koop bij grote bedrijven, maar er zijn ook heel veel datasets gratis beschikbaar op de website van het CBS. Het onderwerp veiligheid blijkt bij veel organisaties een grote rol te spelen. Denk bijvoorbeeld eens aan de verzekeringsbranche. Hoe zou het komen dat autoverzekeringen of inboedelverzekeringen in bepaalde gemeentes duurder zijn dan in andere? Denk ook eens aan de overheid. Hoe bepaald de overheid hoeveel budget er beschikbaar wordt gesteld per gemeente voor thema’s als veiligheid? Als we deze dataset van het CBS downloaden krijgen we een groot ruw CSV-bestand dat losstaand lastig is te analyseren. Combineren we de namen van de gemeentes echter met geografische componenten zoals de shape-files van de Nederlandse gemeentes in een tool als Tableau, dan ontstaat er een landkaart met daarin de vormen per gemeente. Als we vervolgens de teller van het aantal misdrijven per 1000 inwoners als kleurafwijking per gemeente willen zien dan is dat eenvoudig in te stellen. Tableau is trouwens een geweldige tool voor het maken van analyses en dashboards. Hieronder de output uit Tableau. De dataset is t/m het jaartal 2016. De cijfers over 2017 zijn helaas nog niet beschikbaar. We zien op het eerste gezicht veel grote gemeentes rood gekleurd en dit is uiteraard logisch, maar als we verder analyseren zien we dat met uitzondering van Groningen alle gemeentes een daling hebben in het aantal misdrijven vanaf 2014. Het optreden van de politie in de gemeente Maastricht is lovenswaardig aangezien daar duidelijk de grootste daling is te zien. Groningen heeft daarentegen als enige gemeente in 2016 een lichte stijging van het aantal misdrijven t.o.v. 2015. Als we verder gaan analyseren op het soort misdrijf en ons alleen focussen op de top 10 dan zien we vooral dat Diefstal/verduistering en inbraak met kop en schouder boven elk ander misdrijf uitsteken. Onderstaande grafiek laat qua kleur het procentuele verschil t.o.v. het jaar ervoor zien. Als we nu specifiek gaan inzoomen op de gemeente Groningen dan zien we dat ook hier Diefstal/verduistering en inbraak het meest voorkomen maar de reden voor de stijging NIET bij dit misdrijf hoort. We zien hier immers een procentuele daling net als bij de meeste andere gemeentes. Wat wel zorgzaam is, is dat bij 7 van de top 10 misdrijven een procentuele stijging is te zien. Wil je zelf graag een analyse doen op uw gemeente of gewoon eens door het model klikken? Dat kan via deze link.

Wil je nu ook aan de slag met Tableau?

Onze Tableau Beginner training duurt één dag en is geschikt voor iedereen die werkt met data. Je leert er de basis van Tableau, met de belangrijkste concepten en technieken die je nodig hebt om aan de slag te gaan en jouw eerste visualisaties te maken. Daarna is er ook de Tableau training gevorderd. Deze training duurt wederom één dag en tilt jouw Tableau skills naar een hoger niveau. Naast geavanceerde visualisaties zullen in deze training ook het prepareren van data en het toevoegen van parameters aan bod komen. Ervaring met Tableau is voor het volgen van deze training wel een vereiste. De whitepaper Power BI vs Tableau geeft je nóg meer inzicht in hoe Tableau jouw organisatie op weg kan helpen!

Trainen bij Master it Training

Trainen kan bij ons in Eindhoven, Vianen of Rotterdam en gebeurt altijd door de beste trainers uit de praktijk. Wil je weten welke training het beste bij jou past of heb je vragen over een van onze trainingen? Je kan rechts onderin jouw scherm met ons chatten of je kan hieronder op de “hulp of advies nodig??” knop klikken. Zoals we al aangeven bellen we je dan binnen 30 minuten op om alles even rustig met je door te nemen. Je mag natuurlijk ook een mailtje sturen naar info@mater-it.nl

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen