Vijf vaardigheden die de moderne IT-professional moet hebben

Master it Training
·
05/09/2016

De ontwikkelingen in de IT zijn nog nooit zo snel gegaan. Virtualizatie, Cloud computing en de DevOps methodologie worden meer en meer gebruikt. Door al die veranderingen is het gemakkelijker dan ooit technische skills te laten verouderen. En als dat gebeurt ben je natuurlijk niet meer aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. In het licht van deze nieuwe ontwikkelingen deel ik vandaag vijf vaardigheden waarvan ik vind dat iedere moderne IT-professional moet hebben. Met IT-professional bedoel ik iedereen die werkt in de IT, zowel in ontwikkel als beheersrollen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Helpdeskmedewerkers
  • Technisch support specialisten
  • Systeem-of netwerkbeheerder
  • Database beheerder
  • Webdeveloper
  • Systeemarchitect
  • Solutions architect

Zoals je ziet gaat dit zowel om rollen in de infrastructuur/operations als ontwikkelaarsrollen. Dit is bewust! Je hebt misschien al gehoord van ‘DevOps’, deze beweging helpt om beide kanten in de IT wereld te verbinden door zich te richten op effectievere communicatie. Hierdoor kunnen producten sneller en bovenal betrouwbaarder opgeleverd worden. Dit artikel bevat een aantal vaardigheden die voor beide kanten interessant zijn. Zoals je ziet is het een lange lijst, dus het is nagenoeg onmogelijk om alles te beheersen. Daarom raad ik je aan een focusgebied te kiezen dat het beste bij jou en jouw ambities past en je daarop te richten.

Cloud computing

Meer en meer bedrijven zien de voordelen van cloud computing, en brengen hun diensten daarom -gedeeltelijk- onder in de cloud. De twee belangrijkste spelers zijn Microsoft -Azure- en Amazon -Amazon Web Services- AWS-, zij hebben allebei eigen certificeringsprogramma’s om met hun producten te werken. Als je je verder wil verdiepen in werken met cloudproducten kun je bijvoorbeeld kiezen voor een van de volgende certificeringen:

Bring Your Own Device-BYOD- en mobile

De moderne professional kan niet zonder smartphone. En brengt het liefst zijn eigen apparaten mee naar de werkplek, zodat er op de eigen laptop, tablet of smartphone gewerkt kan worden. Door de populariteit van Bring Your Own Device initiatieven is Mobile Device Management een waardevolle vaardigheid geworden aan de beheerskant. En aan de ontwikkelaarskant is het ontwikkelen van mobiele apps populair. Om dit te kunnen moet je echter goed op de hoogte zijn van de onderliggende Operating Systems. Als je je op dit gebied wilt ontwikkelen kunnen de volgende trainingen interessant voor je zijn:

IT projectmanagement

Van de moderne IT’er wordt meer verwacht dan alleen technische vaardigheden. Skills om met veelgebruikte methodologieën in een team te werken worden steeds belangrijker binnen grote bedrijven. Naast ontwikkeling in de diepte -op technologie- komt er tegenwoordig ook een set all-round vaardigheden aan te pas. De Agile en Scrum methodologie zijn immens populair omdat het helpt IT projecten te beheersen en zo te komen tot een snel en goed resultaat zonder budgetoverschrijding. Waar deze methodes afkomstig zijn uit de softwareontwikkeling, kent DevOps een iets andere invalshoek: het richt zich op continious delivery van IT services. Deze en andere populaire methodologieën kunnen erg nuttig zijn om je project-management- vaardigheden te verbeteren. Een kleine selectie:

Business Intelligence

Big data is hot. Meer en meer bedrijven willen werken met big data en allerlei informatiebronnen gebruiken om zo te komen tot betere beslissingen en de concurrentie voor te blijven. Daarom is de vraag naar IT’ers met relevante vaardigheden op BI gebied enorm gegroeid. De volgende komen vaardigheden onder andere van pas bij het werken als BI specialist:

  • Databasebeheer
  • Database ontwikkeling
  • Front-end web ontwikkeling

Als je wilt ontwikkelen op dit gebied kunnen de volgende trainingen iets voor jou zijn:

Security en compliance

Het belang van security behoeft eigenlijk geen uitleg meer omdat het overal terugkomt in de dagelijks praktijk als IT-professional. omdat ze zo nauw met elkaar verbonden zijn heb ik Information security en compliance bij elkaar gezet. Zo moet een database administrator vaak met specifieke standaarden werken om zijn database te beveiligen. Als je je verder wil ontwikkelen in security zijn hier een aantal interessante trainingen:

Ten slotte

De all-round IT’er met vaardigheden op al deze gebieden bestaat niet. Kies daarom een aantal focusgebieden waar je je in wilt ontwikkelen en je kennis wilt certificeren. Zo leer je nuttige nieuwe vaardigheden en laat je een potentiele nieuwe of je huidige werkgever zien waartoe je in staat bent. Hopelijk schetst dit artikel een nuttig overzicht dat je helpt bij het maken van jouw persoonlijke ontwikkelplan.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen