Verschillen tussen Microsoft SQL Server en Oracle Database

Maxime Lambregts
·
19/05/2019

Het is werkelijk overal, bedrijven kunnen zonder dit niet meer functioneren en jij genereert het met alles wat je online doet. Rara, wat is het? Data natuurlijk! Data is niet meer weg te denken uit de 21ste eeuw en daarom is het belangrijk dat je hier als bedrijf het optimale uit haalt. Het optimale uit je data halen doe je door gebruik te maken van de meest gebruikte Relational Database Management Systems; Microsoft SQL Server en Oracle Database. Wil jij weten welke je het beste kunt gebruiken of wat de verschillen zijn? Lees dan verder!

Wat is een Relational Database Management System?

Een Relational Database Management System -RDBMS- is een programma dat ervoor zorgt dat je relationele databases kan creëren, updaten en beheren. Relationele databases zijn onderling gelinkte databases. Een database is een soort gigantische tabel met gegevens. Het idee van relationele databases is dat er zo min mogelijk gedupliceerde data bestaat. Hiervoor is er in iedere database een primary key die database A met database B kan linken. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk opslagruimte wordt gebruikt. SQL -structured query language- is een taal waarmee je in de databases kan zoeken. Microsoft SQL Server en Oracle database gebruiken allebei SQL om hierin te zoeken. Ze gebruiken echter allebei een soort dialect ervan. Microsoft SQL Server gebruikt Transact SQL -T-SQL- en Oracle gebruikt Procedural Language SQL -PL/SQL-.

Wat is Microsoft SQL Server?

Microsoft SQL Server kan gebruikt worden voor het bouwen, deployen en beheren van applicaties die zich on-premise -offline- of in de cloud bevinden. Microsoft SQL Server ondersteunt een scala aan transactie verwerkende, Business Intelligence en analytische applicaties. Het is gebaseerd op een row-based tabel structuur. Dit betekent dat iedere rij unieke data is. Dus de data van een klant staat in één rij. Dit zorgt ervoor dat alles goed verbonden is, dat er geen overbodige data is en dat er een betere data integriteit is. Data integriteit betekent dat alle data dezelfde structuur heeft en alles op dezelfde manier ingevuld is. Een goed voorbeeld om data integriteit voor elkaar te krijgen is het standaard persoonsgegevens formulier dat je in moet vullen als je een pakketje bestelt online. De belangrijkste component van de Microsoft SQL Server is de SQL Server Database Engine. Deze beheerst data opslag, verwerking en beveiliging. Hierin zit een relationele engine die de commands en queries verwerkt en hierin zit een opslag engine die de database files, tables, pages, indexes, data buffers en transactions beheert.

Wat is Oracle Database?

Oracle Database is de eerste database ontworpen voor enterprise grid computing, wat eigenlijk inhoudt dat de verschillende computers binnen een bedrijf samenwerken als een soort super computer. Ze combineren hiermee hun rekenkracht om samen een taak uit te voeren. Door dit ontwerp kan ieder system snel rekenkracht krijgen van de verschillende computers. Rekenkracht kan ook makkelijk ergens anders geplaatst worden of worden toegevoegd. De fysieke en logische structuur van de databases zijn gescheiden. De fysieke structuur is wat je in je interface te zien krijgt. De logische structuur is hoe de computer het ziet. Je kunt in je interface gemakkelijk de opslag van data aanpassen zonder dat je de logische structuur aanpast. Oracle Database heeft een aantal voordelen, namelijk de mogelijkheid om het systeem te upgraden zonder dat je daarmee het hele systeem hoeft om te gooien, de optie om voor het hele bedrijf professionele management software te verkrijgen, het gemak waarmee je data kunt herstellen en de manier waarop het enorme hoeveelheden data verwerkt en behandelt.

Microsoft SQL Server vs Oracle Database

  • Over het algemeen wordt de Oracle Database gezien als de moeilijkste van de om te leren en om te beheren. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat deze dan ook bedoeld is voor grote organisaties waar grote databases nodig zijn. De Oracle Database heeft meerdere capabilities, waardoor die onder andere moeilijker is om te gebruiken.
  • Oracle is te gebruiken op ieder operating system terwijl Microsoft SQL Server alleen te gebruiken is op Windows en Linux.
  • Het grootste verschil tussen de twee is de manier waarop ze transaction control uitvoeren, dit is het muteren van de databases. De SQL Server voert ieder command individueel uit, wat het heel moeilijk maakt om dingen te veranderen als er fouten zijn gemaakt. Oracle daarentegen ziet iedere nieuwe database connection als een nieuwe transaction.
  • Qua functionaliteit hebben beiden ook grote verschillen. Oracle biedt partitioning, bitmap indexes, reverse key indexes, function-based indexes en star query optimization, wat Microsoft SQL Server niet heeft.
  • De organisatie van de databases is anders in beide systemen. De Microsoft SQL Server organiseert alles aan de hand van de namen van de database. Bij Oracle Database wordt alles gegroepeerd aan de hand van schemas, deze zijn onderdeel van een verzameling van database objecten.
  • De Microsoft SQL Server is ondersteund door de Azure SQL Database, dus je kunt eenvoudig je werk met Azure combineren met de Microsoft SQL Server. Daarnaast kun je met de Microsoft SQL Server gebruik maken van Virtual Machines, wat natuurlijk ontzettend handig is!
  • Wil je alles weten over de Microsoft SQL Server, bekijk dan deze blog Wat is een SQL Server?

Word een database expert!

Natuurlijk kun je bij Master it Training een geschikte training komen volgen om skills op te bouwen voor een van deze twee databases. Voor Oracle kun je een mooie certificering binnen halen door met de training Oracle Database 12c introductie in SQL te beginnen. Als je daarna de training Oracle Database 12c Administration, volgt ben je een Oracle Database 12c Administrator Certified Associate. Je kunt vanaf deze certificering ook doorgroeien naar een Oracle Database 12c Administrator Certified Professional, door de training Oracle Database 12c beheer multinentant architectuur te volgen. Voor de Microsoft SQL Server kun je meerdere opleidingstrajecten volgen: Microsoft MCSA Certificering: SQL 2016 Database Development, waarmee jij straks zelf de databases kan bouwen en beheren. De Microsoft MCSA Certificering: SQL 2016 Database Administration zorgt ervoor dat jij straks alles binnen de SQL server kunt gaan beheren. Tot slot hebben we de Microsoft MCSA Certificering: SQL 2016 Business Intelligence Development waarmee jij straks de Business Intelligence applicaties verzorgt binnen jouw bedrijf. Je kunt natuurlijk ook bij ons enkele trainingen komen doen, als je namelijk eens wilt uitproberen of de Microsoft SQL Server wat voor jou is zou je bijvoorbeeld de training Introduction to SQL Databases kunnen komen volgen. Dit zijn natuurlijk ontzettend veel opties die Master it Training je aanbiedt en dat maakt de keuze lastig. Gelukkig zijn hiervoor onze experts beschikbaar die je vrijblijvend kan bellen via 040 23 23 390. Daarnaast kun je op het groene balkje rechts onderin je scherm klikken om met dezelfde experts te chatten.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen