Upgrade Naar Windows 11

Upgrade naar Windows 11, wat gaat er veranderen?

Daniël Heynen
·
19/07/2021

Net toen we er vanuit gingen, al bijna zes jaar, dat de Windows 10 update de laatste Windows update van de client versie van het Windows client operating system zou zijn, kwam er een verrassing.

Microsoft upgrade Windows 10

Een compleet werkende versie van Windows 11 was gelekt via het internet begin juni 2021 waarbij Microsoft via officiële kanalen bevestigde dat dit een legitieme versie was afkomstig van Microsoft.  Een saillant detail: deze versie is gelekt, net een aantal dagen voordat Microsoft eind juni zelf het nieuws hierover ging aankondigen.

Welke features zitten in Windows 11? Wanneer is de RTM (Release To Manufacturing) versie officieel beschikbaar voor het grote publiek? Hoe wordt deze versie ter beschikking gesteld?  Werkt de nieuwe Windows 11 update op mijn huidige hardware? Welke functies komen te vervallen?

Laten we stellen dat het een en ander nog open is voor aanpassingen, en dat de gelekte versie geen definitieve versie is. Blijven bijvoorbeeld alle features die in de gelekte versie zitten ook in de definitieve Windows update 2021 versie zitten? Dat is nog even afwachten.

Windows 11 features

Dit zijn de volgende opvallende Windows 11 features (tot nu toe):

 • ‘Mac achtige’ interface: mooi opgeruimd ontwerp, het Start menu en de Taskbar in het midden, en verdere userinterface aanpassingen zoals afgeronde hoeken bij de iconen van apps, tools et cetera;
 • Start button laat het Start menu zien dat de focus heeft op cloud en Office 365, met voorstellen voor aanbevolen apps en documenten;
 • Live Tiles in het Start menu zijn vervangen door widgets die direct toegankelijk zijn vanaf de Taskbar;
 • De Microsoft Store is sneller en heeft een nieuw design. Deze kan naast Universal Windows Apps en Progressive Web Apps ook Win32-programma’s bevatten;
 • De tabs van File Explorer zijn vervangen door een rij met buttons en geoptimaliseerd voor touch gebruik;
 • Microsoft Teams zit standaard geïntegreerd in de installatie van Windows 11 en verschijnt standaard in het Start menu. Het Teams icoon bevat meer opties dan in Windows 10;
 • De Android apps integratie is beschikbaar in de nieuwe Microsoft Store via de Amazon Appstore. De Android apps draaien op het Windows 11 besturingssysteem;
 • Virtueel bureaublad support is verbeterd en lijkt meer op zoals het werkt op het MacOS. Toggle tussen meerdere desktops for privé, werk, school of game gebruik;
 • Uitbreiding van Snap Layout genaamd Snap Groups waarbij Windows de apps die je hebt gebruikt onthoudt en de mogelijkheid biedt om deze te groeperen;
 • Het docken van een laptop met een externe monitor behoudt de layout, hetgeen ook bij meerdere desktops het mogelijk maakt om op meerdere niveaus te multitasken.

Daar Microsoft Windows 11 nog niet definitief beschikbaar heeft gesteld voor consumenten, zullen er tot dat moment nog (ontbrekende) features toegevoegd worden. Het is dus nog steeds niet mogelijk om een volledige Windows 11 experience te ervaren.

Windows 11 Upgrade

Release RTM

En dan is het wachten op deze nieuwe en wellicht meer features in de uiteindelijke release van Windows 11. Deze officiële versie die ‘Release To Manufacturing (RTM)’ heet laat nog op zich wachten tot eind dit jaar. Medio oktober is de verwachting die Microsoft heeft uitgesproken dat de definitieve versie beschikbaar zal zijn voor consumenten.

Dan blijft de vraag: ‘Kunnen we nu al gebruik maken van Windows 11 voordat deze uitkomt’?

Ja dat kan, deze mogelijkheid bestaat voor huidige gebruikers van Windows 10 na aanmelding bij het Insider-programma. Hiervoor is dan wel een Microsoft- of werkaccount nodig, deze voorwaarde is er om het registratieproces te kunnen voltooien. Na aanmelding is het mogelijk om een legitieme Windows 11 versie te downloaden via het menu Settings – Update & Security – Windows Insider Program. Na de selectie van het Dev Channel kan via Windows Update de Windows 11 insider preview geïnstalleerd worden. Let op dat dit geen “compleet” besturingssysteem is en het wordt door Microsoft dan ook afgeraden om deze ter vervanging van een goed werkende Windows 10 versie op een primaire computer te gaan gebruiken.

Als je afwacht tot het einde van dit jaar zal de upgrade naar Windows 11 gratis ter beschikking komen via Windows Update op de Windows 10 computers, mits het systeem voldoet aan de licentie en hardware vereisten.

Benieuwd naar de Windows trainingen?

Compatibiliteit Windows 11

Om te zien of een computer compatibel is met Windows 11 en voldoet aan de eisen voor een gratis upgrade zal Microsoft een tool ter beschikking stellen. Deze tool heet: de Health Check app. Deze app heeft even online gestaan, maar is vanwege diverse issues tijdelijk offline gehaald door Microsoft. Naar verwachting zal deze medio herfst opnieuw ter beschikking gesteld worden, ruim voordat Windows 11 uitkomt. Het is wel nu al (deels) mogelijk om zelf te controleren of de hardware compatibel is.

Systeemvereisten Upgrade Windows 10 naar Windows 11:

 • Processor: 1 GHz of sneller / 2 of meer cores (compatible 64 bits processor of SOC);
 • RAM: 4 GB of meer;
 • Opslag: 64 GB of groter;
 • Systeemfirmware: UEFI Secure boot compatible;
 • TPM: Trusted Platform Module versie 1.2 (2.0 is aanbevolen);
 • Grafische kaart: DirectX 12 of nieuwer WDDM 2.0 stuurprogramma;
 • Beeldscherm: 720p beeldscherm / groter dan 9 inch diagonaal / 8 bits per kleurkanaal;
 • Internetverbinding: Windows 11 Home-editie heft een internetverbinding + Microsoft-account als vereiste om de installatie bij het eerste gebruik te kunnen voltooien. Voor alle Windows 11 edities is internettoegang vereist om updates uit te voeren en bepaalde functies te downloaden en te gebruiken.

Nieuwe update Windows 10

Bij het upgraden naar Windows 11 vanuit Windows 10 kunnen functies komen te vervallen. De meest belangrijke verouderde/verwijderde functies zijn hieronder terug te vinden:

 • Cortana: geen onderdeel meer van de eerste opstartervaring of vastgemaakt aan de taakbalk;
 • Internet Explorer: deze browser is uitgeschakeld/niet meer beschikbaar;
 • Knipprogramma: blijft beschikbaar waarbij het oude ontwerp en de functionaliteit, zoals we die kenden in Windows 10, is vervangen door die van de app die eerder Snip & Sketch heette;
 • Tabletmodus: deze is verwijderd, en nieuwe functies en mogelijkheden zijn inbegrepen voor het koppelen en loskoppelen van een toetsenbord;
 • Tijdlijn: deze functie is verwijderd en bepaalde vergelijkbare functies zijn beschikbaar in Microsoft Edge.

Er zijn ook apps die niet worden verwijderd tijdens de upgrade, doch tijdens een verse installatie van Windows 11 zullen ze niet mee geïnstalleerd worden. Na de installatie zullen deze wel beschikbaar zijn in de Microsoft Store:

 • 3D viewer
 • OneNote for Windows 10
 • Paint 3D
 • Skype

Laatste update Windows – Volg je training bij Master IT

Wil jij meer weten over de upgrade naar Windows 11? Zodra er meer duidelijkheid is over de beschikbaarheid van een (aangepaste) Modern Desktop training zal hier informatie op onze website over komen te staan. Tot dat moment blijft de mogelijkheid bestaan om de MD-100 en MD-101 trainingen te volgen van Windows 10. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken welke training het beste bij jouw situatie past! Samen zorgen we ervoor dat jouw vragen en IT doelen worden beantwoord en behaald!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen