TechEd IT Professionals (deel 5) over SharePoint, Troubleshooten en Privacy

Koen Wijnstok
·
06/11/2008

En inmiddels zijn we weer op de vierde en dag van TechEd Barcelona. In dit stukje ga ik het hebben over High Availability in SharePoint, Troubleshooten van applicaties en een stukje over Privacy. En inmiddels zijn we weer op de vierde en dag van TechEd Barcelona. In dit stukje ga ik het hebben over High Availability in SharePoint, Troubleshooten van applicaties en een stukje over Privacy. High Availability in SharePoint. SharePoint 2007 is nu al een hele tijd uit. Microsoft heeft analyses gemaakt van fouten die op kunnen treden bij implementaties en nu blijkt dat er nogal wat fout kan gaan -ook heel veel goed overigens-. Één van het meest voorkomende oorzaken van downtime -30% van alle issues- is doordat de database niet meer bereikt kan worden. Hier hebben ze in de sessie nogal wat advies over gegeven. Waar moet je nu dus op letten bij je SharePoint omgeving:

  • Minimaal 5 servers: 2 web front end, 1 applicatie en 2 database servers.
  • Gebruik geen Round-Robin maar NLB voor je web front end.
  • Als je op Peak Capacity draait, ga dan kijken wat er nog meer op de achtergrond draait.
  • Zorg dat je je IIS recycled, dat komt de performance ten goede -KB957691-.
  • Zorg dat je databases ge-pre-growed zijn.
  • Warmup Warmup Warmup -zoek maar even op je favoriete zoekmachine naar warmup i.c.m. SharePoint-.
  • Gebruik SQL Database Mirroring voor je SQL servers. Dit kost even tijd om op te zetten maar is wel veel sneller dan Failover Clustering.

Het Troubleshooten van applicaties Echt een hele leuke sessie van Mark Russinovich. Mocht je hem niet kennen, dit is de kerel van Sysinternals. De god van troubleshoot-land. Ongeveer alle tools die hij released moet je gewoon hebben. In deze sessie heeft hij een aantal tools besproken die onmisbaar zijn. Mark Russinovich in actieAfb. 1: Mark Russinovich in actie

  • Process Monitor -PM- Als je wilt weten wat er precies gebeurt op je computer gebruik je PM, hiermee kun je alle registry en schijfactiviteit monitoren en hierop filteren.
  • Process Explorer -PE- De vervanger van Task Manager, waarom ze hem niet standaard gewoon in Windows stoppen weet ik niet. Hij kan ook echt de Task Manager vervangen overigens.
  • Autoruns Gebruik je wel eens msconfig.exe om te kijken welke programma’s allemaal opstarten als je je computer aanzet? Deze is ‘een klein beetje’ meer gedetailleerder. Hierin staat echt ^alles^, van startup menu tot drivers en services.

Dus download zijn applicaties en leer! Privacy: The Why, What and How -Steve Riley- Steve Riley is bezig met een wakeupcall voor alle systeembeheerders. Het komt er op neer dat je als bedrijf goed moet kijken naar privacy. Op dit moment weet men bijna alles van je en het is berekent dat er fr afgelopen jaren in Amerika alleen al 50 miljard dollar weg zijn gegooid, gewoon omdat bedrijven een informatielek hebben gehad. Daarvoor kun je iedereen in Nederland een compleet gratis vierjarige Universitaire studie cadeau doen voor de komende 100 jaar ofzo. Maar wij kiezen ervoor om dat weg te gooien, omdat we maar alles blijven opslaan en opslaan. Je moet echt eens goed gaan kijken of je al je logfiles wel nodig hebt, of je echt alle informatie van de afgelopen 10 jaar wel moet bewaren -buiten wettelijke regels uiteraard-. En of je als bedrijf ook echt alles wilt weten van je werknemers. Het komt erop neer dat je je eens goed achter je oren moet krabben. Hoe we nu bezig zijn is niet goed, we zijn al te ver gegaan en we moeten met z’n allen hier actie op ondernemen. Waarom? Gewoon omdat het je als bedrijf en persoon ook geld kost als het fout gaat! En dat is altijd al een goede motivator geweest. Binnenkort wil ik hier een langer stuk over schrijven omdat dit ook iets is waar ik zelf al een tijd mee zit. Zelfs in ons overgereguleerde Nederland is het niet mogelijk om een eenduidig antwoord te krijgen wat je als bedrijf nu eigenlijk mag en niet mag met betrekking tot het bewaren van informatie. Steve Riley maakt zich daar zorgen over, ik ook al een tijd. Expect more on this. De laatste dag van TechEd gaat beginnen. Het zit er weer bijna op. Misschien voor m’n lichaam ook wel zo goed, want het sloopt je wel zo’n week Barcelona. Die stad hebben ze toch ook veel te leuk gemaakt!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen