Subtotalen berekenen in Excel. Er leiden vele wegen naar Rome

Er zijn in Excel verschillende manieren om in een lijst met data subtotalen te berekenen. Natuurlijk kun je de lijst met gegevens zelf in stukjes hakken en voor ieder stukje een som maken. Niet erg handig en kost veel tijd. Hoe dit dan wel slim te doen? Excel biedt ons verschillende mogelijkheden. Bekijk ook onze GRATIS tutorial Excel; tabellen, grafieken en draaitabellen! In dit artikel werken we met Excel 2013 en nemen we als uitgangspunt de lijst die hieronder wordt weergegeven:

Methode 1: functie =SOM.ALS

De eerste methode is gebruik te maken van functies. De functie =SOM.ALS kan hier handig zijn. In deze functie gebruik je drie argumenten: de kolom waarin de gegevens staan waarop je wilt groeperen, het criterium waarop je wilt filteren en tot slot het bereik waarin de op te tellen waarden staan. In bovenstaand lijst willen we het totale verkoopbedrag weten van alle Cadillacs. De functie ziet er dan zo uit: =SOM.ALS-A2:A39;”cadillac”;E2:E39-.

Methode 2: functie =SOMMEN.ALS

Lastiger wordt het wanneer we niet alleen op Merk maar ook op Kleur willen filteren: dus het totale verkoopbedrag van alle zwarte Cadillacs. Hier biedt de functie =SOMMEN.ALS uitkomst. Deze functie ziet er als volgt uit: =SOMMEN.ALS-E2:E39;A2:A39;”cadillac”;C2:C39;”black”-. Zoals je ziet kunnen we nog meer criteria toevoegen: alle zwarte cadillacs met een V8, enz.

Methode 3: functie =DBSOM

Iets omslachtiger is het gebruik van de functie =DBSOM. Deze functie maakt gebruik van een criteriumgebied waarin de kolomkoppen staan van de te filteren kolommen, en daaronder de criteriawaarden. Hier berekenen we het verkoopbedrag van alle zwarte Cadillacs. De naam Database in het eerste argument is een naam die de gehele lijst omvat, kolomkoppen incluis! =DBSOM-Database;E1;M1:N1-. Zetten we de criteria in verschillende rijen, dan berekenen we het verkoopbedrag van alle Cadillacs en van alle andere auto’s, zolang deze maar zwart zijn.

Methode 4: subtotalen

Een elegante methode is het gebruik van de optie Subtotalen. Hiervoor sorteren we de lijst op de kolom die we als groepeerkolom willen gebruiken -Merk-. We klikken in de lijst en gaan naar Gegevens-Subtotaal. We geven aan welke kolom de groepering bevat, welke berekening we willen uitvoeren en in welke kolom de te berekenen waarden staan. Dit is het resultaat:

Methode 5: tabel

De laatste optie is het gebruik van de Tabel. Een Tabel is een object in een Excel blad dat een aantal fijne eigenschappen bezit. Een ervan is dat we erin kunnen filteren en kunnen rekenen. Klik in de lijst en ga naar Invoegen-Tabel, en klik OK. Er verschijnt een Hulpmiddelen voor tabellen tabblad, hierop staat de optie Totaalrij. Kies in de totaalrij de cel onder de kolom die berekent moet worden, en kies in de dropdownlijst de gewenste functie. Gebruik het autofilter dat automatisch in de kolomkoppenrij verschijnt om te filteren, en de totaalrij laat de berekende waarde zien.

Nog meer met Excel kunnen doen?

Ging dit allemaal nog een beetje te snel? Dan is onze Training Microsoft Excel Basis helemaal iets voor jou! Hier leer je Excel helemaal vanaf de basis, je raakt vertrouwd met de interface van Excel en met de structuur van het menu. Door zelf met Excel aan de slag te gaan tijdens onze training ervaar je de basis functionaliteiten van deze behulpzame tool. Is de basis bij jou al gesneden koek en snap je ook hoe je subtotalen berekend? Dan hebben we voor jou Training Microsoft Excel Vervolg. Deze training is het vervolg op de Basis training, maar met ervaring uit jouw eigen praktijk ben je natuurlijk ook welkom zonder de Basis training te hebben gevolgd.

Maar welke training past het best bij jou?

Om er achter te komen welke training het beste bij jou past kan je het natuurlijk gewoon onze hulp inschakelen. Hieronder kan je op “hulp of advies nodig??” klikken en dan kan je jouw gegevens achter laten, dan bellen we je binnen een half uur terug. Laat je liever niet je gegevens achter? Dan zijn er nog veel meer opties, chatten kan links onder in je scherm, mailen kan naar info@master-it.nl en je mag ons natuurlijk altijd bellen op 0402323390.

Echt met Excel kunnen werken?

Bij onze training maken we gebruik van Active Learning en daardoor leer je niet alleen over Excel, maar ga je er echt zelf mee aan de slag. Op die manier kan je alles na de training meteen toepassen in jouw praktijk. Active Learning zorgt er voor dat je alles beter onthoud dan bij een traditionele training. Veel succes en Excelplezier!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen