SharePoint Online versus On-Premises: wat je moet weten!

Noelle van Sprang
·
16/08/2020

Hoewel Microsoft de voordelen van de cloud en SharePoint constant benoemd, zijn niet alle organisaties klaar om de switch echt te maken. Regelgeving kan het soms lastig maken voor organisaties om alle werklasten naar de cloud te verplaatsen. In deze blog focussen we op de verschillen tussen SharePoint Online en SharePoint On-Premises.

Microsoft SharePoint migratie

Wanneer een organisatie een voorafgaande versie gebruikt, is het maken van een nieuwe server gebaseerde SharePoint-omgeving én het migreren van de inhoud een redelijk eenvoudige taak. Daarbij kan het ook handig zijn om de huidige omgeving een keer goed op te schonen. Zo kun je mogelijk overbodige, verouderde of triviale gegevens opruimen. De migratie van SharePoint On-Premises naar SharePoint Online vereist daarentegen vaak meer planning. Wanneer je SharePoint 2010 gebruikt, vereist het migratieproces dat je een afzonderlijke SharePoint-farm uit 2013 bouwt voor de lokale omgeving, voordat je de inhoud en services naar SharePoint Online kopieert.

De omvang van je SharePoint omgeving

Ongeacht of je al een SharePoint-omgeving hebt of niet, de grootte van de omgeving waar jouw organisatie naartoe wil verhuizen, is essentieel. Over het algemeen wordt het aanbevolen om SharePoint-omgevingen met een grotere omvang over meerdere servers te verdelen. Zo kan een organisatie de schaalbaarheid van SharePoint versterken en toleranties vergroten. Wanneer je SharePoint On-Premises implementeert, moet je de volgende aspecten eerst bepalen: -Hoeveel servers en databases je nodig hebt; -Welke rollen die servers moeten hosten; -Hoe de SharePoint-architectuur eruit zou moeten zien; -Of alle SharePoint-servers voldoen aan het licentiemodel. Hoewel SharePoint niet moeilijk te implementeren is, kan het wel erg lastig zijn om de juiste niveaus van tolerantie en schaalbaarheid in evenwicht te brengen. Er wordt dan voldaan aan Microsoft-licenties en door de uitgever aanbevolen best-practices. Veel van deze complicaties kunnen worden voorkomen door over te stappen op SharePoint Online.

Sharepoint: de kosten

Naast de migratie en omvang zijn ook de kosten een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. SharePoint On-Premises omgevingen bestaan vaak uit meerdere SharePoint-servers die elk de juiste licentie nodig hebben. De kosten van de servers zullen ook de totale kosten beïnvloeden. De SharePoint Online implementaties worden gehost in de Microsoft Azure cloud. Daarom hebben het aantal SharePoint servers hier geen invloed op de implementatiekosten. Omdat SharePoint Online een applicatie binnen office 365 is, worden de kosten gebaseerd op een vast bedrag van de licentie dat in het abonnement zit. Dit licentiemodel maakt het mogelijk om te profiteren van Microsoft’s eigen virtuele SharePoint-farm, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het aantal servers en de gebruikte SharePoint licenties. Daarnaast kan het beheren van SharePoint Online ook administratieve kosten aanzienlijk verlagen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor onderhoudswerkzaamheden. Zo biedt Microsoft bijvoorbeeld patchbeheer en serverupdates aan én hoeft het IT-team zich niet langer bezig te houden met het handmatig verplaatsen van de organisatie naar de nieuwste versie van SharePoint.

Een SharePoint expert worden

De migratie, omvang en kosten zijn de belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je organisatie overweegt over te stappen naar SharePoint Online. Meer weten over SharePoint? Onze gloednieuwe Manage SharePoint Online and OneDrive in Microsoft training leert je onder andere hoe je SharePoint-sites/OneDrive plant, configureert en beheert om zo moderne contentservices mogelijk te maken. In de SharePoint Hybrid Deployment and Migration training leer je onder andere hoe je SharePoint als hybride omgeving voor je organisatie opzet en hoe je alle services op de meest optimale manier kan migreren. Wil je meer weten over de inhoud van één van deze twee trainingen, of wil je advies over welke -andere- training het beste bij jouw leerdoelen past? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen