SharePoint 2013; Web Parts vs SharePoint Apps

Master it Training
·
16/03/2014

In principe heeft Microsoft de manier waarop third party software met Sharepoint verbind door middel van Web Parts weinig veranderd, maar je kan wel merken dat Microsoft het nieuwe SharePoint App Model promoot. Kort overzicht van Web Parts Traditionele web parts zijn direct geïnstalleerd op de SharePoint front-end servers, waardoor Web Parts direct op de server worden uitgevoerd. Hoe zwaar deze code is, is sterk afhankelijk van de architectuur van de Web Part. Sommige Web Parts gebruiken een service voor simpele calls terwijl andere veel CPU cycles uitvoeren voor complexe taken. Het is dan aan de SharePoint beheerder om te bepalen hoeveel resources de SharePoint front-end servers nodig hebben, en of de Web Parts die geïnstalleerd zijn ook daadwerkelijk veilig zijn. Veel Web Parts zullen daarom niet gebruikt kunnen worden in SharePoint 365 vanwege security constraints die nodig zijn in een cloud-omgeving. Desalniettemin zorgen Web Parts wel voor een naadloze integratie met SharePoint. SharePoint 2013 App model Hieronder een lijst van de diverse eigenschappen van het model:

  • Net als bij Facebook apps, zijn alle SharePoint 2013 apps die back-end code gebruiken ook buiten SharePoint 2013 te gebruiken -op normale webservers, Microsoft Azure, enz…- Authenticatie en connectiviteit terug naar SharePoint wordt door de SharePoint Client Side Object Model en oAuth geregeld.
  • SharePoint 2013 Apps worden gemount in iFrames die verwijzen naar een niet-SharePoint domein. Dit zorgt voor een scheiding van de SharePoint interface en de geneste app. Het URL van de iFrame bevat informatie die de back-end gebruikt om met SharePoint te communiceren via het SharePoint Client-Side Object Model
  • Apps worden gepubliceerd naar de publieke Microsoft SharePoint store of gehost in een eigen store.

Dit gaat gepaard met een aantal voor- en nadelen. Omdat SharePoint apps naar een iFrame verwijzen binnen een ander domein, beperkingen zoals style sheet isolatie, tag ID isolatie, JavaScript framework isolatie, en mogelijke cross-site scripting aanvallen, verdwijnen dan. Aan de andere kant, omdat deze apps in iFrames worden gehost zijn simpele dingen zoals het vervagen van een SharePoint-pagina tijdens de presentatie van een Child-Window erg moeilijk. Door een server-side gedeelte dat op een andere server draait, is het ineens een stuk makkelijker voor de SharePoint beheerder om de benodigde resources voor de server te bepalen. Er zal dan ook een stuk minder code op de SharePoint server draaien. Let er wel op dat de app code de SharePoint server zwaar kan belasten door te agressief de server te benaderen via het Client-Side Object Model. Conclusie Gezien de voordelen die SharePoints Apps biedt, zal het SharePoint App Model erg veel gebruikt gaan worden; het is veilig, cloud-friendly, en gemakkelijk te ontwikkelen. Dit gezegd, Web Parts zal altijd nog gebruikt blijven. Vooral omdat er nog erg veel SharePoint 2010 word gebruikt.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen