Online examen doen? zo werkt dat.

Christian Peeters
·
27/09/2015

Mijn collega Björn had het in Juni al aangekondigd: het is mogelijk om Microsoft examens thuis of op kantoor te maken. Ondanks dat wij bij Master it Training een prima Examen centrum hebben, wilde ik het zelf toch eens uit proberen. Om te ervaren wat er allemaal bij komt kijken. In deze blog lees je mijn bevindingen.

De registratie

Het examen kun je zelf plannen via de website van Microsoft learning door naar de pagina van het examen te navigeren. -Deze pagina kun je natuurlijk sowieso bezoeken omdat hier veel interessante informatie staat over het examen-. Geen verrassing: je moet de knop “Shedule exam” hebben. De Website van Pearson Vue wordt geladen en je krijgt vervolgens de keuze om te kiezen voor het “Online proctored exam”. Bij de eerste optie staat “shedule for a later date”. Het is wel een beetje vreemd dat zoiets niet staat bij de het online examen. Maar laat je daar niet door tegen houden. De volgende stap is het inplannen van een dag en tijdstip. Echter volgt eerst nog het akkoord gaan met de voorwaarden. Zoals je in het dikgedrukte gedeelte kunt lezen zijn ze een stukje strenger dan bij een “normaal” examen. Als ze iemand anders zien, horen of het idee hebben dat iemand anders aanwezig is, dan ben je meteen klaar met je examen. Het is dus aan te raden om geen rond rennende kinderen of collega’s in de buurt te hebben. Een briefje “Niet storen / verboden toegang” kan dus zeker geen kwaad. Het kiezen van een datum en tijd is overzichtelijk. Vooral in de namiddag heb je wat te kiezen. ’s Ochtends kun je alleen om 11 uureen examen doen. Ook op zaterdag zijn er wat momenten te kiezen, dit gaat echter ten koste van de maandag en vrijdag. Om zeker te weten dat je je examen kunt doen op je computer, dien je 2 systeem tests uit te voeren. Dat is eenvoudig. De eerste test installeert de “examen tool” die de vragen presenteert en waardoor je bijvoorbeeld niet met ALT-Tab van applicatie kunt wisselen tijdens het examen. Tevens wordt je microfoon en webcam getest op kwaliteit. Het ingebouwde webcammetje van mijn laptop was meer dan goed genoeg, dus de eisen zijn niet extreem hoog. De tweede tool kijkt ook naar zaken als internet snelheid en browser settings. Vervolgens komen nog de bevestiging en de betaling -via creditcard-.

Het examen zelf

Op de dag van het examen dien je op het afgesproken moment weer naar de Microsoft learning pagina te gaan en te kiezen voor het menu item “your benifits & exams”. Op deze pagina kun je klikken op de link om het examen te starten. Ik zat zelf te kijken naar de linker kant onder “Appointments”, maar het staat dus rechts in beeld! Je hebt een kwartier de tijd om aan het examen te beginnen vanaf de afgesproken tijd, maar dat is inclusief het intake-procedure, dus begin daadwerkelijk om de afgesproken tijd! De knop “Begin Exam” is in dit scherm een stuk duidelijker in beeld geplaatst. Van het vervolg heb ik geen scherm afdrukken meer omdat scherm afdrukken maken niet meer toegelaten is, en ik toch graag mijn examen wilde voltooien. JWat zijn de vervolgstappen:

  • Je moet een foto van je ID -paspoort, rijbewijs, ID kaart- maken met de webcam.
  • Je wordt in een wachtrij geplaatst en zodra er een online “greeter” beschikbaar is wordt de chat applicatie gestart. De greeter zal je telefoonnummer vragen.
  • Je wordt gebeld door de greeter, dus zorg dat je telefoon nog aanstaat.
  • De greeter zal je vragen om ruimte te tonen met de webcam. Zorg dat er geen andere beeldschermen aanstaan en dat ze zijn weggedraaid. Ook moet je je broekzaken binnenstebuiten draaien en je kontzakken laten zien -beetje vreemd voor de webcam-.
  • Vergeet niet dat er geen pen en papier in de buurt mag zijn en dat je zelfs je horloge af moet doen.
  • Als alles correct bevonden is gaat het examen beginnen. Uiteraard moet je je telefoon nog even achter je wegleggen, zodat je kunt zien waar deze gebleven is.Boven in beeld blijft het webcambeeld altijd zichtbaar zodat je niet vergeet dat iemand je in de gaten aan het houden is, maar voor de rest is het Business as usual! Inhoudelijk en qua look & feel is het een normaal examen.

Waar moet je verder op letten?

Bij je Microsoft profiel staat een telefoonnummer. Dit telefoonnummer wordt mee gestuurd naar Pearson VUE en is daar niet aan te passen. Zorg dus dat je in je Microsoft profiel een telefoonnummer opgeeft waarop je bereikbaar bent. Nu kon ik vooraf aan het examen via de chat nog een telefoonnummer doorgeven, maar het juiste nummer initieel doorgeven is wel zo makkelijk.Op de website van Pearson VUE kun je, als je ingelogd bent, je instellingen opslaan. Vooral je tijdzone is daar wel van belang, aangezien je waarschijnlijk niet om 11uur Pacific Time bedoelde…

Heel veel succes!

Het is dus even wennen, maar uiteindelijk gaat het allemaal wel redelijk gesmeerd. Als je geen examen centrum zoals dat van Master it Training in de buurt hebt, of je doet het examen liever op een ander moment, dan is het een best redelijke optie. Succes!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen