Omscholen in de ict? Start met CompTIA!

Noelle van Sprang
·
19/07/2020

Je wilt je omscholen en zit te denken in de richting van IT. Een hele slimme keuze! Maar waar moet je beginnen? De verschillende CompTIA certificeringen zouden een goede eerste stap voor je kunnen zijn. Lees in deze blog welke verschillende CompTIA certificeringen er zijn, en welke voordelen daarbij horen.

Wat is CompTIA?

CompTIA staat voor Computing Technology Industry Association en is een certificeringsorganisatie voor productonafhankelijke IT vaardigheden. Het is een Non-profit organisatie met als doel de IT industrie te verbeteren. De CompTIA-certificeringen zijn vooral gunstig voor mensen met weinig kennis op het gebied van cybersecurity of voor mensen die zich verder in het onderwerp willen verdiepen. In deze blog gaan we verder in op de voordelen van de populairste CompTIA certificeringen: CompTIA A+, CompTIA Network+, CompTIA Security+ en CompTIA Server+.

De voordelen van een CompTIA certificering

  • Goed voor beginners: het merendeel van de CompTIA certificeringen beveelt drie jaar of minder ervaring in het veld aan en ze hebben betrekking op de belangrijkste IT- en cyberbeveiligingsconcepten, zoals inleidende netwerken, beveiliging, hardware en software. Dit betekent dat ze goed aansluiten bij de ervaring en achtergrond die iemand zou hebben in de beginfase van zijn/haar carrière. Daarnaast zijn veel van de CompTIA certificeringen vendor onafhankelijk, dit zorgt ervoor dat veel van de certificeringen theoretischer blijven. Dit kan erg fijn zijn voor mensen die net met het onderwerp beginnen: de examenstof kan immers worden gememoriseerd i.p.v. dat je er veel ervaring voor nodig hebt. Ook heeft dit als voordeel dat je hiermee dus nog je opties open houdt voor je verdere carrière in de IT, omdat je niet gelijk heel specialistische kennis van een vendor opdoet.
  • Relatief goedkoop: een ander groot voordeel van CompTIA, is dat de examens relatief goedkoop zijn. Om een certificeringen van dit niveau op het gebied van IT en cybersecurity te halen, kunnen de kosten hoop oplopen, denk aan $1.000 of meer. CompTIA heeft het merendeel van de prijzen van hun examens relatief laag gehouden, meestal liggen deze prijzen rond de $350.
  • Een CompTIA certificering is een waardevolle toevoeging aan je CV. Een CompTIA certificering is internationaal erkent en wordt vaak als een vereiste gesteld bij -beginnende- IT functies. Een behaald CompTIA examen is daarmee jouw toegangsticket tot de wereld van IT.

Nu we het over de algemene voordelen van de CompTIA certificeringen hebben gehad, gaan we het hebben over de voordelen van de 4 populairste CompTIA certificeringen: CompTIA A+, CompTIA Network+, CompTIA Security+ en CompTIA Server+.

1. CompTIA A+

De CompTIA A + bestaat al heel lang en is bedoeld voor iedereen die aan de slag wilt op het gebied van IT of voor mensen die willen werken in een technische ondersteuningsrol -bijv. computerreparatietechnicus of helpdeskanalist-. De A + is lang voor de noodzaak van cyberbeveiliging ontwikkeld, toen IT-afdelingen zich niet veel zorgen hoefden te maken over beveiliging en zich alleen op hardware, software en gebruikers richtten. Hierdoor wordt de impact op moderne technologie-afdelingen enigszins geminimaliseerd, ook al is het nog steeds zeer herkenbaar. Een nadeel van de CompTIA A + is dat er te veel memorisatie vereist is voor details die er in het veld niet -meer- toe doen, zoals het aantal pinnen op een connector of oudere bekabeling die tegenwoordig niet meer te zien zou zijn. Maar het is goed voor professionals om die solide basis van hardware en software te hebben omdat alles in IT en cybersecurity daarop voortbouwt.

2. CompTIA Network+

Net als de A+, bestaat CompTIA Network+ al heel lang. Naast het aanbod van Cisco werd de Network+ de standaard voor netwerkcertificeringen op instapniveau. Hoewel het niet de meest voor de hand liggende keuze is vanwege de leveranciersneutrale aanpak en het ontbreken van praktische opdrachten, staat CompTIA Network+ toch bekend als een gerespecteerde keuze voor toegang tot functies op een lager niveau. De grootste uitdaging van Network+ is dat het zeer theoretisch is. Omdat het leveranciersneutraal is, heeft het geen betrekking op systeembeheertaken zoals het toevoegen van gebruikers of het toewijzen van privileges, en het houdt zich ook niet bezig met configuraties in netwerktechnische stijl van routerings- en schakelapparatuur. Dit betekent dat het misschien niet alles is wat je nodig hebt om een baan als netwerkbeheerder te krijgen. Wat je er wel voor terug krijgt is een solide basis van netwerkconcepten, zoals subnetten, het OSI-model en basisbeveiliging. Met die basis kun je je vervolgens verder specialiseren op het beheer van producten van een specifieke leverancier zoals Cisco of Microsoft.

3. CompTIA Security+

De Security+ is de eerste certificering van CompTIA die de cybersecurity-menigte echt aanspreekt. Met een sterke focus op netwerkbeveiliging, heeft het een behoorlijke overlapping met het lagere niveau Network+, maar gaat ervan uit dat je al goed overweg kunt met die netwerkconcepten. Aspirant-professionals die een goede opleiding hebben gevolgd aan een universiteit of een ander cyberbeveiligingsprogramma, kunnen vaak de A+ – en Network+ -certificeringen overslaan en meteen doorgaan naar de Security+. De Security+ is DoD-goedgekeurd, wat betekent dat het verdienen van de Security+ de deur zal openen voor veel cybersecurity-gerelateerde banen, zoals bijvoorbeeld bij de overheid.

4. CompTIA Server+

De CompTIA Server+ is de minst bekende certificering op deze CompTIA-lijst.. De certificering is gericht op serverimplementatietechnologieën en -processen, maar is licht op nieuwere onderwerpen die de afgelopen jaren gemeengoed zijn geworden, zoals opties voor cloudopslag. De Server+ heeft het voordeel dat het een levenslange certificering is die niet hoeft te worden verlengd, en het is vergelijkbaar genoeg met de kernconcepten van de A+ en Network+ dat een goede technicus de Server+ moet kunnen passeren met een behoorlijke hoeveelheid studie en voorbereiding.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen