Azure Automanage

Office 2019 versus Office 365: welke past het best bij jou?

02/05/2022
Office 2019 en Office 365 zijn allebei populaire versies van de bekende Microsoft-suite. Wat zijn de verschillen tussen de twee en welke Office-versie past het best bij jou?

Office bestaat al sinds 1990 en is inmiddels een begrip in de meeste kantooromgevingen en huishoudens. Maar waar je vroeger gewoon ‘Office’ had, zijn er tegenwoordig meer versies van de applicatiesuite beschikbaar. Misschien werk je nog met een betrekkelijk oude versie van Microsoft Office, zoals Office 2016 of eerder, maar vind je dat de tijd rijp is om de overstap te maken naar een nieuwere Office-versie. Je kunt dan kiezen voor Office 2019 of Office 365 / Microsoft 365. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee? En welke Office-versie past het best bij jouw wensen en behoeften? Lees er alles over in dit artikel!

Wat is het verschil tussen Office 2019 en Microsoft 365?


Office 2019 is feitelijk de verbeterde opvolger van Office 2016. Het is een op zichzelf staande versie van de belangrijkste Windows-kantoorapplicaties (Word, Powerpoint, Excel en Access). In ruil voor een eenmalig bedrag kun je Office 2019 in principe ‘voor altijd’ gebruiken. Je krijgt dus een licentie voor het leven. Daar zit echter wel een maar aan: je kunt de programma’s slechts op één apparaat gebruiken.

Office 365 wordt tegenwoordig Microsoft 365 genoemd en is de voor cloudgebruik geoptimaliseerde ‘abonnementsversie’ van Office. Je hebt niet alleen de beschikking over alle apps van Office 2019 (inclusief de cloudversies), maar ook nog over een interessant scala aan extra functionaliteiten en applicaties zoals Teams en Editor. Je betaalt maandelijks of jaarlijks per gebruiker en kunt makkelijk gebruikers of werkplekken bij- of afschalen.

De voor- en nadelen van Office 2019


Ten opzichte van Office 2016, is Office 2019 uitgerust met een aantal serieuze verbeteringen. Denk bijvoorbeeld aan een betere spraak- en voorleesfunctie, vloeiende transities en een beter overzicht. Daarnaast is er een scherpere focus in de inbox-omgeving door het toevoegen van een postvak voor mails met prioriteit. In een desktopomgeving doet de performance van Office 2019 niet of nauwelijks onder voor die van Microsoft 365.

Je krijgt bij Office 2019 wel updates, maar moet voor elke nieuwe versie opnieuw betalen. Doe je dat niet? Dan loop je bepaalde updates en interessante nieuwe functionaliteiten mis. Office 2019 geeft je bovendien geen toegang tot de cloudversies van applicaties als Word, PowerPoint en Excel. Ook opslagruimte in OneDrive is niet inbegrepen bij de licentie.

Office 2019 werkt ook alleen op apparaten met Windows 10 of een recente versie van macOS. Je kunt wel documenten bewerken op mobiele apparaten, maar zonder betaalde OneDrive-opslag vereist dat veel transfers tussen verschillende apparaten. De technische support die Microsoft aanbiedt voor Office 2019 is bovendien beperkt.

De voor- en nadelen van Microsoft 365

Een voordeel van Microsoft 365 is de mogelijkheid om in realtime én vanaf verschillende locaties samen te werken aan documenten. Daarnaast is het, net als bij Office 2019, mogelijk om de suite te gebruiken op al je mobiele apparaten. Alleen krijg je bij Microsoft 365 de beschikking over meer features. Microsoft 365 geeft je ook de beschikking over 1 terabyte aan gratis opslagruimte in OneDrive en 24/7-support via e-mail.

Microsoft 365 is ten opzichte van Office 2019 sterk gericht op de cloud. Ben je als organisatie nog niet zo thuis in cloud computing? Dan is Microsoft 365 misschien niet direct de beste keus. Microsoft 365 is door het grotere aantal beschikbare applicaties en functionaliteiten ook een tikkeltje complexer dan Office 2019. Maar zeker voor bedrijven die het niveau van de eenmanszaak overstijgen, biedt Microsoft 365 duidelijk meer mogelijkheden dan Office 2019.

Wat kosten Office 2019 en Microsoft 365?

Maar wat betaal je nu eigenlijk voor de beide Office-versies? Office is verkrijgbaar in een Home- en Business-editie die, afhankelijk van de verkoper, 176 tot 300 euro kost. Er is ook een duurdere professionele editie. Alle edities bieden desktopversies van Word, Excel, Powerpoint en Outlook, terwijl de professionele editie daar nog Access en Microsoft Publisher aan toevoegt.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat Microsoft zelf anno 2022 enkel Office 365 aanbiedt.

Microsoft 365 is beschikbaar in verschillende licenties:

  • Een individuele licentie kost je € 69,00 per jaar.
  • Microsoft 365 Business Basic kost bedrijven € 4,20 per gebruiker per maand.
  • Microsoft 365 Business Standard kost € 10,50 per gebruiker per maand.
  • Aan Microsoft 365 Premium hangt een maandelijks prijskaartje van € 16,90 per gebruiker.
  • Voor Microsoft 365-apps voor bedrijven betaal je een maandbedrag van € 8,80 per gebruiker.

Wil je meer informatie over de verschillende Microsoft 365 producten? Neem dan eens een kijkje op de product pagina van Microsoft 365.

Voor welke Office-versie kan ik het beste kiezen?

Welke Office-versie voor jou de beste optie is, hangt af van je wensen en (zakelijke) behoeften. Voor zzp’ers die al hun werk op dezelfde computer doen en geen behoefte hebben aan een heel uitgebreid pakket met functionaliteiten, is Office 2019 meestal een prima oplossing.

Heb je altijd, overal en op meerdere apparaten toegang nodig tot alle applicaties? En wil je altijd en automatisch werken met de nieuwste versie van een applicatie? Dan is Microsoft 365 een betere keuze. Omdat Microsoft wat betreft documentatie en het ontwikkelen van nieuwe technologie ook sterk inzet op Microsoft 365, is dit pakket ook toekomstbestendig.

Hoe gebruik ik Microsoft 365?

Ben je nog niet zo bekend met Microsoft 365? Maar wil je de suite wel beter leren kennen om zo een moderne werkplek te realiseren? Bekijk dan eens de Microsoft 365-trainingen van Master IT. De training ‘Microsoft 365 Fundamentals’ biedt fundamentele kennis over de overwegingen voor en voordelen van het gebruik van cloudservices en het SaaS-cloudmodel. De focus ligt specifiek op Microsoft 365-cloudserviceaanbiedingen.

Andere Microsoft 365-trainingen gaan wat dieper in op specifieke aspecten van Microsoft 365 zoals security, Teams en virtualisatie. Neem eens een kijkje op onze website voor een volledig overzicht van Microsoft 365-trainingen en alle Microsoft Office trainingen Heb je iets gevonden dat je aanspreekt? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten of één van onze Microsoft 365 trainingen boeken? Neem dan gerust contact met ons op via WhatsApp, telefonisch via 040 23 23 390 of stuur een mail naar info@master-it.nl
Je kunt ook het contactformulier hieronder invullen, één van onze opleidingsadviseurs zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen