Notepad krijgt eindelijk een update

Christian Peeters
·
25/07/2018

Sinds mensenheugenis bevat Windows het tekstverwerkertje “notepad” of “kladblok” in het nederlands. Iedereen gebruikt Notepad wel eens, maar ook iedereen irriteert zich aan de tekortkomingen. De functionaliteit van Notepad is namelijk ook niet of nauwelijks aangepast sinds diezelfde mensenheugenis. Maar daar komt snel verandering in! In de laatste “Insider” versie van Windows 10 zijn een aantal handige verbeteringen doorgevoerd. Deze update zal waarschijnlijk in Oktober via Windows Update worden verspreid onder het grote publiek.

Zoeken

Het meest frustrerende -vind ik persoonlijjk- is de zoek functionaliteit. Bij het zoeken moet er aangegeven worden of je naar boven of naar onder wilt zoeken. Als je de hele tekst wil door zoeken moet je dus 2 keer zoeken of gaan scrollen om je cursor bovenaan of onderaan de tekst te plaatsen. In de nieuwe versie is er een optie bij gekomen “Wrap around”. Notepad begint dan wel in de opgegeven richting te zoeken, maar stop niet op het einde van het document. Hij zoekt door totdat de hele tekst doorzocht is. Eindelijk! Een ander detail is de “Auto fill”. Of te wel, wanneer je een stuk tekst geselecteerd hebt en je opent het zoek-dialoogje, dan is voortaan automatisch de geselecteerde tekst ingevuld in de zoek veld.

Inzoomen

In Notepad kun je eventueel de grootte van het lettertype aanpassen, maar snel even de tekst groter of kleiner maken… dat zet er niet in. De nieuwe versie geeft de zoom mogelijkheid zoals we dat bij veel moderne applicaties terug zien: De [Shift] ingedrukt houden een scrollen met het scroll-wieltje van je muis.

Statusbalk

Notepad heeft een statusbalk. Hij staat standaard uit… maar hij bestaat wel. Wanneer je de statusbalk via “View” de statusbalk hebt geactiveerd zie je onderaan op welke regel en welk karakter je cursor staat. In de nieuwe versie staat dit standaard aan, maar dat is niet zo zeer het goede nieuws. Het vreemde was, dat de status balk alleen geactiveerd kon worden wanneer je de “Word Wrap” optie uit had staan! Met “Word wrap” aan, is de statusbalk verdwenen en ook niet meer aan te zetten. In de komende release zal dat wel werken. De statusbalk blijft dan ook de juiste regelnummers tonen -zoals de tekst is opgeslagen in het bestand- ondanks dat deze in beeld dan wellicht door de “Word Wrap” optie op een regel lager getoond wordt.

Googelen met Bing

Een feature die eerder al aangekondigd was, maar toch het vermelden waard is: je kunt vanuit Notepad rechtstreeks Googelen met Bing, door een tekst te selecteren en dan met rechts te klikken op de selectie -of via het “Edit” menu- en te kiezen voor de optie “Search with Bing”. Leuke feature, jammer dat je daarna nog een keer op Google moet zoeken om ook iets te vinden, maar dat is een heel ander verhaal

Wait, There is more

Verder:

  • Ondersteuning voor de Line ending van Linux -LF- en MacOS -CR-
  • Met [Ctrl] + [Backspace] wordt het woord voor de cursor verwijderd.
  • Wanneer een stuk tekst geselecteerd is en je drukt op een pijltjes toets, dan wordt de selectie opgeheven en verplaats de cursor nog niet.

Op mijn eigen computer gebruik ik al jaren Notepad++, maar als je regelmatig op andere computers -cursus omgevingen of servers- zit, dan is het toch wel prettig dat Notepad voortaan een stuk beter zal worden. Net zoals toen ze een paar jaar geleden eindelijk [Ctrl]+[V] en [Ctrl]+[C] mogelijk maakte in de command-promt: kleine aanpassingen die een hoop frustraties oplossen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen