Nederlandse woonplaatsgrenzen in Tableau gebruiken

Master it Training
·
28/03/2018

Tableau is een data-analyse tool met veel mogelijkheden. Vooral landkaart maps een gewilde feature is. De meeste Tableau gebruikers zijn vooral fan van de filled-maps optie waarbij regio’s over de hele wereld kunnen worden ingekleurd aan de hand van de gekozen dimensie of aan de hand van een meetwaarde waarbij er een kleurverloop ontstaat. Hoe meer omzet er bijvoorbeeld ergens is behaald hoe dondergroener de kleur van die regio zal zijn -kleur is uiteraard vrij aan te passen-. Deze blog laat zien hoe je dit voor elkaar krijgt. Tableau komt standaard met de polygonen -omtrek van een regio- van alle landen en provincies ter wereld waardoor je makkelijk op dit niveau ingekleurde land- en provinciekaarten kunt maken. Als je echter een meer gedetailleerde regio wenst, bijvoorbeeld van een gemeente, stad, buurt of wijk, moet je een extra handeling doen. Dergelijke detail polygonen zijn vrij op het internet te vinden en in deze blog laten we zien hoe makkelijk het is om BAG-Woonplaatsgrenzen binnen Tableau te visualiseren. Deze gebruikte set is via de website van het Kadaster opgehaald.

Stap 1. Download de BAG-Woonplaatsgrenzen shape-file

Bestand is hier te vinden: http://www.imergis.nl/shp/BAG-Woonplaatsgrenzen-shp.zip Als de download gereed is zitten de onderstaande bestanden in de map.

Stap 2. Open Tableau en kies voor de connectie Spatial file

Blader naar de map die je zojuist hebt gedownload en selecteer het bestand BAG-Woonplaatsgrenzen.shp en klik dan op Open.

Stap 3. Open een sheet en klik dubbel op de meetwaarde Geometry

Alle stadsgrenzen zullen in beeld verschijnen met de standaard blauwe kleur. Dit willen we uiteraard fraaier maken en dat kan erg simpel.

Stap 4. Sleep de dimensie naam op de Color Mark

Elke stad heeft nu een eigen kleur maar we kunnen me deze set ook een tweede vraag beantwoorden. Laten we de steden die in dezelfde omtrekkende gemeente liggen dezelfde kleur geven zodat ook duidelijk wordt welke steden in dezelfde gemeente liggen.

Stap 5. Sleep de dimensie gemnaam op de Color Mark

Het uiteindelijke resultaat laat de omtrekken van alle steden zien waarbij de kleur staat voor de gemeente waarin de steden zitten:

Zelf Tableau gebruiken?

Wij kunnen je er nog veel meer over leren dan het bovenstaande. We verzorgen namelijk twee tableau trainingen; één voor beginners en één voor gevorderde. Beide trainingen duren één dag en zijn voor iedereen die veel met data werkt een goede aanvulling. In de Tableau Training voor Beginners leer je eerst alle Tableau terminologie te gebruiken en de databron aan te passen en op te slaan. Daarnaast leer je verschillende visualisaties zoals tabellen, scatter plots en grafieken te maken. In de Tableau Training voor Gevorderden leer je gecompliceerdere visualisaties dan in de beginners training te maken, maar daarnaast ook om parameters te gebruiken en je data te prepareren en combineren. Leer meer over de voordelen van Tableau ten opzichte van andere analyse tools in onze whitepaper Power BI vs Tableau. Weten of deze training echt iets voor jou is en op welk niveau je deze training dan moet volgen? Een goed advies is een goed begin en daarmee al het halve werk! Daarom helpen we je graag. Je kan hieronder op “Hulp of advies nodig??” klikken en je gegevens achter laten, dan bellen wij je binnen een half uur op, maar als je liever niet jouw gegevens achter laat mag je ons ook zelf bellen op 0402323390.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen