Millennials versus Gen Z

Momenteel zijn we voor Master YIP: Young IT Professionals, aan het onderzoeken wat Generatie Z een organisatie gaat brengen. Daarin nemen we ook vergelijkingen en overeenkomsten mee van de vorige generatie: de millennials. De verschillen tussen generaties komen voornamelijk door verschillen in opvoeding. Veel ouders benoemen letterlijk dat ze de opvoeding anders aanpakken dan hoe zij zelf zijn opgevoed. Tegenwoordig leer je steeds meer jezelf te zijn en eigen keuzes te maken. Wat onderscheidt generatie Z van de millennials? Wanneer ben je een millennial en wanneer maak je onderdeel uit van generatie Z? Er zijn veel vragen wanneer we het hebben over het labelen van generaties. We hebben het niet over leeftijden, maar geboortejaren. Waarom? Generaties worden in groepen ouder. Wanneer we het over Gen Z hebben, dan praten we over de generatie die geboren werd tussen 1995 en 2015. Dan ben je momenteel dus tussen 5 en 25 jaar oud. -bron: kasasa-. Millennials, worden ook wel Gen Y genoemd, zijn geboren tussen 1980 en 1994. Momenteel ben je dan tussen 26 en 40 jaar oud.

Wat zijn de verschillen?

– Nieuwe technologie wordt doorgaans eerst aangenomen door de jongste generatie en wordt overgenomen door de oudere generaties. – Beide generaties vinden authenciteit en transparantie belangrijk, maar Gen Z gaat daar nog een stapje verder in. Het vinden van merken die authentiek aanvoelen, is erg belangrijk voor ze. Hieronder twee korte, maar overzichtelijke infographics om de verschillen aan te duiden. Zo zegt Jort Verhage, entrepreneur, spreker en ambassadeur van l’ Atelier Tailoring:‘Jongeren hebben een unieke kracht: zij worden niet gehinderd door kaders van vakgebieden, regeltjes, conventies of tunnelvisies. Zij kijken onbevangen naar de wereld. Dat kan ontzettend waardevol zijn’.

Kennis

Kennis was vroeger het grootste goed, maar tegenwoordig kun je kennis overal vergaren, zelfs gratis. Bekijk YouTube filmpjes, video’s, bezoek blogs en webinars en ga zo maar door. Allemaal gratis. Er is tegenwoordig meer nodig dan enkel kennis, waaronder creativiteit, flexibiliteit, reageren op het onverwachte en meedenken in een organisatie op niveau. Waarbij de millennial misschien nog enigszins een blad voor de mond nam, is dat bij Generatie Z niet het geval. Daarom vinden oudere generaties Generatie Z vaak brutaal. Bekijk het op een andere manier! Verfrissing! Het ondernemen zit er al vanaf jongs af aan in. Voor sommige managers is dit erg lastig, omdat zij vinden dat ze door de jaren heen hun strepen hebben verdiend. Luister eens naar Generatie Z met frisse ideeën.

Scholing en leermogelijkheden

Beide generaties willen kennis en ervaring vergroten en hechten belang aan investeringen in school of vaardigheidstrainingen. Leren moet de norm worden binnen een bedrijf en het bedrijf moet een lerende cultuur faciliteren EN stimuleren. Hoe speel je als bedrijf hierop in? Studietijd inroosteren, platform met trainingen opstellen, standaard scholing en leermogelijkheden aanbieden, maar ook collega’s stimuleren om met elkaar mee te lopen. Als jij het als bedrijf niet aanbiedt, dan gaan de Young Professionals wel naar een ander. Als het gaat om het zoeken naar banen, zijn Gen Z financieel meer gemotiveerd dan de millennials. De meeste millennials gingen in het laatste jaar van de studie op zoek naar een baan, maar Gen Z-studenten beginnen met het verkennen van werkopties tussen het eerste en tweede studiejaar.

Technologische vooruitgang

Beide generaties zijn opgegroeid met technologie die zich razendsnel ontwikkelt. Millennials leerde kennismaken met de iPod, iPhone en toen de iPad. De meeste millennials kunnen zich nog wel herinneren dat ze een Nokia 6310 hadden waar ze snake op speelden. Millennials zagen hoe de innovatie begon, terwijl Gen Z vanaf dag 1 ondergedompeld werd in allerlei innovaties. Generatie Z startte met de nieuwste smartphones en gadgets zoals de AirPods, maar ook 4G en streamingsdiensten waren er als vanzelfsprekend. Beide generaties vinden devices op maat een pré, als een werkgever dit aanbiedt. Voor hen is technologie iets vanzelfsprekends. Met devices op maat werken ze sneller en makkelijker. Mobiel werken wordt steeds belangrijk om overal toegang tot informatie te hebben.

Sociaal netwerk

Deskundigen noemen Gen Z de eenzaamste generatie, ondanks al hun digitale connecties. Zo is er meer sprake van problemen rondom de geestelijke gezondheid, een ‘verkeerd lichaamsbeeld en cyberpesten. Eén oorzaak is de toenemende tijd die zij doorbrengen op mobiele apparaten, wat kan resulteren in angst en depressie bij deze groep. Waarbij millennials vroeger nog op de basisschool fysiek gepest werden, is het voor Gen Z eerder cyberpesten. Hieruit kunnen we het volgende concluderen: wil jij als bedrijf Gen Z aanspreken? Dan is scholing, training en de toegang tot mobiele apparaten belangrijk. Geen vaste 9 tot 5 baan, maar flexibiliteit en toegankelijkheid. Het IT traineeship van Master YIP sluit hier naadloos op aan, doordat afgestudeerden de kans krijgen om onbeperkt te leren en certificeren. Zij kunnen trainingsdagen flexibel inplannen, net wanneer het hen uitkomt. Ben jij een bedrijf en ben je geïnteresseerd in Young Professionals, oftewel Gen Z? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend meer informatie. Bekijk hier alvast onze talentpool met enthousiaste afgestudeerden, die staan te popelen om te beginnen! Ben jij net afgestudeerd, op zoek een baan bij een eersteklas opdrachtgever en wil je je kennis nog meer verbreden? Vul dan onderstaand formulier in en onze collega Freek neemt zo snel mogelijk contact met je op. Bronnen: Kasasa, Hubspot & Pewsocialtrends

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen