Microsoft Releases: IE9 en VS2010 SP1

Christian Peeters
·
20/03/2011

Onlangs zijn er weer enkele interessante releases geweest vanuit Microsoft: de nieuwe Internet Explorer en een Service Pack voor Visual Studio 2010. Onlangs zijn er weer enkele interessante releases geweest vanuit Microsoft: de nieuwe Internet Explorer en een Service Pack voor Visual Studio 2010. Internet Explorer 9 Een aantal maanden geleden heb ik al een korte introductie gegeven naar aanleiding van de Beta versie van IE9. Inmiddels is de uiteindelijke versie dus beschikbaar. Belangrijkste verschillen:

  • Het scherm is geoptimaliseerd -gemaximaliseerd- voor de inhoud. Dus weinig balken in beeld, maar juiste veel content. Overigens n.a.v. mijn kritiek puntje bij de beta-versie: het is nu wel mogelijk om de Tabs op een aparte balk te plaatsen zodat je adresbalk voldoende ruimte overhoudt. Microsoft, bedankt!
  • HTML5 ondersteuning. IE9 ondersteund een groot deel van de specificatie voor zover deze nu bekend is. In de media verschijnen berichten dat IE9 nog steeds minder ondersteund dan browsers als Chrome en Firefox, maar ik moet zeggen dat het argument van Microsoft wel goed klinkt. De HTML5 specificaties zijn namelijk nog niet helemaal af. Dan kun je nu wel ondersteuning gaan inbouwen, maar misschien dat er dan weer dingen gaan wijzigen. ‘We nearly broke the internet with IE6’ doordat ze dingen inbouwden die niet volgens de standaard waren. En dat willen ze niet nog een keer. Moet ik ze toch gelijk in geven.
  • GPU gebruik voor alle grafische onderdelen. Met de komst van HTML5 worden de grafische mogelijkn heden op de client een stuk uitgebreider. Doordat IE9 hier de GPU -grafische chip- inzet i.p.v. de CPU -‘normale’ processor- werkt dit super snel en heeft een prima performance.
  • Nieuwe Javascript engine. Websites worden steeds dynamischer en zijn vaak grotendeel afhankelijk van Javascript dat op de client draait. Daardoor is de performance van de Javascriptengine ook erg belangrijk. De javascript engine van IE9 zorgt ervoor dat Javascript gecompileerd wordt op de client en zo stukken sneller werkt. Ook maakt de engine gebruik van meerdere processor-cores -mits beschikbaar- zodat het uitvoeren en het compileren parallel aan elkaar kunnen worden uitgevoerd.

Visual Studio 2010 Service Pack 1 Ongeveer een jaar na de release van Visual Studio is het tijd voor een Service Pack. In deze service pack een aantal belangrijke toevoegingen. Naast de gebruikelijke bug fixes en performance verbeteringen onder andere:

  • Verbeterde local help functionaliteit.
  • IntelliTrace support voor 64-bit applications and SharePoint.
  • Silverlight 4 Tooling support.
  • Unit testing support bij het gebruik van .NET 3.5.
  • IIS Express waar ik het eerder over heb gehad.
  • HTML5 Intellisense for ASP.NET.

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen