Microsoft //Build/ Conference - dag 1

Christian Peeters
·
30/03/2016

Vandaag was de eerste dag van de //Build/ Conference van Microsoft. Hét event rondom Software development op het Microsoft platform. Al hoe wel… Microsoft legde wel erg veel nadruk op de Cross platform ondersteuning. In deze blog meer hierover en over de andere aankondigingen.

Windows 10

Het is nu 3 kwartalen geleden dat Windows 10 op de markt kwam. Komende zomer viert het zijn eerste verjaardag met de anniversary update. Veel kleinere aanpassingen, betere Cortana integratie met andere applicaties en een tool die Win32 applicaties kan omzetten naar de Universal Apps zodat deze ook op Windows Phone en Xbox gebruikt kunnen worden. Er werd veel aandacht besteed aan Inking, of te wel, het gebruik van de pen. Zo zit er nu in de inking-toolkit een virtuele liniaal die je met 2 vingers over je scherm kunt verplaatsen. Maar als je een lijn tekent met de pen langs deze virtuele liniaal krijg je wel rechte strepen -snapt u ‘m nog-. Adobe heeft in Illustrator diverse linialen -met verschillende curves en vormen- toegevoegd zodat het gebruik van bijvoorbeeld een Surface, echt veel meerwaarde oplevert.

Conversation as a platform

Microsoft komt met Conversation as a platform, wat er op neer komt dat ze werken aan een Bot toolkit waarmee je eenvoudig bots kunt maken die conversaties met bijvoorbeeld je klanten op je website voeren. Daarvoor is natuurlijk taal erg belangrijk. Het begrip van taal is standaard al aanwezig, maar ook zelf uit te breiden en zo je bots steeds slimmer en beter te maken. Cortana is eigenlijk al een soort slimme-taalkundige bot en skipe gaat al over communicatie, dus deze technieken integreren prima met elkaar. Kort door de bocht, levert deze combinatie dan het “Conversation as a platform”. Cortana wordt overigens ook op Android en iOS beschikbaar gesteld zodat zaken die je op je Windows PC regelt ook naadloos worden opgepakt door Cortana als je je Android telefoon gebruikt.

Visual Studio

Vandaag is officieel Visual Studio 2015 Update 2 vrijgegeven. Tevens toonde MS de functionaliteiten waaraan op dit moment nog gewerkt wordt en dus bij een volgende release uitgebracht gaat worden. Wie ooit Visual Studio geïnstalleerd heeft, weet dat je daar wel een uurtje vooruit kan trekken en een paar Gig aan schrijfruimte voor nodig hebt. Dit gaat veranderen: de basis download is minder dan 300MB -installatie < 500MB- en daarmee heb je de standaard language-features zoals intellisense. De overige zaken zijn vinkjes die je -eventueel later- toe kunt voegen. Maar de initiële installatie duurt nu nog maar een minuut of 3! Verder -nieuwe of verbeterde- ondersteuning voor talen en integratie met andere OS-en. Zo kon je met het installatie vinkje na een aantal minuten ook Python code remote debuggen op een VM met Ubuntu. Verder Coding-standards ondersteuning, waardoor je Visual Studio bijvoorbeeld kunt instellen dat code die niet voldoet aan Pascal-casing voortaan als warning of error geïnterpreteerd wordt en daarbij ook de refactor mogelijkheden aandraagt om het aan te passen voor de methode, het document of zelfs de hele solution.

Type Script

Bij de TypeScript afdeling zijn ze ook flink bezig geweest. De afgelopen release zijn ze vooral bezig geweest met de ondersteuning van frameworks zoals React. Versie 2 staat vooral in het teken van de -verdere- ondersteuning van async – await en zaken als nullable types.

SQL 2016

Ook het SQL team heeft niet stil gezeten en heeft met SQL 2016 weer een flinke update. Microsoft heeft een duidelijke “Cloud first” strategie die je ook bij SQL Server terug ziet. Dat betekent dat de laatste maanden de SQL databases voor Azure al op de SQL 2016 engine gedraaid hebben en MS dus een flinke bak met ervaring heeft opgedaan voordat het product überhaupt op het markt is verschenen. Een belangrijk onderdeel is het vervagen van het verschil tussen de OLTP en OLAP workloads. Tot nu toe wordt data voor “normaal” gebruik op een andere manier opgeslagen dan data in een datawarehouse die geschikt is voor rapportages en analyses. Maar door de verbeterde in-memory mogelijkheden zou dit minder noodzakelijk moeten zijn. Verder interessante zaken als “always encrypted” waarbij bepaalde kolommen met gevoelige data versleuteld wordt, de keys niet in SQL bewaard worden, maar de client de ontsleuteling voor zijn rekening neemt. Hiervoor is echter geen code vereist, maar neemt de SQL client provider dit voor zijn rekening. Een andere leuke toevoeging is de ondersteuning voor historische queries. Als je de situatie van een moment uit het verleden wilt kunnen opvragen betekent dit dat je alle situaties met van- en tot datum moet opslaan en je queries hier op moet aanpassen. In SQL 2016 is dat ingebouwd en kun je een query voorzien van een AS OF ‘2015.01.01’ toevoeging.

Hololens

De introductie van Hololens ruim een jaar geleden was voor mij een donderslag bij heldere hemel. Een bril die je omgeving herkent en kan gebruiken om nieuwe “hologrammen” aan toe te voegen, wow! Virtual reality en en augmented reality gecombineerd in een super klein zelfstandig apparaat, was mind blowing. Vandaag kon ik het voor het eerst zelf uitproberen in de Mars Experience. De demo zelf was helaas iets meer virtual reality omdat je je tijdens de demo echt op Mars waant en niet zo zeer dingen worden toegevoegd aan je “echte” omgeving, wat mijn inziens de kracht is van de Hololens. Maar desalniettemin indrukwekkend om te zien waar de bril toe instaat is. Het geluid is super. Omdat de luidsprekertjes helemaal rondom zitten hoor je geluid ook vanaf een bepaalde kant komen, en dat draait ook mee als je je hoofd beweegt. Het beeld heeft een hoge resolutie zodat het niet opvalt dat het “niet echt” is en het beweegt perfect mee met je hoofd. Hoe snel ik ook stond te bewegen, er was geen enkele vertraging merkbaar -het moet er wel raar hebben uitgezien voor anderen :– -. De grootte van de projectie is wellicht wel een aandachtspunt. Zonder bril ben je gewend om dingen in je ooghoeken te kunnen waarnemen. De bril projecteert alleen recht voor je. Misschien went dat snel, maar dat voelde nu nog wel als een minpuntje voor een verder absoluut indrukwekkend apparaat.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen