Microsoft Azure vs AWS. Welk cloudserviceplatform kies jij?

Adoptie van cloud computing is een belangrijke kracht geworden voor organisaties. Applicaties worden uit on-premise datacenters verplaatst om de flexibiliteit te vergroten, kosten te besparen en te innoveren. Zorgen over beveiliging en datasoevereiniteit zijn grotendeels aangepakt door de grootste leveranciers van de openbare cloud. Hierbij hebben we het over AWS en Microsoft Azure, Maar voor welke van de twee kies je? Er zijn veel overeenkomsten tussen beide cloudserviceplatforms. Deze lees je hieronder:

Overeenkomsten Azure en AWS

1. Beide zijn sterk in machine learning, omdat ze kunnen putten uit interne onderzoeks- en ontwikkelingsexpertise. 2. Ze bieden in de kern vergelijkbare basismogelijkheden voor netwerken, opslag en flexibele computing. 3. Ze delen gemeenschappelijk elementen van een openbare cloud: identiteitsbeheer, compliance, instant provisioning, selfservice en functies voor beveiliging. 4. Alle drie de leveranciers hebben tools en diensten die gericht zijn op geavanceerde technologiegebieden zoals IoT en serverloos computergebruik -Functions with Azure en Lambda for AWS-. 5. De providers ondersteunen relationele databases -Azure SQL Database en Amazon Relational Database Service-. 6. Alle twee bieden ze uitstekende netwerkmogelijkheden met geautomatiseerde verdeling van connectiviteit met on-premise systemen en serverbelasting. 7. Alle twee bieden gratis inleidende niveaus, waardoor klanten de diensten kunnen uitproberen voordat ze overgaan tot kopen. Laten we allereerst voorop stellen dat de keuze voor een cloudleverancier afhankelijk is van jouw behoeften, wensen en de workloads die je uitvoert. Het komt vaak voor dat je als organisatie meerdere providers gebruikt binnen onderdelen van je bedrijfsvoering of use-cases. Dan hebben we het over een multi-cloud benadering. Er zijn een aantal verschillen die voor jou als eindgebruiker belangrijk zijn om te weten.

AWS voordelen

1. De diepte en breedte van de diensten is de belangrijkste kracht. Op het gebied van toepassingen, opslag, netwerken, database, rekenkracht, mobiel, IoT, beheertools, ontwikkelaarstool, beveiliging- en bedrijfstoepassingen hebben ze maar liefst 175 diensten. 2. Een spraakmakend gebruikersbestand. Een grote en langdurige klant van AWS is bijvoorbeeld Netflix. 3. Ze scoren hoog op platformconfiguratie-opties, monitoring- en beleidsfuncties, betrouwbaarheid en beveiliging. 4. Met Compute Cloud kun je de opslag verkleinen of vergroten aan de hand van de behoefte van de organisatie. 5. Goede DevOps, BI en analytics ondersteuning. 6. Eenvoudige licentiemethode. 7. Hoge overdrachtstabiliteit; er gaat weinig informatie verlopen tijdens opslag- en serveroverdracht.

AWS nadelen

1. De kosten van AWS. De statistieken, de impact op architectuurbeslissingen en de kosten om bepaalde services te ondersteunen is vaak moeilijk te begrijpen. 2. Hybride cloudstrategie: het heeft de neiging om voordelen van on-premise private clouds af te wijzen. 3. De grootte van het aanbod. Doordat ze zoveel functies hebben is het lastig om te navigeren. 4. Een complexe leverancier om te beheren. 5. Het moederbedrijf is erg groot, en blijft uitbreiden en concurreren in groeiende industrieën zoals financiële diensten en gezondheidszorg. 6. AWS heeft geen klantenondersteuning, dus het is vooral geschikt voor een technisch onderlegde groep mensen/bedrijven met een ingebouwd technisch ondersteuningsteam 7. Het is een minder open privécloud. Hierdoor is het een onpopulaire opslagoptie voor gevoelige industrieën zoals het bankwezen.

Microsoft Azure voordelen

1. Microsoft Azure heeft vaak de voorkeur bij leidinggevenden op C-niveau -CEO, CFO, COO et cetera-. Zij hebben vaak een langdurige relatie met de leverancier en weten dat ze een groot deel van hun zakelijk behoeften op één plek kunnen verbruiken. Dat is variërend van bedrijfssoftware tot productiviteit. Eén goede weg naar flexibele cloud computing-bronnen voor de ontwikkelaars! 2. De combinatie van Azure, Teams en Office 365. 3. Azure Stack geeft je de mogelijkheid om software en hardware die nodig zijn om Azure public clous-services te implementeren vanuit een lokaal datacenter met een gedeeld beheerportaal, code en API’s voor eenvoudige interoperabiliteit. 4. Microsoft heeft een sterke basis binnen bedrijven en kan op deze manier je bedrijf helpen bij de overgang naar de cloud. 5. Azure sluit goed aan op on-premise systemen van Microsoft zoals Active Directory, System Center en Windows Server. 6. Makkelijk te gebruiken als je bekend bent met Windows. 7. Mogelijkheid voor gebruikers en ontwikkelaars om applicaties te maken, onderhouden en implementeren. 8. Makkelijke migratie 9. Volledig schaalbaar cloud computingplatform biedt open toegang tot meerdere tools, frameworks en talen

Microsoft Azure nadelen:

1. De kwaliteit van de technische ondersteuning en architecten van buitendienstoplossingen. 2. Stijgende ondersteuningskosten 3. Gegevens worden wereldwijd gehost. Heb je gegevensbeperkingen waar het in een specifiek land moet worden opgeslagen? Dan moet je dat op dat moment verifiëren bij Microsoft. 4. Minder flexibiliteit over niet-Windows serverplatforms AWS was lange tijd marktleider, maar die kloof wordt steeds kleiner door een inhaalslag van Microsoft. Microsoft Azure heeft een sterke propositie voor organisaties die veel in Microsoft geïnvesteerd hebben op het gebied van ontwikkelaarsvaardigheden en technologie. Wat je nu ook kiest, het vereist grondig onderzoek naar wat je echt nodig hebt, maar ook wat de serviceprovider te bieden heeft. Ga je aan de slag met de migratie? Wil jij je nog meer verdiepen in de mogelijkheden van migreren naar Microsoft Azure en AWS? Migrate to AWS leert je alles over de verhuizing naar de AWS cloud. Met de Migrate SQL workloads to Azure training leer je meer over de juiste tools voor data migratie en SQL workloads migreren naar Azure Virtual Machines, Azure SQL Databases en Managed Instance.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen