MCSA certificering: 7 tips om gemakkelijker je MCSA examens te behalen.

Jasper Voorhoeve
·
10/12/2014

Update: de MCSA, MCSD en MCSE certificeringen zijn met pensioen. De certificeringen en de bijbehorende examens zijn per 31 januari 2021 komen te vervallen. Bekijk onze Microsoft certificeringen voor het actuele aanbod.

Veel IT’ers willen hun kennis en ervaring verbeteren door het behalen van een MCSA -Microsoft Certified Solutions Associate- certificering. Een logische en slimme keuze, je toont immers aan over de juiste kennis te beschikken en je werkgever en opdrachtgevers zijn verzekerd van de juiste IT competenties. Je certificeren tot MCSA is echter een behoorlijke opgave. Het vraagt om een goede voorbereiding en discipline om te slagen. In deze blog deel ik de ervaringen van onze trainers en cursisten van de afgelopen 15 jaar. Aan de hand van die ervaringen hebben we 7 stappen omschreven die leiden tot een succesvolle afronding van je examens die leiden tot het behalen van je MCSA certificaat.

1. Kies de juiste Microsoft certificering

Dit lijkt logisch, maar behoeft toch vaak een stukje verdieping. Microsoft wijzigt regelmatig de certificeringen. Onze Productmanager Koen Graafmans onderhoudt gelukkig zeer nauwe banden met Microsoft Learning en is daarmee op de hoogte van de toekomstige wijzigingen. Check daarom altijd voordat je je traject kiest of je de meest actuele versie kiest. Er zijn op het moment 7 verschillende MCSA certificeringen -Herzien op 25-04-18-: Windows Server 2012Windows Server 2016Windows 10 SpecialistWindows 10SQL Server 2012Windows Server 2012 UpgradeWeb Applications HTML5SQL 2016 Database DevelopmentSQL 2016 Business Intelligence DevelopmentSQL 2016 Database AdministrationCloud PlatformWeb Applications C#Machine LearningBI Reporting De certificeringen hebben een vaste opbouw, behalve de Windows Server 2012 en SQL Server 2012 bieden je meer flexibiliteit door het vervangen van het laatste examen door een elective. Mijn collega Christian Peeters schreef hierover eerder een blog. Om een goed overzicht te krijgen van alle certificeringen die Microsoft biedt, dus ook MCSE en MCSD, kan je de gratis Certificeringsposter aanvragen. Die is er op A0-formaat en digitaal. Die helpt je alvast een stuk verder.

Online hulp bij het kiezen van een MCSA of MCSE certificering

Daarnaast heeft mijn collega Koen de Certificeringshulp –www.master-it.nl/p/certificeringshulp– in het leven geroepen. Dit is een online stappenplan waarmee je kunt uitvinden welke certificering voor jou geschikt is en wat je daarvoor moet doen. De MCSA certificering die de minste tijd kost is de Office 365 certificering. Deze kan je met één training –20346B – Managing Office 365 Identities and Services– van 5 dagen en de goede voorbereiding behalen. De meeste populaire MCSA certificering is wel de MCSA Windows Server 2012, gekozen door ruim 60% van onze cursisten. Mocht je de MCSA certificering voor jouw huidige werkgever willen behalen, kijk dan niet alleen welke Microsoft producten je nu gebruikt, maar ook naar de producten die in de toekomst gebruikt gaan worden en stem hier je MCSA traject op af.

2. Maak een planning

Een succesvol MCSA traject valt of staat met een goede planning. Bedenk daarom vooraf hoelang je jezelf de tijd geeft om het traject te doorlopen. Houd rekening met het thuisfront en drukte op je werk. De einddatum is belangrijk omdat alle trainingen en examen-momenten gekozen gaan worden met deze einddatum in zicht. Heb je je einddatum, deel dan vervolgens je traject in deeltrajecten in. Ieder deeltraject bestaat uit een training, praktijkervaring of praktijkoefeningen, oefenexamens en een succesvol afgerond examen. Je kunt jezelf na ieder geslaagd deeltraject een korte onderbreking gunnen.

3. Breng ritme aan

Ritme is alles, zeker wanneer het om effectief trainen en een certificering gaat. Kies vaste momenten wanneer je gaat studeren. Maak de trainingsmomenten niet te lang en behapbaar. Volg training in een kort tijdsaspect. Dus liever 3 + 2 dagen met weekeinde er tussen, dan 5 dagen achter elkaar of 1 trainingsdag per week. Dit laatste is minder efficiënt. -De Active Learning methode biedt je de mogelijkheid om zelf je trainingsdagen te kiezen, neem hiervoor contact op met een Personal Coach van Master-it-.

4. Zorg voor ervaring

In de begin jaren van MCSE en MCSA werd nog wel eens gesproken over papieren MCSA’ers. Dit waren erg intelligente mensen die alleen de boeken lazen en de examens maakte zonder praktijkervaring. Dit is gelukkig verleden tijd. Tegenwoordig moet je over praktijkervaring beschikken om je examen succesvol te doorlopen. Zorg dus dat je praktijkervaring kunt opdoen. Dit kan je in je dagelijkse werk wellicht al bereiken, maar zorg altijd voor oefenomgevingen. Bouw je eigen test omgeving, waar je ongestoord met je labs aan de slag kan.Bij de meeste van onze certificeringspassen ontvang je oefenomgevingen waarin je je labs kunt uitvoeren. Daarnaast is de software in evaluatie licentie te verkrijgen via msdn.microsoft.com.

5. Kies de digitale versie van het officiële cursusmateriaal.

Ondanks dat je bij aanvang de meest actuele certificering kiest met daarbij horende trainingen en examens, bestaat er nog een zeer reële kans dat de training of het examen een update krijgt gedurende je traject. Met de papieren versie van het MOC -Microsoft Official Curriculum- loop je dan al snel achter. Wanneer je kiest voor het digitale MOC, krijg je gratis updates als er een nieuwe versie beschikbaar is. Bovendien kun je ook altijd terug naar vorige versies van de training. Bij digital MOC kan je ook aantekeningen maken en deze delen met medecursisten of collega’s. Digital MOC leveren wij bij een aantal certificeringspassen op een Microsoft Surface Pro 3, maar kunnen ook op andere devices draaien. Check dit altijd even met onze coaches of accountmanagers.

6. Oefening baart kunst

Oefen je examen met een toegestane examen trainingsomgeving van SelfTest, Transcender of MeasureUP om je gaten in je kennis boven water te krijgen. Maak hierbij ook gebruik van de links naar Technet die door MeasureUp aangegeven worden. Maak een examen en ontdek waar je kennistekort zit. Bekijk je foute en gegokte antwoorden in detail en bedenk daarbij waarom een antwoord goed of fout is. Dat kost best wel even tijd. Een examen maak je in een uur tot 90 minuten, maar de analyse kost je gauw 3 uren. Het blijkt zeer van toegevoegde waarde voordat je het echte examen gaat afleggen.

7. Kom goed voorbereid naar je examen

Geen betere garantie op succes dan een goede voorbereiding. Je hebt oefenexamens gedaan en gehaald en je bent bekend met de manier waarop examenvragen worden gesteld. Toch blijft het natuurlijk spannend. En daar is niets mis mee. Gezonde spanning staat een succesvolle prestatie niet in de weg. Bij het maken van het examen:

  • Twijfel zo min mogelijk en volg je eerste ingeving bij twijfel.
  • Probeer jezelf ervan te weerhouden om de vraagstukken op examen te vergelijken met je praktijk handelingen. Denk Microsoft Way en Best Practice.
  • Probeer de vragen voor jezelf eenvoudiger te maken, bijvoorbeeld notities maken of schema’s tekenen. Dit geldt zeker als er verschillende componenten gegeven worden in een vraag.

Mocht je de eerste keer niet slagen, dan is dat vervelend, maar probeer er positief mee om te gaan. Schrijf binnen twee uur op waar volgens jou de knelpunten zaten en gebruik dit bij de voorbereiding op je volgende examen. Master it Training verzorgt alle Microsoft Certificeringen op eigen locaties in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven via de unieke Active Learning methode. Wil je hulp bij het samenstellen van je MCSA certificering? Neem dan contact op met een van onze Accountmanagers op 040 2323390.

-8. Extra Tip! Je kan nu je certificering behalen met 25% korting-

Wil jij trainen met korting én beloond worden met een JBL Flip 3 of iPad? Pak nu jouw Certificeringsdeal en haal voordelig jouw Microsoft certificering. Bekijk nu al onze Microsoft certificeringen, Klik op de certificering die je wilt binnenhalen en bekijk je beloning! Vergeet je natuurlijk niet in te schrijven om je beloning te claimen!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen