Java vs JavaScript
Java en JavaScript, twee begrippen die ogenschijnlijk veel met elkaar te maken hebben. Echter, wanneer je gaat kijken naar de functionaliteiten en de toepassingen van beide, kom je erachter dat ze aanzienlijk verschillen. Hier leggen we je uit wat ze anders maakt. Nieuwsgierig? Lees dan verder!
Wat is Java?
Java is een programmeertaal waarmee je applicaties in je browser en in virtuele machines laat draaien. Het is een general-purpose taal, dit betekent dat je op meerdere operating systems, zoals Windows en Linux, de taal kunt gebruiken. De taal zet jouw programma automatisch om in begrijpelijke taal voor het operating system waarop de applicatie draait. Er zijn bepaalde frameworks van Java, zoals JavaServer Faces -JSF-, die veel gebruikt wordt. Frameworks zijn constructies waarin de client-side technologieën zoals HTML, CSS en JavaScript al zijn ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat jij vanaf de server-side user-interfaces kan bouwen. Oftewel, Java is hartstikke handig voor allerhande applicaties!
Wat is JavaScript?
Leuk feitje: JavaScript is zo genoemd om mee te liften met de populariteit van Java! De echte naam is namelijk EcmaScript. Tegenwoordig is het echter vooral verwarrend dat men het toen zo genoemd heeft. JavaScript is een scripttaal, dit betekent dat het een programmeertaal is waarin je kleine programmaatjes kunt schrijven om veel voorkomende taken te automatiseren. Hiermee voorkom je dus een heleboel werk voor de gebruiker van je website. Met JavaScript kun je dynamische en interactieve HTML websites maken. Een voorbeeld van een framework van JavaScript is Angular. Het framework Angular zorgt ervoor dat jij je applicatie slechts in één taal hoeft te schrijven, namelijk JavaScript. Angular vertaalt namelijk zelf de code voor de verschillende browsers. Hierdoor heb je nooit meer gedoe met de comptabiliteit.
Java vs JavaScript
Hierboven staan de beiden talen kort uitgelegd. Hieruit blijkt ook hun grootste verschil. Java is een programmeertaal waarbij je software schrijft voor meerdere operating systems, zoals Windows en Linux. Terwijl JavaScript een scripttaal is waarmee je allerhande handelingen voor een website automatiseert. Java is dus gemaakt voor applicaties, terwijl JavaScript gemaakt is voor websites. Hoewel ze allebei heel verschillend zijn qua applicaties, hebben ze ook overeenkomsten. Het zijn namelijk allebei object georiënteerde programmeertalen-OOP-. Dit houdt in dat de logica en gegevens worden georganiseerd rondom objecten. Door middel van deze objecten wordt een datastructuur gecreëerd met verschillende methodes en gegevens. Zo vergeet je nooit meer het verschil tussen Java en JavaScript.
Zeg Ja-va- tegen een training van Master it Training!
Nu je helemaal comfortabel bent in de wereld van de programmeertalen is het tijd om jezelf erin te trainen. Erover lezen is helaas niet voldoende, daarom hebben we naast leuke blogs over programmeren nog veel leukere trainingen! Eén daarvan is de Jave SE 11 Developer Training. Hier leer je door middel van de unieke Active Learning methode de belangrijkste onderdelen van Java SE 11 beheersen. Waaronder klassen, interfaces, lambda-expressies, operators, beslissingsconstructies, basisverzamelingen en modules. Naast de Java trainingen hebben we natuurlijk ook JavaScript trainingen, zoals Training Javascript Fundamentals. Hierin leer je de fundamenten van JavaScript van de client-side en zo kun je platform onafhankelijke programma’s maken. Wil je advies van experts bij het kiezen van je training? Dat kan! Bel hiervoor naar 040 23 23 390 of mail naar info@master-it.nl.