Hoe test ik mijn apps op een Windows RT device

Christian Peeters
·
10/07/2013

Leuk zo’n Surface RT! Je kunt er van alles mee, maar niet Visual Studio draaien. Maar ik wil natuurlijk wel mijn eigen apps er op kunnen draaien. Of ik wil m’n tablet kunnen gebruiken om te testen of de apps ook goed werken op een device met ARM-processor. Hier een stappenplan van hoe ik het heb aangepakt. Leuk zo’n Surface RT! Je kunt er van alles mee, maar niet Visual Studio draaien. Maar ik wil natuurlijk wel mijn eigen apps er op kunnen draaien. Of ik wil m’n tablet kunnen gebruiken om te testen of de apps ook goed werken op een device met ARM-processor. Hier een stappenplan van hoe ik het heb aangepakt.

Remote debugging

Visual Studio heeft de mogelijkheid om remote te debuggen. Dit betekend dat je kunt verbinden met een ander apparaat waar geen Visual Studio op draait, maar vanuit je development computer wel kunt debuggen. Dus breakpoint, watches en alles wat je gewend bent. Daarvoor moeten wel de “Remote Debugging Tools” geïnstalleerd worden op je RT device. Let er op dat je dan ook de versie hebt die geschikt is voor ARM processors. Je kunt deze hier downloaden wanneer je deze nog niet op de tablet hebt staan.http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads#d-additional-softwareapps testen op Windows RT Na de installatie krijg je een tile erbij op je start scherm waarmee je de remote debugger kunt opstarten. apps testen op Windows RTapps testen op Windows RT Wanneer de remote debugger is opgestart kun je deze terug vinden op de desktop van je RT device. Hier kun je eventueel ook security settings aanpassen. -wie mag er verbinden met je device-

Visual Studio

Op je development computer kun je nu connectie maken met de Tablet. Deze dienen daarvoor wel op het zelfde netwerk te zitten uiteraard. Kies daarvoor niet voor “local machine” of “Simulator”, maar voor “Remote debugger” apps testen op Windows RT Je krijgt vervolgens een scherm waarin je Visual Studio kunt laten zoeken naar geschikte Remote debugger connecties. Hij vindt mijn Surface nu vanzelf. apps testen op Windows RT Wanneer beide devices op het zelfde domein zitten, dan zal het nu automatisch goed gaan. Anders krijg je een vraag om in te loggen. apps testen op Windows RT De app zal nu naar je device gedeployed worden.

Certificaat

Apps hebben altijd een certificaat nodig om te kunnen draaien. Als je een app uit de store download, dan zal deze een certificaat mee krijgen uit de store. In dit geval bestaat zo’n certificaat niet en zal er een “Developer certificaat” moeten worden gecreëerd. Dit herken je waarschijnlijk al van je eigen development omgeving. Je moet dan je Microsoft-account gegevens invoeren en de rest gaat vanzelf. Elke volgdende keer zal deze laatste stap niet meer nodig zijn -tot dat het certificaat verlopen is natuurlijk-.

ARM-check

Ik had gemerkt dat van mijn apps niet lekker werkte op mijn Surface. Door de mindere grafische processorkracht was het runtime creëren van een dropshadow blijkbaar niet gewenst. Dus wilde ik eigenlijk conditioneel maken of de dropshadow gebruikt moet worden of niet. Ik weet niet of er betere manieren zijn om het te controleren, maar deze manier werkte voor mij: if -navigator.cpuClass.toLowerCase– == ‘arm’- { // ARM specifieke code } Dit is een JavaScript voorbeeld. Voor C# zijn er andere mogelijkheden. Veel plezier met App development!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen