Hoe maak ik mijn examen en blijf ik hierbij kalm?

Bert Wolters
·
21/10/2012

Als trainer krijg ik regelmatig de vraag hoe ik persoonlijk tijdens een examen voor zorg dat ik rustig blijf. Dit zijn vaak cursisten die zich voorbereiden op hun allereerste Microsoft Examen, of mensen die voor een examen gezakt zijn. In dit blog, wil ik je wat tips meegeven om zo’n examendag door te komen, in samenwerking met de mensen van Microsoft Learning, zodat ik niets “illegaals” vertel. Dit bericht is het vervolg op het blog bericht Hoe ik me voorbereid op een examen.. Als trainer mag ik geen onderwerpen doceren waarvoor ik zelf niet gecertificeerd ben. Hierdoor leg ik ongeveer 2 tot 4 examens per maand af, tegenover de gemiddelde ITPro die dit soort aantallen misschien per jaar haalt. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat alle voorbereidingen zijn getroffen. Kijk hiervoor eventueel naar mijn eerdere blog over examenvoorbereiding. Wanneer ik vrij zeker van mijn zaak ben dat ik voor het examen kan slagen, maak ik een afspraak voor het examen via Pearson Vue. Vergeet niet om in de tussentijd jouw kennis op peil te houden. Concentreer je daarbij op je zwakke punten, maar negeer je sterke punten niet. Je zou niet de eerste zijn die juist daardoor zakt op punten waar je normaal gesproken niet eens over hoeft na te denken. Ik probeer altijd een goede nachtrust te hebben, de nacht voor het examen. Trek de dag van het examen nou eens niet die skinny jeans aan, omdat die je zo goed staat, maar ga die dag voor comfort. Sommige examens kunnen letterlijk uren duren, dus probeer elke vorm van irritatie te vermijden. Sterker nog, als je je fijner voelt door het uittrekken van je schoenen voor je examen, doe dat dan! Vervolgens normaal ontbijten, controleren of we onze identiteitsbewijzen bij ons hebben. Er worden er 2 gevraagd, dus zorg ervoor dat je er 3 meeneemt naar het test-center. Ik zorg er altijd voor dat ik ruim op tijd bij een test-center ben. Op iedere Master-it locatie beschikken wij over een examenruimte, dus dat zit voor mij wel snor. Daarnaast hebben ze er meestal goede koffie, dus als je 30 minuten te vroeg bent voor het examen, dan maakt dat niet zoveel uit. Als ik eenmaal bij de receptie ben ingechecked, en mijn broekzakken binnenstebuiten zijn gekeerd -Nee, ook dat kauwgumpapiertje mag niet mee naar binnen-, wordt ik snel bij een examen station neergezet. Dan begint de lol. Meestal begint het examen met een onschuldige enquete. Dit snoept geen tijd af van het daadwerkelijke examen, dus ontspan! Nee, het zorgt er ook niet voor dat je examen moeilijker wordt, alleen maar omdat je het vinkje hebt gezet dat je een veter strik expert bent. Dus nogmaals, ontspan… Dan nu, het examen….. Nee, ik ga hier geen technische zaken onthullen. Het wordt zelfs nog beter; ik weeet niets over de inhoud van de examens. Als je een examen aflegt, stem je in met een verklaring waarin je verklaart niets over de examens prijs te geven aan derden… In mijn geval zijn jullie, de lezers van dit BLOG, dus derden. Ik heb geprobeerd om de examentaal van Prometric om te bouwen naar een aantal voorbeelden over een bakkerij. Nu hoop ik niet dat Prometric ook de examinerende instantie is voor het Samenwerkingsverband Nederlandsche Bakkerijen, anders krijg ik daar dalijk weer een rechtszaak voor aan m’n broek, maar ik gok het er voor nu maar op… Het examen zelf dan. Mijn eigen strategie is altijd om de vraag te lezen, voor mezelf een antwoord te verzinnen/weten/beredeneren en vervolgens te kijken of dat antwoord tussen de meerkeuzeantwoorden staat. Als dat zo is, is dat geweldig. Is dat niet zo, is er nog geen man overboord. Als dat namelijk niet zo is, gebruik ik veelal het antwoord dat het dichtst in de buurt van mijn antwoord komt. Als ik het echt niet weet en ik kan ook geen link maken met de beschikbare antwoorden, markeer ik de vraag voor “Review” en ga ik verder. Er is namelijk wel een tijd limiet, mensen! Vantevoren hoef je daar echt niet over in te zitten, want de tijden zijn -erg- ruim, maar houd er wel rekening mee…. Aan het eind van -de sectie- van het examen, heb je de mogelijkheid om de vragen nog een keer na te kijken. Ook degenen die je niet gemarkeerd hebt. Als je bovenstaande strategie volgt, doe je eerst de quick wins, om vervolgens later diep te kunnen nadenken over de lastige gevallen…

Uitsluiten

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, zo ook met examens… Wanneer je het juiste antwoord niet kunt verzinnen, probeer dan eens het volgende… Uitsluiten! Zien hoe dat gaat? Hieronder een voorbeeld.

  Wat wordt er gekocht in een bakkerij, sinds het begin van dit soort ondernemingen?

 • A- Chocolade
 • B- Vlees
 • C- Auto Onderdelen
 • D- Brood

In dit voorbeeld zou je meteen B en C kunnen vergeten, aangezien ze heel vroeger weinig auto’s hadden en je vlees over het algemeen niet bij een bakker zult vinden. In ieder geval niet bij mij in de buurt. Daarmee houden we alleen “chocolade” en “brood” over. Nu komt het echt aan op jouw kennis van het onderwerp, of natuurlijk gevoel als je echt geen idee hebt. Voor deze vraag zou ik persoonlijk gaan voor antwoord D, brood.

Tip van een collega

Ik heb van een collega-trainer van me een tip gekregen, toen hij deze blog van mij aan het nakijken was. Als je echt helemaal geen idee hebt over het juiste antwoord bij een vraag, dan kun je eventueel kiezen voor “het best geformuleerde antwoord”. De rest van de antwoorden is erbij verzonnen, dus zou eventueel afgeraffeld kunnen zijn. -In de “Top-10-manieren om te raden, staat deze manier net boven de manieren “Raden met voorkennis” en “Als je twijfelt, kies voor C”, dus geen garanties wat dit betreft…”

Gebruik het notitiebord!

Ik zie regelmatig mensen de examenruimte verlaten na het afleggen van een examen, die me dan, nog na-gutsend van het zweet en puffend van de inspanning, beginnen te vertellen over hoe lastig het examen wel niet was… Over al die lastige vragen over relaties tussen databases, Active Directory Sites of Group Policy’s en hun doorwerking op hele OU structuren. -voor de mensen die dit niets zegt: schematische doorwerkingen van regels binnen een it infrastructuur-. Ik ben er na vele jaren eindelijk achter gekomen waarom wij op de kleuterschool zaken aangeleerd krijgen, zoals tekenen. Dit is namelijk speciaal voor ons, de IT-ers gedaan, zodat we op latere leeftijd tijdens examens het onszelf makkelijker kunnen maken! Dus, krabbel, teken en schrijf alsjeblieft en zorg ervoor dat die 1 a 2 markers die je tot je beschikking hebt gekregen, helemaal leeg zijn tegen het einde van het examen, ze hebben er voldoende op voorraad in het examencentrum. Op die manier maak je het niet alleen inzichtelijk voor jezelf, maar ontlast je ook die grijze massa in je hoofd. Iets wat je opschrijft, hoef je niet in je RAM op te slaan en die buffer daarboven heb je al genoeg nodig tijdens je examen.

Samenvatten

Nog een mooie feature van het notitieblok is dat je de vragen gemakkelijker kan maken door het samenvatten van de nuttige informatie. Klaar om iets te lezen? Hier komt weer een voorbeeld! U bent de hoofd-bakker van LekkereKoekjes.com. LekkereKoekjes.com heeft bakkerijen over de hele wereld, met vestigingen in New York, Tel Aviv, Sao Paolo en Moskou. Product onderzoek en ontwikkeling vindt plaats in Amsterdam. Alle bakkerijen produceren de te verkopen producten lokaal volgens dezelfde recepten en het bereiden van deze producten gebeurd voor 07:00 uur -lokale tijd- door voorschriften die zijn opgelegd door de Internationale Bakkers Vakbond. Alle ovens worden verhit tot exact 200 graden Celcius, zodat deze om 02:00 uur -lokale tijd- de gewenste temperatuur hebben en het brood bakken op tijd kan beginnen.

  Wat is de temperatuur van de ovens in Sao Paolo om 02:00 uur -lokale tijd-

 • A- 200 graden Celcius
 • B- 198 graden Celcius -de deur is namelijk net geopend-
 • C- Kamer temperatuur
 • D- 200 graden Fahrenheit

Vat dan het hele verhaal samen en schrijf alleen de essentiele zaken op: 5 locaties Bakken van 02:00 tot 07:00 uur 02:00 uur 200 graden Celcius Wat ik dan doe in dit soort gevallen, met deze hoeveelheid aan data/informatie; eerst de vraag lezen en dan pas door de situatieschets heen lopen op zoek naar relevante informatie. 02:00 uur lokale tijd? Wanneer was de oven aangestoken? Welke locatie? Vat het verhaal samen en je komt er wel!

Lees nauwkeurig en doe geen aannames!

Andere vraag, zelfde mogelijke antwoorden… U bent de hoofd-bakker van LekkereKoekjes.com. LekkereKoekjes.com heeft bakkerijen over de hele wereld, met vestigingen in New York, Tel Aviv, Sao Paolo en Moskou. Product onderzoek en ontwikkeling vindt plaats in Amsterdam. Alle bakkerijen produceren de te verkopen producten lokaal volgens dezelfde recepten en het bereiden van deze producten gebeurd voor 07:00 uur -lokale tijd- door voorschriften die zijn opgelegd door de Internationale Bakkers Vakbond. Alle ovens worden verhit tot exact 200 graden Celcius, zodat deze om 02:00 uur -lokale tijd- de gewenste temperatuur hebben en het brood bakken op tijd kan beginnen.

  Wat is de temperatuur van de ovens in Sao Paolo om 02:00 uur -lokale tijd-

 • A- 200 graden Celcius
 • B- 198 graden Celcius -de deur is namelijk net geopend-
 • C- Kamer temperatuur
 • D- 200 graden Fahrenheit

Zie je wat ik hiermee bedoel? Na een x-aantal vragen in een examen krijg je een vorm van tekstblindheid. Nu valt het met onze manier van tijdnotatie nog wel mee, maar denk eens aan de Engelse taal, met kleine verschillen zoals AM en PM… Zorg ervoor dat je toch alle situatieschetsen nauwkeurig leest, hoeveel ze ook op elkaar lijken en doe geen aannames. Mensen refereren ook tijdens examensituaties vaak aan de manier waarop de omgeving “op de zaak” is ingericht. Doe dat niet! -Ik voel me nu bijna net als de psychiater in deze sketch-. Binnen het examen worden hele specifieke omstandigheden/situaties gecreeërd en daarmee moet je het doen. Als stappen niet zijn beschreven in examensituaties, dan zijn ze niet gedaan. Houd rekening met bovenstaande adviezen, denk erover na en als je toch nog een vraag hebt, laat het me weten. Ik zal ze beantwoorden, zover ik niet door een NDA -Non-Disclosure Agreement- of een andere overeenkomst wordt gehinderd. Wil je jezelf nog meer verdiepen in het maken van een examen? Mijn collega Christian Peeters heeft een paar leuke blogs daarover geschreven in het Nederlands. Andere informatie over examens kun je hier vinden -in het Engels-:

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen