
Geneste virtualisatie nu mogelijk in Windows 10
Geneste virtualisatie is in de nieuwste build van Windows 10 Build 10565 mogelijk. Met andere woorden, in Hyper-V kan in Windows 10 een VM aangemaakt worden. Daarin kun je nogmaals Hyper-V installeren en volledig gebruiken om hier wederom VM’s aan te maken. Het voordeel daarvan is dat er meerdere testmachines met meerdere doeleinden gemaakt kunnen worden. Wil je weten hoe dat precies werkt? Lees dan verder!
Geneste virtualisatie in Windows 10 in praktijk
Het voordeel van geneste virtualisatie is dat er meerdere testmachines met meerdere doeleinden gemaakt kunnen worden. Dit is wel een eerste release van geneste virtualisatie dus absoluut nog niet geschikt voor productie! Uiteraard wel erg leuk om alvast mee aan de slag te gaan. Zo ziet geneste virtualisatie eruit.
Kanttekeningen
Enkele kanttekeningen zijn wel noodzakelijk. Er zijn een aantal randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden: 1. Zowel de Hypervisor -de fysieke machine- als de eerste VM en de geneste VM’s moeten op de laatste versie van Hyper-V draaien. Server 2012R2 of alles voor Windows 10 build 10565 zal niet werken op deze manier. 2. Zodra een geneste VM gemaakt is zijn onderstaande features niet meer mogelijk:
- Dynamisch geheugen moet uit staan, als dit aan staat zal de VM niet opstarten.
- Achteraf veranderen van het geheugen is niet mogelijk.
- Checkpoints maken van de VM werkt niet meer.
- Migraties zijn niet meer mogelijk -live-
- Save en Restore opties werken niet meer.
De functies voor beveiliging in de Whitepaper “Kun je van Windows 10 het veiligste systeem ooit maken?” kunnen helaas niet gebruikt worden in combinatie met geneste virtualisatie. VBS -Device Guard met name- moet uitgeschakeld zijn.Momenteel is deze feature ook alleen te gebruiken voor Intel processoren en een behoorlijke hoeveelheid RAM geheugen is noodzakelijk om alles te laten werken. Om dit alles te laten werken zijn er enkele handelingen nodig inclusief een powershell script: 1. Maak zoals je het gewend bent een VM aan in Hyper-V -op Windows 10 build 10565 of hoger- 2. Download het script naar een makkelijk toegankelijke locatie. https://github.com/Microsoft/Virtualization-Documentation/blob/master/hyperv-tools/Nested/Enable-NestedVm.ps1 -. 3. Om de geneste virtualisatie aan te zetten, voer je het script uit met als parameter de VM naam: Enable-NestedVm.ps1 -VmName 4. Zodra dit gebeurd is, kun je de VM weer opstarten en moeten we Hyper-V installeren in deze VM : Invoke-Command -VMName “myVM” -ScriptBlock { Enable-WindowsOptionalFeature -FeatureName Microsoft-Hyper-V -Online; Restart-Computer 5. Na de herstart is Hyper-V geïnstalleerd in de Virtuele Machine en is het mogelijk om hier weer VM’s aan te maken. De bovenstaande commando’s worden uitgevoerd vanaf de fysieke computer.Veel plezier met geneste VM’s!