Excel: Van tekst naar getal

Sascha Scholte
·
12/03/2016

Een van de problemen waar we in Excel soms tegenaan lopen, is dat een getal als tekst wordt gezien. Dit levert allerlei problemen op wanneer we met deze waarde willen gaan rekenen of wanneer we er een verticaal zoeken opdracht op willen uitvoeren.

Het probleem

De inhoud van een cel in Excel wordt gezien als tekst in plaats van een getal. Als je deze cellen dan bij elkaar op wil tellen kan Excel dat niet omdat het programma denkt dat het tekst is. In de cel waar je de bewerking van de cijfers zou willen hebben komt er nu #WAARDE te staan.

De eerste & simpelste oplossing

Het allereerste wat we gaan proberen als dit probleem zich voor doet is de simpelste manier.

 • Selecteer alle cellen waarin de data staat die je wilt verwerken.
 • Ga boven naar het start lint.
 • Bij het kopje Getal kan je selecteren als wat je de inhoud van de geselecteerde cellen behandeld wilt hebben.
 • Klik hier dan op getal.
 • Als dit niet werkt

  Bovenstaande methode is de simpelste, maar werkt soms niet. Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom dit niet werkt. Het kan zijn dat je bij het invoeren van de data de punt en de komma verkeerd hebt gebruikt. Waar de Amerikaanse notatie een punt gebruikt om de decimalen te scheiden van de getallen, gebruiken we in Nederland een komma. Afhankelijk van je Excel instellingen gebruikt jouw Excel een van deze twee. Daarnaast kan het zo zijn dat je de data in jouw Excel file hebt ingeladen vanuit een ander programma, dit programma kan dan eigenschappen aan jouw data hebben meegegeven waardoor je er niet mee kunt rekenen. Het probleem kan ook nog een combinatie zijn van beide situaties. We gaan eerst kijken naar de data in de cellen. Staat jouw data links in de cel, dan wordt die gezien als tekst, staat de data rechts in de cel dan ziet Excel jouw data als getal.

  De tweede oplossing

  In dit geval kan je zien dat Excel de punt gebruikt als separator voor de decimalen. Om de getallen nu bij elkaar op te kunnen tellen moeten we de komma naar een punt veranderen. Bij deze kleine data set kan dat handmatig, maar als het meer getallen worden kan dit lastig worden. Gebruikt daarom Ctrl+F, er komt dan een pop-up waar je naar het tabblad vervangen kan gaan. Vul hier de volgende gegevens in:

 • Zoeken naar: ,
 • Vervangen door: .
 • Klik dan op “Alles vervangen”.
 • De derde oplossing

  De data die als tekst in de cel staat in plaats van als getal kan een groen hoekje links boven in de cel krijgen. Als je dan op de cel klikt komt er een pictogram met een uitroepteken in beeld. Als je hier dan vervolgens op klikt kan je voor de optie converteren naar getal kiezen. Vaker problemen met Excel? Ben je vaak tijd kwijt aan het googlen van bepaalde functies van Excel, of gaat werken met Excel maar moeizaam? Dan kan een training een wereld van verschil maken in jouw dagelijkse werkzaamheden. Na het volgen van de training weet jij alle knoppen te vinden en kan je werken met functionaliteiten van Excel waar je nu het bestaan nog niet eens van af weet! De echte basics van Excel leer je in onze training Microsoft Excel Basis. De training duurt twee dagen en maakt je bekend met verschillende instellingen, logische functies en de weergave en de opmaak van jouw data. Met de voorkennis van de basis training kan je deelnemen aan de training Microsoft Excel Vervolg. Daarin krijg je ook de skills in werken met Macro’s, draaitabellen en gegevens uitwisselen met andere office producten. Deze training duurt wederom twee dagen en maakt het werken met Excel veel prettiger en efficiënter.

  De perfecte training

  Onze trainingen zijn volgens onze lesmethode Active Learning. Daarbij ga jij actief aan de slag met de stof en in dit geval dus Excel. Je leert niet alleen theorie, maar gaat ook actief zelf met de stof aan de slag. Op die manier kan je na de training echt meteen Excel gebruiken als een professional! Om er achter te komen welke training het meest geschikt is voor jou kan je contact met ons opnemen en alles vragen wat je maar wil. Dit kan via het chat venster rechts onder in beeld, het klikken op onderstaande “Hulp of advies nodig??” button of door ons te bellen of mailen -contact gegevens bovenaan de pagina-. Bekijk ook onze GRATIS tutorial Excel; tabellen, grafieken en draaitabellen!

  Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
  Certificeringen Trainingen
  Beste lesmethode
  Kleine klassen
  Flexibel inplannen
  Leer wat jij nodig hebt
  Gerelateerde trainingen