Examenvoorbereiding combineren met werk: 3 tips!

Master it Training
·
04/10/2016

Ben je van plan om binnenkort een IT-certificaat behalen? Dan is het belangrijk om na te denken over de planning en voorbereiding die hiervoor benodigd is! In dit artikel geven we je drie tips die je helpen je studie te combineren met je werk, familie en al je andere bezigheden. Als we naar het tijdbestedingsschema van de meeste mensen kijken, staat werk met stip bovenaan. Een IT-certificering kan een middel zijn om vooruit te komen op het werk. Maar hoe kun je de tijd die je kwijt bent aan het studeren voor zo’n examen nu combineren met je werk, familie, vrienden en, niet te vergeten, slaap?

Tip 1: Kies vaste studie-momenten en informeer je omgeving

Als je ervoor kiest een certificering te gaan doen, welke één of meerdere examens omvat, moet je tijd vrijmaken om het materiaal te lezen, te bestuderen en natuurlijk te oefenen. Als je een schema maakt, zorg er dan voor dat je je familie, vrienden en collega’s ook op de hoogte brengt van de momenten dat je aan het studeren bent. Op deze manier word je zo min mogelijk gestoord en kun je geconcentreerd door blijven studeren. Voor iedereen verschilt het welk moment het beste uitkomt, maar kies een vast moment! Kies bijvoorbeeld een vaste dag. Zo raakt iedereen in je omgeving gewend aan het feit dat je dan niet beschikbaar bent, en kun je op dit vaste moment ongestoord aan je certificering werken -totdat je het felbegeerde papiertje in je pocket hebt-.

Tip 2: Probeer wat andere activiteiten tijdelijk te verminderen

Een dag telt helaas maar 24 uur, waarvan de meeste mensen een groot deel moeten slapen. Daarnaast is het een illusie om te denken dat we de resterende uren allemaal productief kunnen gebruiken; soms hebben we gewoon even ruimte nodig. De meeste mensen vullen alle beschikbare uren met werk, familie, vrienden en hobby’s. Als je iets toevoegt aan je schema, zoals het studeren voor een examen, moet er dus iets verdwijnen. Bespreek dit van tevoren met je familie en collega’s; vraag hen om met je mee te denken! Zo voorkom je, met de toevoeging van de studietijd, dat je schema overvol raakt. Dat zal je een hoop stress besparen.

Tip 3: Wil niet alles in één keer doen

Iedereen heeft ze wel; collega’s, familieleden of vrienden die opscheppen over hoe ze met een zo kort mogelijke voorbereiding toch een bepaald examen hebben behaald. Echter is niet iedereen in staat om in een korte tijd veel stof tot zich te nemen. Verspreid het daarom liever over een wat langere periode. Zo beklijft de stof een stuk beter en blijft de kennis je ook echt bij. Alléén zó kun je je kennis ook daadwerkelijk toepassen op je werk. Het advies is daarom om een realistische inschatting te maken van de tijd die je per week aan een certificering kunt besteden. Baseer je planning hierop! Dat betekent misschien dat het wat langer duurt, maar op deze manier beklijft het beter en houd je genoeg tijd over voor andere dingen. Wanneer je merkt dat het beter of juist minder goed gaat dan verwacht, kun je je planning tussentijds natuurlijk gewoon aanpassen. Hopelijk helpen deze tips je een beetje bij de voorbereiding voor je examen. Veel succes!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen