Een draaitabel maken op basis van meerdere tabellen?

Een klassieke draaitabel is meestal gebaseerd op één bron tabel. Maar wat als je niet één maar twee of meer tabellen in een draaitabel wilt opnemen? In Excel kan dit met PowerPivot. Bekijk ook onze GRATIS tutorial Excel; tabellen, grafieken en draaitabellen! In deze blog gebruiken we drie tabellen uit een Access database genaamd Noordenwind Access database, te weten Klanten, Orders en Verzenders. Deze tabellen zijn in Access al voorzien van de nodige relaties. -Je kunt ook gebruik maken van gegevens die al in Excel staan en in het PowerPivot scherm de nodige relaties tussen de tabellen maken. De tabellen moeten daar natuurlijk wel geschikt voor zijn, m.a.w. gemeenschappelijke velden hebben-.

Vooraf:

Voordat we aan de slag kunnen met het gebruik van PowerPivot moet deze Add-in eerst toegevoegd worden. Klik boven in het lint op “Bestand” en vervolgens op “Opties”. In de pop-up die dan verschijnt ga je naar het tabblad “Invoegtoepassingen”. Onderop dat tabblad staat “Beheren”, kies hier voor de optie “COM-invoegtoepassingen” in het dropdown menu en klik op Start. Er verschijnt wederom een pop-up, zorg dat je “Microsoft Office Power Pivot” hier aanvinkt en klik op “OK”

Stap 1: PowerPivot tab

In Excel ga je naar de POWERPIVOT tab. Klik op Beheren in de groep Gegevensmodel. In het PowerPivot scherm kies Externe gegevens ophalen. Kies Uit database – uit Access. Blader naar de locatie waar de database staat en selecteer deze. Klik op Verbinding testen om te checken of de database beschikbaar is.

Stap 2: Tabellen selecteren

Klik op Volgende en kies de gewenste optie -hier selecteren we de tabellen die we willen opnemen in de draaitabel-. Klik volgende en selecteer de gewenste tabellen. Klik Voltooien. Klik Sluiten en de tabellen verschijnen in het PowerPivot venster.

Stap 3: Relaties checken of maken

Klik recht onderin op de knop Diagram om de relaties te checken. Als er -nog- geen relaties zijn kun je hier maken door de te koppelen velden te slepen.

Stap 4: Draaitabel maken

Ga terug naar de vorige weergaven -knop Raster rechts onderin- en klik op de knop Draaitabel in het lint. Kies Draaitabel. Rechts zie je nu de tabellen en je kunt op de normale manier de draaitabel maken.

Stap 5: Het resultaat

Het resultaat is de getoonde draaitabel waarin gegevens uit drie gerelateerde tabellen worden getoond.

Meer leren over het gebruik van PowerPivot?

Met onze Training Microsoft Excel 2013 PowerPivot leer je in één dag alles over het gebruik van PowerPivot. Het is wel noodzakelijk ervaring te hebben met Excel! Daarnaast kun je de training Training PowerPivot, Power View and SharePoint 2013 Business Intelligence Center for Analysts komen volgen om een analyst te worden met uitstekende skills.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen