€1000 korting op jouw training met STAP-budget!

Over een half jaar is het zover: vanaf 1 maart 2022 kunnen miljoenen Nederlanders een training of opleiding volgen ter waarde van €1000 met het STAP-budget! In deze blog vertel ik je er alles over.

 

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie en vervangt de huidige fiscale aftrek voor scholingskosten. Voor elke Nederlander die in aanmerking komt is er elk jaar een opleidingsbudget beschikbaar van € 1.000,- inclusief BTW! Dit budget is stapelbaar, wat betekent dat het te combineren is met een bijdrage van jouw werkgever. Deze cofinanciering maakt dit nieuwe budget extra aantrekkelijk, dus hebben we de meest prangende vragen op een rijtje gezet.

Wie kan er een STAP-budget krijgen?

Een ontzettend grote groep Nederlanders! Namelijk iedereen die:

  • Tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd is
  • Geen studiefinanciering ontvangt
  • Volksverzekerd is (wat vrijwel iedereen vanzelf is die in Nederland woont)
  • Dat jaar nog geen STAP-budget heeft gekregen (en er nog budget is).

Voor welke opleidingen kun je dit inzetten?

Het uitgangspunt is dat je het STAP-budget inzet om jezelf te versterken in je werk en op de arbeidsmarkt. Je kunt het dus inzetten voor het behalen van een MBO-diploma, een beroepsopleiding, een omscholingstraject en voor het volgen van trainingen op het gebied van professionele ontwikkeling. Dat betekent ook dat je het STAP-budget kunt inzetten voor een IT-training bij Master IT!

Hoe werkt het aanvragen van het STAP-budget?

Oké, dus je vindt die toffe training bij Master IT. Dan is het makkelijk: Je vraagt ons een kort overzicht te maken, die je daarna zelf indient in een portal van het UWV. Binnen 4 weken weet je of jouw aanvraag goedgekeurd is. Het UWV stuurt ons het akkoord en factuur toe, dus je hoeft zelf niks voor te schieten. En kost je training meer dan €1000? Dan brengen we het restant in rekening bij jou of je werkgever.

De overheid heeft 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld, wat neerkomt op tussen de 200.000 tot 300.000 toekenningen per jaar. Er zijn elk jaar 6 aanvraagmomenten, waarvan de eerste dus op 1 maart 2022 is. Zodra het maximum aantal aanvragen is bereikt, heb je twee maanden later weer een kans.

En, let op:

Wil jij gebruik maken van de aftrek voor scholingskosten op jouw belastingaangifte? Dit het laatste jaar waarin je hier gebruik van kunt maken, omdat het STAP-budget deze aftrekpost vervangt. In dat geval adviseren we je nog dit jaar een training te boeken.

Houd onze blogs goed in de gaten, want begin 2022 zullen we je in uitgebreider detail uitleggen hoe het aanvragen precies werkt en waar je rekening mee wilt houden.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
100% Slagingsgarantie
Flexibel inplannen
Kleine klassen
Gerelateerde trainingen