Dit is waarom Active Learning zo goed werkt

Leren is geen kwestie van het opslaan van aangereikte kennis. Als je op een actieve manier kennis verwerft kun je dit langer herinneren dan door passief luisteren en word je meer getraind om dit in de praktijk toe te passen. Wij vertellen je graag hoe dit werkt en waarom we er zo enthousiast over zijn. Lees hier wat de voordelen van Active Learning zijn en laat je overtuigen.

Dit is Active Learning

Actief leren is gebaseerd op het idee dat je zelf je eigen kennis moet creëren om ervoor te zorgen dat het leren echt nut heeft en ook blijft hangen. Hierbij is de trainer geen overdrager van de kennis, maar een professionele coach die het leerproces begeleid.

Redenen om voor Active Learning te kiezen

Naast het beter onthouden en begrijpen van de lesstof, zorgt Active Learning er ook voor dat analytische vaardigheden en probleem oplossend vermogen verbeteren. Het is bewezen door meerdere wetenschappelijke studies dat deze manier van studeren ervoor zorgt dat er een beter eindresultaat en een hogere examenscore wordt behaald vergeleken met klassikale training. De redenen hiervoor zijn onder te verdelen in de onderstaande categorieën.

1. Betere praktijkvaardigheden

Tijdens een traditionele lesmethode zorgt een trainer ervoor dat het verkrijgen van inhoudelijke kennis gefaciliteerd wordt. Vervolgens krijg je zelf de verantwoordelijkheid om de geleerde concepten thuis of op je werk toe te passen. Dit terwijl juist het toepassen van de theorie het belangrijkste onderdeel is. In een actieve lesvorm zijn de rollen daarom omgedraaid. Je krijgt vooral begeleiding bij het daadwerkelijke begrijpen en toepassen van de leerstof. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van waardevolle face-to-face tijd. Het zorgt ervoor dat je de stukjes van de puzzel beter kan relateren aan het grote geheel en dát is waar het uiteindelijk om draait: toepassing in de praktijk.

2. Persoonlijke lesmethode

Jouw leerdoelen en voorkennis zijn nooit precies hetzelfde als die van een ander. Vandaar dat je het effectiefste leert als je dit kan doen op je eigen tempo en door datgene te leren wat je echt nodig hebt. Active Learning is gericht op jou in plaats van opgebouwd rondom een trainer. Hierdoor kan er veel specifieker worden gekeken naar jouw individuele behoefte, in plaats van dat er geprobeerd wordt om je te gieten in een algemene lesmethode die niet voor iedereen geschikt is. Op die manier vind er ook veel meer interactie plaats met de trainer.

3. Leren op je eigen tempo

Uit onderzoek blijkt dat als je zelf het tempo van je studie mag bepalen, de resultaten significant beter zijn dan cursisten die de zelfde hoeveelheid tijd hebben gespendeerd aan dezelfde training waarbij het tempo door de trainer werd bepaald. Als je zelf het tempo bepaalt behaal je dus beter resultaat, zonder meer tijd te investeren. Op je eigen tempo leren zorgt ervoor dat je tijd kunt nemen om je eigen ideeën te vormen, waardoor je discussies met een trainer of mede-cursisten van een hogere kwaliteit worden.

4. Flexibiliteit in trainen

Onderzoek heeft uitgewezen dat verspreid trainen altijd een significant voordeel oplevert ten opzichte van gebonden zijn aan specifieke dagen en tijden voor -online- leren. Een van de oorzaken is dat er meer ruimte is voor reflectie en het laten bezinken van de stof tijdens de lesmomenten in. Dit zorgt er daarnaast ook voor dat discussies over de lesstof van een hoger niveau zijn en meer waarde toevoegen. Dit komt omdat je zelf de controle neemt over het studeren en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leerdoelen.

Active Learning bij Master it Training

Het is onze missie om jou zo effectief mogelijk te laten leren. Vandaar dat wij ons onderscheiden met onze Active Learning lesmethode, gericht op jouw individuele behoefte. De voordelen van actief leren komen vooral tot uiting in onze kleine klassen. Hier heb je beschikking over de beste, gecertificeerde trainers die jou juist met de vertaalslag naar jouw praktijk kan helpen. Hierdoor verschuift de focus van passief informatie opnemen naar kritisch denken en betere conceptualisatie van de stof. Het gebruik van onze actieve leermethode zorgt niet alleen voor een bewezen beter leerresultaat, maar verhoogt ook de tevredenheid ten opzichte van traditionele, passieve leermethoden. Daar is het ons uiteindelijk allemaal om te doen: zorgen dat jij met plezier leert wat je écht nodig hebt. Meer weten over onze lesmethode? Bekijk onze pagina over Active Learning of neem vrijblijvend contact met ons op. Wil je verder in de onderzoeksresultaten duiken? Lees dan de Whitepaper: De Wetenschap achter Active Learning.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen