Desktop certificeringen en Windows 10, wat kan er gaan veranderen?

Koen Graafmans
·
15/02/2015

De afgelopen tijd zijn er al veel berichten en demo’s verschenen van het nieuwe paradepaardje van Microsoft: Windows 10. Zo hebben wij je al laten weten dat iedereen die in het bezit is van Windows 7 & 8 een gratis overstap naar Windows 10 mag maken. Dit gaat er voor zorgen dat veel bedrijven een overstap kunnen en gaan maken. Maar hoe gaat Microsoft dit nu aanpakken? En wat zijn de veranderingen die kunnen optreden op het gebied van desktop certificeringen? In deze blog lees je wat de overstap naar Windows 10 met zich meebrengt!

Windows -10- Software as a Service

Er is over gesproken dat Windows 10 misschien wel de laatste “genummerde” Windows versie zal zijn. Ik vermoed dat wij het in de toekomst ook alleen maar zullen hebben over “Microsoft Windows”. Doordat er voortdurend grote en kleine updates gedaan worden die als online upgrades toegepast worden zorgt dit er voor dat iedereen te allen tijde beschikt over de laatste versie van “Microsoft Windows”. Dit gaat er voor zorgen dat de Windows OS een Software as a Service pakket gaat worden -SaaS-. Dit betekent dat die goede oude tijd van Windows boxen gaat verdwijnen.

Onderhouden van Windows 10

Om het onderhouden van de desktops goed te managen komt Microsoft met onderscheid in een tweetal branches, namelijk: De Long Term Servicing -LRS- branche en de Current Branch for Business -CBB- branche. Een Windows desktop onder de noemer LRS zal voor een periode van 10 jaar alleen de kritieke updates krijgen en zal in veel gevallen niet veel wijzigen. Een Windows desktop onder de noemer CBB zal naast de kritieke updates ook updates van nieuwe features binnen Windows ontvangen. Een IT manager kan dan bepalen welke desktop, welke specifieke update wel en niet ontvangt.

Windows 10 certificeringen

Deze tweedeling gaat wel voor een verandering zorgen in de certificering examens van Windows 10. Heeft het bedrijf voornamelijk CBB desktops? Of alleen LRS desktops? Misschien hebben ze wel een mix van beide. Zo kun je een tweetal scenario’s krijgen op gebied van examens en misschien ook wel certificeringen: – Examens voor bedrijven met voornamelijk een LRS service contract met daarbij specials op het gebied van nieuwe features enz. – Examens die het hele curriculum van Windows 10 bevatten, zowel nieuwe features en kritieke updates waarbij iedereen met alles bekend moet zijn. Daarnaast komen er nog upgrades mochten er weer nieuwe features toegevoegd worden. Hoe Microsoft dit gaat doen is nu nog een raadsel. Ik ben heel benieuwd wat Windows 10 met ons huidige trainingslandschap gaat doen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen