De populairste database certificeringen van dit moment

Master it Training
·
06/11/2016

Iedereen houdt van data. Waarom? Data maakt het mogelijk om verbanden te zien, verbanden te leggen en op grond daarvan de juiste beslissingen te nemen binnen een bedrijf. Maar hoe toon je nu aan dat je goed overweg kunt met data? Dit kun je het beste doen door je te laten certificeren. In dit blogartikel beschrijf ik jouw belangrijkste mogelijkheden. Er zijn nogal wat verschillende certificeringen op de markt. Voor bijna iedere rol en voor bijna ieder softwarepakket bestaat er wel een trainingsprogramma. Ieder van die programma’s wordt natuurlijk afgesloten met een bijbehorend examen.

Ontwikkelplan

De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen, voordat je aan een trainingsprogramma zijn daarom: “Waar wil ik heen?”, “Welke vaardigheden passen daarbij?” en “Welke data heb ik nodig voor mijn huidige of toekomstige rol binnen het bedrijf waar ik werk?”. Het is belangrijk dat je daarin zelf een duidelijk ontwikkelplan opstelt. Het totale aanbod aan database gerelateerde certificeringen is wat lastig samen te vatten in één blogpost. Daarom zetten we hier de twee belangrijkste trajecten op een rij. Hopelijk helpt dit je op weg bij het maken van een beslissing naar de juiste certificering.

Oracle Certified Associate -OCA-

Oracle is een van de grootste leveranciers van database software in de wereld. Oracle databases zijn relationeel en data wordt opgeslagen in tables die linken naar andere tables. Ook biedt Oracle het Oracle Real Application Cluster -ORAC-. Het Oracle RAC maakt het mogelijk om meerdere instances van databases te benaderen vanuit een centrale storage. Dit zorgt onder andere voor betere performance, schaalbaarheid en redundantie. Maar ondersteuning en onderhoud wordt soms complexer. Oracle biedt een enorme diversiteit aan database producten en ook het aanbod in training en certificering is enorm. De certificering waar je je op richt, is de Oracle Certifed Associate. Deze bestaat uit twee examens die je met succes moet afronden.

Examens OCA

Het eerste examen is 1Z0-051, met bijbehorende training Oracle database 11g: introductie in SQL. Deze training leert je werken met relationele databases. Je leert werken met SQL in combinatie met Oracle Database 11g. De training begint met relatief eenvoudige queries en bouwt op naar meer geavanceerde queries, die werken met reguliere expressies. Het tweede examen is 1Z0-052, met bijbehorende training Oracle database 11g: Administration I. Deze training focust meer op het beheer en onderhoud van een Oracle database. Zo komen beheer van diverse functionaliteiten, backup en recovery aan bod.

MCSE: Data Management and Analytics

Ook Microsoft’s product voor databases, Microsoft SQL, maakt gebruik van een relationele databasestructuur. Microsoft SQL maakt het mogelijk te werken met relationele databases en heeft een vergelijkbare structuur als Oracle. De structuur van trainingen en certificeringen ziet er echter wat anders uit. De belangrijkste database certificering voor Micrososft is de MCSE: Data Management and Analytics.

Examens

Om deze te behalen moet je starten met een MCSA certificering. Bijvoorbeeld de MCSA: SQL Server 2012 certificering. Hiervoor dien je 3 examens te behalen: · Examen 70-461, met de training Querying Micrososft SQL Server · Examen 70-462, met de training Administering Microsoft SQL Server Databases · Examen 70-463, met de training Implementing a Data Warehouse with Microsoft SQL Server In deze trainingen komt onder andere query gebruik in Microsoft SQL server aan bod, maar ook wordt het beheer van databases en data warehouses ingegaan. Bekijk voor meer informatie de MCSA: SQL Server 2012 certificering pagina. Aan de slag me SQL Server 2016? Kies dan voor een van de volgende MCSA certificeringen:

Om uiteindelijk de MCSE certificering te behalen, moet je nog één examen naar keuze behalen. Je kunt hierbij kiezen uit: · Examen 70-464, met de training Developing Microsoft SQL Server Databases · Examen 70-465, met de training Designing a Data Solution with Microsoft SQL Server · Examen 70-466, met de training Implementing Data Models and Reports with SQL Server · Examen 70-467, met de training Designing Business Intelligence Solutions with Microsoft SQL Server · Examen 70-473, met de training Designing and Implementing Cloud Data Platform Solutions -nog niet beschikbaar- · Examen 70-475, met de training Designing and Implementing Big Data Analytics Solutions -nog niet beschikbaar- Tijdens de eerste training komen alle geavanceerde mogelijkheden in Microsoft SQL aan bod. Denk onder andere aan query planning, concurrency, foutverwerking, triggers en nog veel meer. De tweede training gaat over de implementatie van een enterprise databasestructuur, on premise of met Microsoft Azure. In de derde training leer je o.a. hoe bedrijfsinzichten ontdekt worden d.m.v. data mining. De vierde training behandelt het ontwerp, de installatie en het onderhouden van een BI platform . De vijfde en zesde training zijn nog niet beschikbaar gesteld door Microsoft. Om je MCSE-certificering na 1 jaar nog steeds te behouden, dien je na één jaar nog een examen te maken uit het bovenstaande rijtje.

Ten Slotte

Als je een van deze databasetrajecten afrondt, laat je zien het platform van A tot Z te beheersen. En dat helpt bij een volgende stap in je carrière, want databasevaardigheden zijn gewilder dan ooit. Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op via info@master-it.nl. Of laat je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen