De beta versie van een Microsoft examen

Sascha Scholte
·
26/02/2019

Misschien heb je er wel eens een gemaakt, misschien heb je wel eens zo’n examen op de website van Microsoft zien staan, maar misschien heb je er nog nooit van gehoord; het bèta examen van Microsoft. Als IT’er zal het je niet onbekend voorkomen dat je nieuwe producties eerst uitgebreid moet testen voordat je live kunt gaan. De versie die we testen noemen we dan de bèta versie. Je zult het bèta examen dan ook voornamelijk tegenkomen bij nieuwe certificeringstrajecten. Door het achterliggende proces van het testen kan het relatief lang duren voordat je de uitslag van je examen hebt als je de Bèta versie hebt gemaakt. We vertellen je alles over hoe het testproces bij Microsoft werkt zodat je weet waarom het zo lang kan duren voordat je de uitslag hebt.

Een nieuw examen

Als Microsoft een nieuw examen in het leven roept, zullen ze die examens uitvoerig moeten testen. De bèta -de nog te testen- versie komt dan online. Microsoft gebruikt de data van de mensen die dit examen maken om te bepalen of hun examen voldoet aan de eisen. Om een examen goed te kunnen testen moeten er maar liefst 250 mensen het examen maken. In de praktijk zijn dat er vaak meer omdat het gemaakte examen wel aan een aantal eisen moet voldoen. Microsoft doet er alles aan om zo veel mogelijk mensen het examen te laten maken in de eerste drie weken. Soms lukt het echter niet om die deadline te halen en moet de periode langer dan drie weken worden.

Hoe zie ik dat een examen een bèta examen is?

Als je een bèta examen op de website tegenkomt dan zal dat er uitzien zoals onderstaand examen. De bèta versie is te herkennen aan het grote gele bèta symbool voor de examen code.

Analyseren van de gemaakte examens

Het is natuurlijk super belangrijk dat alle elementen van het examen uitgebreid geanalyseerd kunnen worden om de hoge kwaliteitsstandaarden van Microsoft te kunnen waarborgen. Van alle elementen wordt er dan dus grondig geanalyseerd in hoeverre ze in staat zijn de capaciteiten van de deelnemer te beoordelen. Om die statistieken betrouwbaar te krijgen zijn meer dan 250 deelnemers nodig. Uit die analyse kan blijken dat bepaalde elementen van het examen niet aan de gestelde eisen voldoen. Dan is het belangrijk dat de analisten die dat hebben bevonden in gesprek gaan met de materiedeskundige. De statisticus die het examen analyseert hoeft namelijk geen verstand te hebben van de onderwerpen van het examen, maar voor definitieve beslissingen is de mening van iemand die dat wel heeft vanzelfsprekend ook belangrijk. Een andere belangrijke beslissing waar zowel de materiedeskundige als de analist het over eens moeten worden is het de norm van het examen; wanneer is de deelnemer geslaagd?

Van bèta naar live

Als alle belangrijke beslissingen zijn genomen is het tijd om de definitieve elementen en de norm te gaan implementeren in de live versie. Ondanks dat dit klinkt als een druk op de knop, is ook dit nog een arbeidsintensief proces. Zelfs voordat wij als eindgebruikers het examen dan kunnen zien wordt het examen nog een keer getest door een professioneel test team.

Kan ik een bèta examen gewoon maken?

Je kan een bèta examen gewoon maken. Je kunt ook gewoon slagen voor dit examen. Het kan allen langer duren voordat je de uitslag van een bèta examen hebt dan bij een normaal examen. Pas zodra de uiteindelijke versie live is kunnen alle kandidaten die het Bèta examen hebben gemaakt hun definitieve uitslag krijgen. Dit heeft er mee te maken dat pas dan écht vast staat wat de norm is en welke onderdelen eventueel nog uit het examen verwijderd zijn. Ben je er dus van bewust dat het zomaar twee maanden kan duren voordat je de uitslag hebt van je examen als je de Bèta versie hebt gemaakt.

Goed voorbereid naar je -bèta- examen?

Dan is het verstandig om een goede training te volgen. Bij Master it Training bieden we de Microsoft training van jouw keuze aan met onze unieke Active Learning lesmethode. Daardoor kan jij jouw eigen leertempo bepalen en onthoud en begrijp je de nieuwe kennis beter. Bovendien leer je dan niet alleen voor het examen, maar leer je het ook toepassen van jouw nieuwe kennis in de praktijk. Op onze Microsoft certificeringsposter vind je een mooi overzicht welke examens je moet maken om een bepaalde certificering te behalen. Download de poster hieronder. Twijfel je over welke certificering het beste geschikt is voor jou, dan kan je contact opnemen met onze adviseurs. Zij helpen je graag om de trajecten te vinden die het beste bij jouw doelen passen. Je kan ze telefonisch bereiken op 040-2323390, als je liever een mailtje stuurt kan dat naar info@master-it.nl. Rechts onderin jouw scherm kan je ook chatten met een van hen, handig vanwege de snelle reacties!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen