Breaking News: de eerste SQL Server 2012 trainingen, certificeringen en examens

Christian Peeters
·
23/11/2011

SQL Server 2012 -voorheen bekend als SQL Denali- heeft de ‘Release Candidate’ status bereikt. Dit houdt in dat alle functionaliteiten klaar zijn! Begin volgend jaar zal deze 2012 versie van SQL Server op de markt komen. Maar niet alleen SQL Server zelf heeft een flink aantal wijziging ondergaan, ook op het gebied van trainingen en certificeringen is er het nodige gewijzigd. SQL Server 2012 -voorheen bekend als SQL Denali- heeft de ‘Release Candidate’ status bereikt. Dit houdt in dat alle functionaliteiten klaar zijn! Begin volgend jaar zal deze 2012 versie van SQL Server op de markt komen. Maar niet alleen SQL Server zelf heeft een flink aantal wijziging ondergaan, ook op het gebied van trainingen en certificeringen is er het nodige gewijzigd. Overzicht van de nieuwe functionaliteiten Microsoft heeft veel aandacht besteed aan ‘Allways On’. Dus betere mogelijkheden voor Failover en custering. Daarnaast een duidelijke focus op performance -met name voor Datawarehouses- en partitionering. Nieuwe developer tools geven ontikkelaars meer mogelijkheden en zijn geschikt voor de ‘eigen’ SQL servers en voor de ‘SQL Azure’. Self-service BI zorgt voor een makelijkere manier om raporten te ontwikkelen -zodat je manager zelf kan bouwen wat hij wil zien-. Hieronder een lijstje zoal Microsoft het beschrijft:

 • SQL Server Allways On is een geïntegreerde High Availability en Disaster Recovery oplossing, die meerdere failover servers ondersteunt die productief ingezet kunnen worden voor backups, rapportages en andere read-only taken.
 • De nieuwe Column Store Index geeft tot wel 100x snellere responstijden, met name in datawarehouse omgevingen met sterschema’s.
 • SQL Server 2012 levert verbeterde beveiliging door ingebouwde encryptie, geavanceerde auditmogelijkheden, per gebruiker gedefinieerde rollen en meer.
 • Power View geeft iedereen in uw organisatie toegang tot informatie via een interactieve omgeving waarin u met slechts enkele muisklikken data kunt analyseren en visualiseren. U kunt deze interactieve overzichten delen via SharePoint of opnemen in een PowerPoint presentatie.
 • Excel-gebruikers kunnen enorme hoeveelheden data eenvoudig omzetten in begrijpelijke informatie met de tweede versie van PowerPivot, die o.a. KPI’s en nieuwe analytische functies ondersteunt.
 • Met het BI Semantic Model biedt SQL Server 2012 één uniform model voor analytische toepassingen voor zowel business-Professionals met PowerPivot, als IT-professionals met SQL Server Analysis Services. Hierdoor kunnen self-service BI toepassingen in PowerPivot naadloos worden opgenomen in een door IT beheerde infrastructuur met geavanceerde functionaliteit, beveiliging en schaalbaarheid.
 • Data Quality Servicesstellen u in staat om data te profileren, te matchen met andere data in de organisatie of van derde partijen, en op te schonen, en zo datakwaliteit te verbeteren.
 • U kunt eenvoudig referentiedata beheren vanuit Excel met de nieuwe versie van Master Data Services.
 • SQL Server 2012 ondersteunt de meest veeleisende Datawarehouse-toepassingen met een complete lijn van appliances en referentiearchitecturen, variërend van enkele TB’s tot meer dan 500TB met de Parallel Datawarehouse editie. SQL Server appliances combineren hoge prestaties met optimale TCO en snelle implementatie.
 • SQL Server Data Toolslevert integrale ontwikkelmogelijkheden voor web-, enterprise- en mobiele applicaties, zowel in uw eigen datacenter als de cloud.
 • SQL Server Management Studio biedt u één omgeving om alle databases en componenten te managen op uw eigen servers en in private en public cloud, inclusief high-availability toepassingen en Business Intelligence.
 • Met System Center Advisor profiteert u van de wereldwijd verzamelde kennis van support-professionals, via proactief advies op uw SQL Server configuraties.
 • U profiteert van verhoogde interoperabiliteit met nieuwe drivers voor PHP, Java en Hadoop, ODBC drivers voor Linux en Change Data Capture voor Oracle.

Trainingen Naast een hoop nieuwe onderwerpen is er ook belangrijk nieuws met betrekking tot de trainingen en certificeringen. Ten eerste kondigt Microsoft aan dat er elke 3 jaar een re-certification examen moet worden afgelegd om je certificering te behouden. Ten tweede worden er zwaardere eisen gesteld aan de kandidaten, ofwel, het wordt moeilijker -en het waren al geen inkoppertjes-. Wel geeft men aan dat er meer gekeken gaat worden naar ‘core skills’, dus hopelijk meer alledaagse zaken en minder geneuzel over parameters van system storedprocedures die je toch niet -regelmatig- gebruikt. Bij elke training hoort voortaan een Examen. Zo komt er voor het eerst een examen voor het schrijven van queries. Hieronder de volledige lijst. Database Professionals

TitelTrainingExam
Writing Queries Using Microsoft® SQL Server® 2012 Transact-SQL1077470-461
Administering / maintaining a Microsoft SQL Server 2012 Database1077570-462
Developing / implementing a Microsoft SQL Server 2012 Database1077670-464
Designing Database Solutions for SQL Server 2012n.n.b.70-465

Business Intelligence Professionals

TitelTrainingExam
Building Data Warehouses with Microsoft SQL Server 20121077770-463
Implementing Data Models and Reports with Microsoft SQL Server 2012n.n.b.70-466
Designing Business Intelligence Solutions with Microsoft SQL Server 2012 Platformn.n.b.70-467

LET OP: de nummers van de examens en trainingen kunnen nog veranderen! Tijdspad SQL Server 2012 is nu in RC0 -release candidate- en zal in het eerste halfjaar van 2012 gelanceerd worden. De trainigen en examens zijn nu in ontwikkeling en staan gepland om in Februari als Beta beschikbaar te zijn zodat Microsoft Learning Partners zoals Master it zich kunnen voorbereiden. Het zal waarschijnlijk dus nog een half jaartje duren -einde Q2- voordat alles beschikbaar is, maar waarschijnlijk kunnen we bijna direct aan de slag als SQL Server ‘up & running’ is.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen