Azure migratie: overstappen naar de cloud

Wil je migreren naar de cloud, maar ben je op zoek naar handvatten om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent? Die handvatten gaan wij je in dit blogartikel geven! Wanneer ga jij overstappen naar de cloud? COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat de manier hoe een bedrijf wordt gerund fundamenteel is veranderd. IT-activiteiten gaan door en moeten blijven draaien, maar daarnaast is er ook zorg voor de veiligheid van het personeel. Hoe pas je je goed, en zo snel mogelijk aan? De cloud biedt hierin tastbare voordelen! Migreren naar Azure stelt je in staat om je IT-activiteiten draaiende te houden, sneller te handelen en dat je tevens in de mogelijkheid bent om te blijven innoveren. Dit brengt uitdagingen met zich mee. Door het werken op afstand zul je versnelt de netwerkcapaciteit moeten vergroten. Wellicht is er binnen je bedrijf nog wat onzekerheid over het cloudmigratietraject. Hopelijk kunnen wij je met deze handvatten enigszins voorbereiden op een soepele migratie naar de cloud.

Voorbereiding met een cloud-adoptieplan

Bij het aansturen van je migratiestrategie zul je te maken krijgen met enige complexiteit. Veel zal gaan over hoe je organisatie is afgestemd op verandering. Daarom is het belangrijk om enige ruis/complexiteit te voorkomen door het voorbereiden van IT-omgevingen en bedrijfsprocessen. Ook zul je je collega’s moeten voorbereiden op de verandering die komen gaat. Hoe kun je je hier het beste op voorbereiden? Met een overeengekomen en geprioriteerd cloud-adoptieplan! Met de evaluatiehulpprogramma’s van Azure creëer je een volledige inventarisatie van servers met metagegevens voor elk van de servers, met prestatiestatistieken en profielinformatie, zodat je het cloudmigratieplan kunt opstellen. De verandering bij de mensen is vaak een factor die wordt vergeten/overgeslagen. De mindset van de organisatie en de transformatie die je in IT doet is een behoorlijke verandering. Op technisch vlak moet je anticiperen op complexiteit en plan je de basis van je platform voor compliance en governance, operaties, beveiliging en identiteit. De platformfundatie en landingszones leggen alles vast wat klaar moet zijn om cloud-acceptatie mogelijk te maken. Dan hebben we het nog niet gehad over de kosten. Wil je de totale eigendomskosten voor Azure berekenen en vergelijken met een vergelijkbare on-premises implementatie? Gebruik dan de Azure TCO calculator. Heb je al onderzocht welke cloudmigratiestrategie het beste bij het bedrijf past? Ga je het opnieuw hosten -lift-and-shift-, herstructureren -opnieuw verpakken-, opnieuw modelleren of opnieuw opstellen? Verdiep je in de strategieën en kijk wat het beste aansluit.

De voordelen van Azure Migratie

– Snel visualiseren en aggregeren – Migratieprioriteiten voor elke bedrijfseenheid aanpassen – Duidelijke zichtbaarheid voor elke server – Juiste servergrootte bepalen in Azure – Migratiebundels en landingszone creëren – Je kunt gebruik maken van de detectie- en beoordelingsfuncties van Azure Migrate -om je applicaties, virtuele machines -VM’s- en andere IT-middelen veilig te catalogiseren en om de beste manier te bepalen om ze in de cloud te hosten.

Applicatiebeheer

Heb je al nagedacht over de aanpak voor het beheer van je applicaties terwijl je naar Azure migreert? Daarvoor heeft Azure handige handvatten! Ze helpen je bij het behalen van de IT-effectiviteit tijdens je migratie middels beveiliging, herstel na noodgevallen, kostenbeheer, bewaking en uitgebreide beheeroplossingen voor back-up. Heb je gedistribueerde en complexe omgevingen en wil je die vereenvoudigen? Dan is Azure Arc interessant als je organisatie in een multicloud- of hybride omgeving opereert. Het vormt letterlijk een boog over alle applicaties en platformen. Azure Arc zorgt er in het kort voor dat je de laag tussen Azure resources en het control panel ook buiten Azure kunt gebruiken. In het control panel kun je VM’s zien die draaien op VMware vSphere bijvoorbeeld.

Cloudomgeving beveiligen en beheren

Maak gebruik van de Azure services om gegevens, toepassingen en virtuele machines te beheren en beveiligen. Het Azure Securty Center heeft een geavanceerde bedreigingsbeveiliging en geïntegreerd cloudbeveiligingsbeheer. Met Azure backup beveilig je gegevens tegen ransomware en eventuele menselijke fouten. Dan heb je Application Insights, Analytics en Azure Monitor om de prestaties en status van je gegevens, infrastructuur en cloud-apps bij te houden. Met Azure Migrate heb je dekking voor SQL Server, Linux, Windows Server en andere databases zoals .NET en PHP-gebaseerde webapplicaties en virtuele desktopinfrastructuur. Deze mogelijkheden geven je opties voor migratie naar PaaS- en IaaS aanbiedingen zoals Azure SQL en Azure App Service.

De sleutel tot succes

Wanneer ga jij migreren naar de Cloud? Middels deze blog heb je een inzicht gekregen in de voordelen van migreren naar Azure en wat Azure aan diverse services biedt om je hierin te ondersteunen. Wil jij goed voorbereid de migratie aangaan? Dan hebben wij diverse trainingen die je hierbij kunnen helpen. Wat is jouw IT rol? Bekijk hieronder welke rol het beste bij jou past om te zien welke training het beste aansluit. Administrator: ben je nog niet bekend met Azure of heb je de migratie nog niet uitgevoerd? Dan zijn de AZ-900 en AZ-104 het beste voor jou. In deze trainingen behandel je onder andere de migratie van traditionele technieken zoals VM’s, App-services, SQL Database en Storage. Developer: volg de AZ-900 en AZ-204 volgen om meer te weten te komen over de migratie naar Azure en de services die het beste passen bij jouw IT rol. IT-architect: met de AZ-303 en AZ-304 leer je meer over het ontwerpen en implementeren in Azure, inclusief aspecten zoals compute, network en storage. DevOps Engineer: met de AZ-900 en AZ-400 leer je meer over Azure Tooling die je kunt inzetten voor het ontwerpen en implementeren van strategieën voor samenwerking, de infrastructuur die daarbij hoort, bronbeheer, beveiliging, compliance, continuous integration, testen, levering van een kwalitatief goed product, monitoring en feedback. Security Administrator: met de AZ-900 en AZ-500 leer je meer over het implementeren van beveiligingsmaatregelen en bescherming tegen bedreigingen, ga je aan de slag met identiteit en toegang te beheren tot gegevens en leer je applicaties en netwerken in cloud- en hybride omgevingen te beschermen als onderdeel van een end-to-end-infrastructuur. Database Engineer: met de AZ-900 en DP-300 leer je meer over het beheren van on-premise relationele databases en databases in de cloud beheren die zijn gebouwd op Microsoft SQL Server en Microsoft Azure-gegevensservices. Denk aan het beheer, de beschikbaarheid, beveiliging, prestatiebewaking en optimalisatie van moderne relationele databaseoplossingen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen