Alles wat je moet weten over Performance Testing in Microsoft examens

Maxime Lambregts
·
13/08/2019

Volg jij momenteel een Microsoft training? Of ben je bezig met het behalen van een certificering van Microsoft? Dan is deze informatie belangrijk voor je. Microsoft past namelijk een deel van de opbouw van de examens aan. Dit heeft betrekking tot de zogeheten labs. Dus ga jij een Microsoft training volgen of ben je er al mee bezig? Lees dan verder! Voor iedereen die ooit een Microsoft examen heeft gemaakt is dit misschien bekend; de performance tasks op het examen, ook wel labs genoemd. Dit houdt in dat je tijdens een examen een live environment krijgt waarin je nieuwe taken moet uitvoeren. Binnenkort wordt dit bij meerdere examens gedaan. Bij iedere certificering zal er op z’n minst één examen zijn waarbij je dit moet gaan doen. Je kunt natuurlijk begrijpen dat dit een gigantische klus is voor Microsoft om wereldwijd in te voeren, dus het zal nog heel even duren voordat dit op grote schaal ingevoerd is. Voordat het zover is leggen wij je alvast de benodigde aspecten uit zodat je de labs straks beter begrijpt en je er makkelijker doorheen komt:

Tijd

Het kost tijd om de live environment op te zetten in de cloud en het kost daardoor ook best wat resources van de computer. Het kan daarom wat langer duren om te laden, dus als je snel klaar bent met de eerste items -de multiple choice vragen, drag and drop, build list, etc- kan het zijn dat je even moet wachten op de live environment. De examentijd zal daarom naar 180 minuten gaan zodat je meer tijd hebt om de lab exercises te voltooien, het kost je namelijk drie keer meer tijd om een task in een lab te voltooien dan een conventionele vraag. Verlies geen tijd met het wachten tot tasks uitgevoerd zijn -executen-. Je kunt gerust doorgaan met de volgende task, in een heel enkel geval moet je eerst de ene task uitvoeren voordat je de volgende kan uitvoeren, maar meestal niet. Je kunt aanzienlijk wat tijd verliezen als je wacht tot alle tasks uitgevoerd zijn. Dit wil je natuurlijk niet. Ga daarom als het uitvoeren van task A lang duurt door met task B, mits die natuurlijk niet afhangt van task A. Voor sommige taken is het voldoende om te starten om punten te scoren, je kunt deze dan op de achtergrond uit laten voeren terwijl je werkt op de volgende taak. Het belangrijkste is dat je de task goed doorleest, en dan vooral de instructies. Waar dat op de meeste examens niet erg veel meer is dan het standaard riedeltje van ‘je mag niet afkijken’ of ‘wees alleen’, is dat bij deze examens een ander verhaal. Lees de instructies goed door, dat kan je heel veel punten en ellende schelen.

Tasks

Als je klaar bent met een sectie van het examen dan kun je er niet naar terug. Natuurlijk krijg je aan het einde van iedere sectie de kans om je antwoorden te bekijken en controleren. Het examen stopt de tijd niet als je je antwoorden aan het bekijken bent in deze modus, net zoals de tijd op een examen op de middelbare school gewoon doorloopt als je je antwoorden controleert aan het einde van het examen. Het is daarom belangrijk dat je op de tijd let. Ieder examen bevat een of meerdere performance sections, ofwel labs, met meerdere taken die je moet voltooien. Ieder lab wordt opgevolgd door conventionele vragen zodat het programma de tijd krijgt om je werk na te kijken. Zo krijg je als je helemaal aan het einde op “klaar” klikt je score meteen te zien. Het aantal labs dat je moet voltooien staat op de overzichtspagina dat voor het eerste lab komt, dit wijst zichzelf. Het is dus verstandig om dit door te lezen aangezien je op basis daarvan je tijd zelf kan indelen. De volgorde van het examen wordt dus als volgt: gewone vragen, lab, gewone vragen, -lab, etc-. De meeste gewone vragen zullen aan het begin van het examen komen, zodat het lab geladen kan worden, aan het einde komen ook gewone vragen, maar een aantal vragen minder dan aan het begin van het examen. Er is geen specifieke methode nodig om een bepaalde taak uit te voeren. Als jij Powershell of CLI wil gebruiken in plaats van een GUI dan moet je dat lekker doen. Je wordt getest op het eindresultaat van de task. De methode maakt dus niet uit.

Hulp

Het is aan te raden om het examen te maken via online proctoring. Dit is een programma waaraan jij laat zien welke programma’s er allemaal draaien op je computer. Het is niet zo dat je ze volledige toegang geeft om alles met je computer te doen wat zij willen, dus geen zorgen. Ze kunnen alleen kijken wat er allemaal speelt aan processen en dergelijken zodat ze zeker weten dat jij niet stiekem afkijkt tijdens het examen, en dat je alleen de toegestane hulpmiddelen gebruikt. Nog een tip van het huis: gebruik een lekker groot scherm, dat werkt prettig en zorgt ervoor dat je minder vermoeid raakt tijdens je examen. Daarnaast kun je je beter concentreren op een groter scherm. Wanneer je lab verschijnt met een wit scherm, probeer een nieuw tabblad te openen en ga naar https://protal.azure.com. Het openen van dit tabblad helpt meestal het probleem te verhelpen. Wanneer je problemen hebt met labs, laat ze dan door het exam item challenge process gaan. Hierbij post je je probleem op een forum waar de experts van Microsoft je binnen een paar dagen helpen. Wellicht is de tool niet in staat om direct een oplossing te geven, maar je kunt hierdoor wel een ander helpen. Dan heb je toch weer mooi je karma punten binnen.

Haal je Microsoft certificering bij Master it Training!

Hopelijk ga je met behulp van deze tips je examen relaxter in, aangezien je nu weet wat je te wachten staat. Heb je echter nog niet besloten welke Microsoft certificering je wil gaan doen, dan is vandaag het juiste moment om er hier een te kiezen. Daarnaast kun je ook een van onze experts inschakelen bij de zoektocht naar de perfecte training of certificering door middel van een belletje naar het telefoonnummer 040 23 23 390. Je kunt ook het groene chat venster recht onderin je scherm openen en live met ze chatten. We zijn blij om je verder te helpen dus schroom niet daar gebruik van te maken!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen