7 redenen waarom jij als Excel gebruiker Power BI zou moeten gebruiken

Vincent Noteboom
·
13/08/2019

Excel is zonder twijfel een krachtige tool die zich sinds zijn lancering vaak heeft bewezen. Toch staat de opvolger van Excel al voor je klaar om in gebruik genomen te worden: Power BI. Power BI is een krachtige data analysetool van Microsoft waarmee gebruikers nieuwe functionaliteiten kunnen toepassen om nog meer inzicht in hun data te krijgen. Wij snappen het, verandering is altijd lastig en Excel kent/gebruikt iedereen al! Toch is het de moeite waard Power BI ook te gaan gebruiken. Hier geven wij 7 redenen waarom. Zie ook: Wat is Power BI?

1. Mobiele gebruiksvriendelijkheid

Als je ooit opslagruimte vrij moest maken op je telefoon, zag je waarschijnlijk bij ongebruikte apps Excel staan. Excel is niet erg gebruiksvriendelijk voor mobiel gebruik en ook macro’s en VBA werken niet voor de app. Power BI brengt daar verandering in. De app, beschikbaar voor iOS en Android, brengt eenvoudige toegang tot alle rapporten en dashboards, zo kun jij vanaf overal de laatste KPI’s inzien of bijwerken. Je hebt dus alle bedrijfsgegevens altijd bij de hand.

2. Eenvoud en flexibiliteit

De mogelijkheden met Excel zijn eindeloos en de enige overeenkomst die alle 600 miljoen gebruikers van Excel hebben, is dat niemand alles weet van het programma. Met deze mogelijkheden komt namelijk ook veel complexiteit. Je kent ongetwijfeld de frustraties wel van het voor de derde keer dezelfde functie uitleggen aan een collega. Power BI is hierin een grote verbetering ten opzichte van Excel. De kracht ligt in zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid, zonder dat dit aan de mogelijkheden tornt die we van Excel gewend zijn.

3. Power BI kan enorme datasets aan

Je hoort de term tegenwoordig overal en nergens: Big Data. Excel kan datasets van maximaal 2GB verwerken. Power BI maakt zijn naam waar door dit te vergroten naar 10GB. Wellicht heb je nu nog geen behoefte aan zo’n omvangrijke datasets, maar op termijn zal dit steeds relevanter worden. De overstap naar Power BI vast maken geeft je in de toekomst een voorsprong op de rest.

4. Rekensnelheid

Grote berekeningen kosten in Excel nogal wat moeite. Niemand heeft zin om 10 minuten te wachten nadat je 1x op enter hebt gedrukt. Wat het nog vervelender maakt is dat Excel je RAM volledig voor zichzelf opeist waardoor je PC vast lijkt te lopen. Met Power BI is dit probleem verleden tijd. Niet alleen zijn de rekentijden vele malen korter dan in Excel, ook is het RAM-management beter georganiseerd waardoor je kunt multitasken terwijl Power BI bezig is.

5. Automatische datasets

Met Power BI kunnen online datasets worden gekoppeld aan rapportages. Dit betekent dat je niet langer handmatig datasets hoeft te verversen, maar dat Power BI dit automatisch voor je doet. Standaard doet Power BI dit 8 maal per dag -iedere 3 uur- voor je, maar met Power BI-premium kun je deze snelheid ook handmatig aanpassen.

6. Cloud-based sharingCloud-based sharing

Zodra je je rapport hebt opgesteld wil je deze vaak delen met de betrokkenen. Met Excel betekent dit vaak dat je het rapport e-mailt of het bestand in een gezamenlijke omgeving opslaat. Met Power BI kan je eenvoudig je rapporten publiceren in de beveiligde Microsoft hosted cloud service. In deze omgeving worden de datasets ook continu geüpdatet naar de laatst beschikbare data waardoor je rapportages altijd up-to-date zijn. Je zit dus nooit naar rapportages met verouderde data te kijken!

7. Interactiviteit

Steeds vaker wordt Excel gebruikt om dashboards mee te maken. Super handig natuurlijk om in één oogopslag de belangrijkste gegevens van je bedrijf voor je neus te hebben. Waar het bij Excel echter nog aan ontbreekt, is interactiviteit. Op de nodige slicer na zijn de mogelijkheden in Excel zeer beperkt om vanuit je dashboard door je gegevens heen te surfen. Power BI brengt daar verandering in met interactieve dashboards. Hier kun je met een paar clicks door je data heen bladeren. Ook zijn er in Power BI meer mogelijkheden om je dashboard te personaliseren om precies die data eruit te krijgen die jij nodig hebt.

WORD EEN EXPERT IN POWER BI OF EXCEL BIJ MASTER IT TRAINING

Power BI is een fantastische tool die in de juiste handen enorme mogelijkheden kent. Wil jij jezelf ontwikkelen tot een dataverslinder in Power BI? Dan is onze Training Analyzing Data with Power BI MS20778 perfect voor jou!. Wil je een door Microsoft erkende certificering behalen in Power BI? Bekijk dan onze MCSA BI Reporting -Power BI- CertificeringsPas! Natuurlijk blijven er genoeg redenen om met Excel te blijven werken. Alleen al het feit dat Excel vooralsnog de meest gebruikte spreadsheet tool is, geeft al genoeg reden om vaardig te zijn in Excel. Of je Excel nu voor het eerst opent, of er al je hele carrière mee werkt, Master it Training heeft altijd een training die bij jou past. Bekijk hier ons overzicht van alle Excel trainingen en laat ons contact met jou opnemen!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen