7 handige JavaScript tips

Maxime Lambregts
·
31/07/2019

Bekend worden met JavaScript kost simpelweg tijd. Tutorials zijn toereikend voor de basis van een programmeertaal, maar niet voor de gevorderde trucs. Het doel van deze blog is om jou een paar JavaScript tips te leren waarmee jij sneller vooruit kan met je JavaScript code. Voor iedere programmeertaal zijn er trucs om makkelijke en makkelijkere taken te volbrengen. Sommige tips en tricks zijn algemeen bekend, terwijl andere genoeg zijn om je te verbazen. In deze blog laten we zeven JavaScript tips zien die je vandaag kunt gebruiken!

JavaScript tips!

1. Filter unieke waarden

De Set object type werd geïntroduceerd in ES6 samen met de zogeheten ‘spread’ operator, deze kunnen we gebruiken om een nieuwe array -rij- te creëren met alleen de unieke waarden, zie het voorbeeld hieronder. Dit trucje werkt voor arrays die primitieve types bevatten: undefined, null, boolean, string en number. Als je een array hebt die objects, functions of extra arrays bevat, heb je een andere aanpak nodig. Wanneer je onnodige waardes uit je array wilt filteren, zoals 0, undefined, null en false, dan kun je de volgende trick gebruiken: Hierbij vallen de boolean values weg.

2. Short-circuit evaluation

De ternary operator is een snelle manier om eenvoudige, of moeilijke, conditional statements te schrijven. Zoals: Echter, soms wordt de ternary operator moeilijker dan nodig is. In plaats daarvan kunnen we de ‘and’ && en de ‘or’ || logical operators gebruiken om bepaalde expressions te evalueren in een compactere manier. Dit heet ‘short-circuiting’ of ‘short-circuit evaluation’. In dit voorbeeld willen we een waarde terug krijgen uit meerdere waarden: Door gebruik te maken van || krijg je de eerste waarde die true is, de ‘truthy’ value. Als iedere operand false is, dan zal je de laatst geëvalueerde expressie te zien krijgen als resultaat:

3. Converteren naar Boolean

Er is niets vervelender dan een truthy of falsy value te hebben, maar je moet over naar een boolean. Zoals je weet zijn alle waarden, tenzij ze anders zijn gedefinieerd, truthy, behalve , “”, null, undefined, NaN en false. Gelukkig hoef je dan niet alles opnieuw te gaan schrijven. Je kunt deze waarden namelijk eenvoudig converteren naar een boolean value. Door de negatieve operator ! te gebruiken kun je makkelijk switchen tussen true en false. Daarnaast zal deze operator ieder type waarde ook converteren naar boolean. Heel eenvoudig dus! Hier is het in een voorbeeld weergegeven:

4. Converteren naar String

Je kunt natuurlijk ook een nummer naar een string converteren. Hiervoor gebruik je de operator + , gevolgd door een lege set van aanhalingstekens “”, zie het voorbeeld hieronder:

5. Een array verkorten

Als je waardes aan het einde van een array wil verwijderen is er een snellere manier dan het gebruiken van de operator splice–. Wanneer je echter voor een zo snel mogelijk programma gaat kun je beter de slice– operator gebruiken. Zoals in het voorbeeld hieronder;

6. Voeg objecten samen

Wanneer je meerdere objecten in JavaScript samen moet voegen kun je naar het volgende voorbeeld je code structureren: Zeer belangrijk hier is het gebruik van de drie puntjes, de spread operator.

7. Snelle machten

Sinds de uitgave van ES7 is het mogelijk om de exponentiële operator ** te gebruiken voor machten, wat natuurlijk veel sneller gaat dan het schrijven van Math.pow-2, 3-. Dit lijk voor de hand liggend, maar aangezien dit relatief nieuw is en in niet veel aandacht krijgt, krijgt het hier wel de verdiende aandacht. De nieuwe code ziet er dus zo uit:

JavaScript leer je bij Master it Training!

Dit waren leuke en handige JavaScript tips en tricks om het programmeren makkelijker te maken. Hiervoor moet je dan natuurlijk wel bekend zijn met JavaScript. Wil jij verder aan de slag met JavaScript na het lezen van deze JavaScript tips? Hiervoor bieden wij de training JavaScript Fundamentals aan. Bij deze training leer je alle basiselementen om aan de slag te kunnen met JavaScript. Heb je de basis al onder de knie en waren deze tips en tricks gesneden koek voor jou? Kom dan onze training Advanced JavaScript volgen, hier leer je nog veel meer over JavaScript! Wil jij je specialiseren in interactieve User-Interfaces? Dan is de training React JavaScript Programming uitermate geschikt voor je. Je leert hier alles over hoe je een sterke en interactieve User-Interface bouwt met het React Framework van JavaScript. Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 040-23 23 390 of stuur een e-mail naar info@master-it.nl voor vrijblijvend advies over de juiste training. Daarnaast kunnen zij jou perfect helpen met bepalen welke trainingen geschikt zijn voor jouw doel.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen