5 tips om jouw Active Learning training zo optimaal mogelijk te benutten!

Met onze Active Learning lesmethode willen wij je motiveren om zo veel mogelijk aspecten te leren beheersen die jij ook écht kan gebruiken in je dagelijkse werkzaamheden. Wij doen dan ook onze uiterste best om je hier zo veel mogelijk handvaten voor aan te rijken, maar hoeveel je uiteindelijk van de training opsteekt heb je natuurlijk zelf in de hand. Daarom deze blog met 5 tips die tijdens jouw training van pas kunnen komen om er zo veel mogelijk uit te halen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat klassikaal trainen al lang niet meer de meest effectieve vorm van onderwijs is. Wanneer we passief luisteren naar een verhaal van een docent of trainer, nemen we zelfs nog geen 10% van de informatie op in ons lange termijngeheugen. Daarom hebben wij de Active Learning lesmethode ontwikkeld. Deze methode draait echt om het zelf aan de slag gaan met de stof en meteen toepassen wat je hebt geleerd. Zo onthoud je de stof beter én makkelijker. Lees snel verder voor onze 5 tips!

1. Neem praktijkvoorbeelden mee

Trainen volgens de Active Learning methode betekent onder andere dat je in kleine klassen zelfstandig aan de slag gaat en veel aandacht van de trainer krijgt om al jouw vragen te stellen of om vraagstukken te overleggen. Een van de voordelen van deze manier van werken is dat je zelf een probleemstuk kunt meenemen om hier tijdens je training mee aan de slag te gaan. Onze gecertificeerde trainers hebben een brede kennis en helpen jou te werken aan wat er echt toe doet: hoe je je opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen. Door te werken met problemen die ook echt in jouw werkvlak voorkomen steek je de kennis niet alleen sneller op, je kunt het ook nog eens beter onthouden! Bijkomend voordeel is dat je, naast inspiratie om jouw praktijkcase op te lossen, hier zelfs al tijdens de training voortgang in kan boeken. Zo benut je jouw trainingstijd optimaal.

2. Flexibel plannen voor een optimale concentratie

Een van de mogelijkheden die Active Learning met zich meebrengt is de optie om jouw trainingsdagen flexibel in te plannen. Zo hoef je een 5-daagse training dus niet in een stuk achter elkaar te volgen, maar kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om 3 dagen in een week te plannen en 2 dagen een aantal weken later. Hierdoor hoef je je niet 5 dagen non-stop te concentreren op hetzelfde onderwerp en kun je wat tijd tussendoor nemen om de kennis te laten bezinken. Door de mogelijkheid om rustig je gedachte op een rijtje te zetten kun je natuurlijk ook de kennis van de trainer optimaal benutten wanneer je tegen iets aanloopt in de praktijk! Dit is ook fijn wanneer ze jou niet dagen achter elkaar kunnen missen op de werkvloer. Deze optie is er voor al onze meerdaagse Active Learning trainingen, dus zorg dat je hier gebruik van maakt als dit jou nuttig lijkt! Wanneer je liever alle dagen achter elkaar plant, is dit natuurlijk ook gewoon mogelijk. Zo hopen wij dat jij kunt trainen op een manier die voor jou het prettigst is.

3. Be active!

Onze methode heet natuurlijk ‘Active Learning’ en wij willen je dan ook motiveren tot actie! Het is wetenschappelijk bewezen dat beweging tussen het leren door of tijdens het trainen alleen maar ten goede komt van je prestaties. Zo kan het helpen om tijdens de training even te wisselen van je normale bureau naar een van onze sta- of fietsbureaus. Even een andere houding kan wonderen doen voor je concentratie.

4. Stel leerdoelen op

Onze Active Learning trainingen zijn zo opgebouwd dat je zelf kunt indelen aan welke onderwerpen je meer of juist minder tijd wilt besteden. Zo kun je aspecten die je al kent bijvoorbeeld overslaan en je meer focussen op wat voor jou echt belangrijk is. Om ervoor te zorgen dat je gefocust aan je doel kunt blijven werken, begint jouw training met bespreken van jouw leerdoelen met de trainer. Wij vragen jou om jouw leerdoelen voorafgaand aan de training met ons te delen, zodat de trainer een goed beeld heeft van jouw doelstellingen. Hoe beter je zelf in kaart hebt wat jouw doelen zijn, hoe effectiever dit is. Je leerdoelen kun je vervolgens aan het begin van elke trainings-dag evalueren, zodat je blijft trainen met dat doel duidelijk voor ogen. Het hebben van een duidelijk doel kan een erg positieve invloed hebben op je concentratie en motivatie!

5. Neem af en toe een pauze

Bijna niemand kan zich uren achter elkaar concentreren én ook nog eens nieuwe stof op blijven nemen. Onze laatste tip heeft er dan ook alles mee te maken dat het zeer nuttig kan zijn om af en toe een korte pauze te nemen en bijvoorbeeld buiten een luchtje te scheppen of een potje tafelvoetbal te spelen. Gewoon een kopje koffiedrinken met de rest van de deelnemers kan natuurlijk ook! Door even weg te zijn van je computerscherm kun je er na je pauze weer met een frisse blik naar kijken. We raden aan om minimaal elke anderhalf tot twee uur een korte pauze van 10 tot 15 minuten te nemen, maar het is aan jezelf om te bepalen wat voor jou het beste werkt.

Active Learning bij jouw IT-Training

Wanneer je deze 5 tips toepast in je Active Learning training is succes gegarandeerd! Active Learning en de wetenschap die erachter zit? Mis dan zeker onze whitepaper over ‘De wetenschap achter Active Learning’ niet. Daarnaast hebben we nog veel meer redenen waarom Active Learning zo goed werkt. Wil je nu zelf zo’n Active Learning training ervaren? Bekijk dan ons ruime aanbod in IT-trainingen en certificeringen en behaal jouw leerdoelen!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen