3 Pro tips: zo bouw jij je eerste PowerApp!

Noelle van Sprang
·
12/08/2020

Wil je een app bouwen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan kan PowerApps van Microsoft een relatief goede, goedkope én snelle oplossing zijn. PowerApps is een low-code platform waarmee je zonder specifieke softwareontwikkeling kennis toch een app kan bouwen. Lees hier meer over wat PowerApps precies inhoudt en wat je er allemaal mee kunt. In deze blog bespreken we 3 pro tips met informatie over hoe jij je eerste PowerApp het beste kunt bouwen.

Pro tip 1: maak het je zelf makkelijk

De 1e tip is misschien voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk. Namelijk: begin met een template. Op deze manier hoef je niet helemaal vanaf het begin te beginnen en wordt het je een stuk makkelijker gemaakt. Reverse-engineer één van de bestaande templates die te vinden zijn in de PowerApps user community. Er is een grote collectie van simpele, eenvoudig op te bouwen templates die je gratis kunt downloaden. Neem de tijd om te kijken wat er allemaal is, je kunt een template vaak aanpassen en uitbreiden zodat deze helemaal aansluit bij jouw wensen. De templates fungeren als een goed startpunt waarop je kunt voortbouwen. Ze besparen je veel geld, tijd en de ingewikkelde dingen aan een app bouwen zijn al voor je gedaan. Driedubbel winst dus!

Pro tip 2: denk er eerst goed over na

Voor je begint met het bouwen van je app, moeten bepaalde zaken eerst goed worden uitgedacht. Dit zijn volgens ons de 3 belangrijkste punten waar je aan moet denken:

 • Vervang je een bestaand systeem? Zo ja, dan heb je al een voorsprong. Alle gegevens de je nodig hebt staan waarschijnlijk al ergens opgeslagen, bijvoorbeeld in een Excel-spreadsheet. Dit betekent dat je bijvoorbeeld al een backend, database, tabellen, schema et cetera. hebt. In dit geval is het basiswerk voor het opslaan van de data al voor je bedacht! Zo niet, is het belangrijk dit eerst voor jezelf op een rijtje te zetten.
 • Bepaal je ‘form factor’. Dat wil zeggen; bepaal of de app die je gaat bouwen voornamelijk voor desktop, tablet of mobiel is en bedenk hoe de app het meest gebruikt zou worden. Hoewel PowerApp veel goede responsive ontwerpmogelijkheden heeft, zijn tablet- en desktop-apps meestal niet geschikt voor mobiel gebruik. Schermverhoudingen kunnen -vooral in het begin- lastig zijn, dus denk hier van te voren goed over na!
 • Denk niet te moeilijk. Wanneer je voor het eerst een app gaat bouwen in PowerApps moet je niet meteen het meest ingewikkelde willen, begin simpel en bekijk het stap voor stap. Begin met het bepalen van de kale functionaliteit van de app en stel je zelf de volgende vragen: wat moet de app doen? En waar zullen gegevens worden opgeslagen? Pas als de basis staat, kun je toeters en bellen gaan toevoegen om de app ‘op te leuken’.
 • Pro tip 3: Standaardiseer naamgevingsconventies

  Niet zo spannend, maar wel heel belangrijk: naamgevingsconventies. Door standaard naamgeving toe te passen op alle velden en verzamelingen in je app, bespaar je veel tijd wanneer -niet als- je terug moet gaan, moet bewerken of problemen moet oplossen. Wanneer je hier van tevoren niet goed over nadenkt, zal het waarschijnlijk erg lastig zijn om bepaalde zaken terug te vinden. Het maakt niet uit welke naamgevingsconventie je kiest, kies vooral iets dat voor jou werkt. Maak er een gewoonte van om al je schermen, bedieningselementen, groepen en lokale variabelen van hun standaardwaarden te hernoemen. Naarmate je app steeds complexer wordt, helpt dit met het beschrijven en identificeren wat bepaalde bedieningselementen doen, door simpelweg naar de namen te kijken. En we kunnen je vertellen: dat scheelt veel tijd en gedoe!

  Microsoft PowerApps bij Master it Training

  Binnen PowerApps zijn er talloze mogelijkheden. Lees hier hoe je PowerApps bijvoorbeeld toevoegt aan Microsoft teams. Wil je een diepgaande introductie in PowerApps en leren hoe je nieuwe apps kunt ontwerpen, testen en publiceren? Bekijk dan onze tweedaagse Microsoft PowerApps training. Twijfel je over welke training het beste aansluit bij je leerdoelen? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op met één van onze opleidingsadviseurs. Zo ben jij binnen no-time een PowerApps expert!

  Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
  Certificeringen Trainingen
  Beste lesmethode
  Kleine klassen
  Flexibel inplannen
  Leer wat jij nodig hebt
  Gerelateerde trainingen